Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

ЖОВТО-БУРИЙ МАРМУРОВИЙ КЛОП (HALYOMORPHA HALYS STAL) – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК

Дата: 06.06.2024 08:05
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

     Halyomorpha halys – небезпечний шкідник внесений до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 (згідно наказу №397 від 16.07.2019р.), який завдає шкоди практично усім плодовим, баштанним та ягідним культурам, посівам квасолі, сої та кукурудзи. Батьківщиною клопа є країни Південно-Східної Азії. В 90-х роках минулого століття даний вид розпочали виявляти і в інших країнах. Поширюється за допомогою транспортних засобів з вантажними конструкціями, рослинами та рослинною продукцією, із зрізами квітів, посадковим матеріалом, дерев’яним пакувальним матеріалом, одягом, взуттям та багажем. Здатний поширюватися за допомогою самостійних перельотів на відстань до 2 км.

Морфологічні особливості:

Життєвий цикл клопа складається із стадії яйця, п’яти личинкових стадій та імаго. Тіло дорослого клопа грушовидної форми, злегка сплющене, довжиною 12-17 мм. Колір коричневий, але голова, передньоспинка та надкрила мають білі вкраплення, що візуально нагадує мармуровий малюнок. Нижня сторона – біла, або блідо-коричнева з сірими або чорними крапками. Край черевця з характерним для цього виду малюнком, з чорних та білих трикутників. Ноги коричневі з білими смугами. Найважливішою відмінністю жовто-бурого мармурового клопа від інших клопів-щитників, є забарвлення антен: четвертий членик - чорний з білою основою і вершиною, п’ятий - чорний з білою основою. Зимують імаго масовими скупченнями у сухих приміщеннях, в середині пеньків або старих трухлявих стовбурах. Самиця відкладає яйця білого або світло-зеленого кольору з нижньої сторони листка групами по 20-30 шт. Личинка залежно від віку варіюється в розмірі від 2,4 мм. до 12 мм.

Оптимальною температурою для розвитку жовто-бурого мармурового клопа є температура від +18ºС до +25ºС. Помірно континентальний клімат України є сприятливим для розвитку шкідника і в залежності від температурних умов регіону розвивається від 1 до 3 поколінь на рік.

Симптоми пошкоджень: характерні проколи листків, плодів з утворенням некротичних зон, поява падалиць. У пошкоджених плодах погіршується смак та зовнішній вигляд, вони припиняють свій розвиток і осипаються на землю, в місцях ушкодження з’являються некроз, горбистість та загинання.

Методи виявлення та ідентифікація:клопа виявляють візуальним методом, залежно від сезону на кормових рослинах, або в місцях зимівлі, в першій-другій декаді травня. У період розвитку личинок шкідника при огляді кормових рослин можна використовувати метод струшування в «ентомологічну парасольку». При низькій чисельності шкідника візуальний огляд доцільно доповнювати застосуванням феромонних пасток, а в посівах зернових культур – «косіння» ентомологічним сачком.

Фітосанітарні заходи з метою запобігання проникнення H. halys

  • Рослини-господарі, транспортні засоби, контейнери та інші імпортні товари при завезенні з країн розповсюдження H. halys мають відповідати вимогам чинного Закону України «Про карантин рослин»  та бути вільними від шкідника.
  • Імпортний пакувальний матеріал має відповідати «Фітосанітарним правилам ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев’яного пакувального матеріалу»
  • Проведення ретельного огляду, інспектування з відбором проб і фітосанітарною експертизою транспортних засобів з країн поширення Н. halys, особ­ливо у період зимівлі імаго (вересень-березень).
  • Щорічне обстеження прилеглої до пунктів ввезення імпортних вантажів 3-кілометрової зони.

 

Провідний спеціаліст

відділу карантину рослин                                                                    Щербак В.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь