Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Ефективні методи боротьби з капустянкою

Дата: 30.05.2024 11:36
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

 

Капустянка, вона ж вовчок звичайний або ведмедка є одним із найнебезпечніших шкідників для рослин. Шкідник може звести нанівець всі зусилля городника, частково або повністю зіпсувавши урожай. Личинки і дорослі особини прокладають в землі численні тунелі, підгризаючи все коріння, яке зустрічається у них на шляху, виїдаючи посіяне насіння і пошкоджуючи сходи.

Від пошкодження капустянкою молоді рослини зазвичай в'януть і легко висмикуються з ґрунту, дорослі рослини хворіють, а їх врожайність істотно знижується. На полях шкідник пошкоджує кореневу систему злакових рослин (жито, пшениця, кукурудза, овес), бобових і баштанних культур, а в коренеплодах овочів і бульбах картоплі прогризає великі порожнини. Щодня одна капустянка може пошкодити 10-15 рослин і в короткі терміни знищити посадки, а численні личинки, що з'являються в кінці літа, зіпсують рослини що залишилися. Найбільшої шкоди капустянка приносить рослинам в теплицях. Сприятливий мікроклімат і постійна температура сприяють швидкому розмноженню шкідника.

Всеїдність і широкий ареал поширення змушують садівників і городників використовувати різні способи боротьби з капустянкою. За раз самка відкладає до 300 яєць, тому боротися з ними необхідно постійно.

Оскільки, шкідник здатний знищити ваш урожай, щойно ви помітите його появу на ділянці, потрібно одразу вживати заходів. Розповідаємо про ефективні способи боротьби з капустянкою, які не шкодять рослинам.

Найкращий час для боротьби з цими шкідниками – період яйцекладки, який триває від травня до липня. Заходи боротьби мають бути направлені на створення несприятливих умов для їх розвитку. В боротьбі з капустянкою добре допомагає глибоке розпушування ґрунту у міжряддях протягом вегетаційного періоду. Шкідники гинуть від механічного впливу, до того ж, поліпшується водо - і повітропроникність ґрунту.

Враховуючи, що ці прийоми потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими методами боротьби.

Ефективні способи боротьби з капустянкою, які не шкодять рослинам:

  • Одним із найцікавіших способів боротьби з капустянкою є висаджування квітів навколо грядок. Шкідникам не подобаються різкі пряні аромати (часник, коріандр, розмарин, чорнобривці, хризантеми), тому рослини з таким запахом можна використовувати в якості бар’єру. Також розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки допоможуть відлякати цього шкідника.
  • Якщо ви натрапили на капустянки, залийте їх мильним розчином. Можна скористатися не лише милом, а й звичайним пральним порошком. Ведмедки не люблять мийних засобів, через деякий час вилазять на поверхню ґрунту. Тут їх можна зловити і знищити.
  • Можна зробити спеціальні солодкі пастки-приманки. Візьміть скляну банку, краї обмажте варенням чи медом, покладіть пару ложок у середину. Закопайте банку в городі так, щоб її краї опинилися на рівні ґрунту. Вночі капустянки поповзуть на запах солодкого, а, потрапивши всередину такої пастки, вже не виберуться назовні.
  • Приманка з пивом. Можна зробити подібну пастку з пивом, де замість солодкої приманки використовувати пиво. Капустянки люблять свіже пиво. У пляшку з широким горлом налити свіжого пива і закопати її у землю під кутом 45 градусів, щоб верхній край горла був на рівні поверхні ґрунту. Лунку оббризкують водою і прикривають яким-небудь матеріалом і насипають зверху трішечки землі.
  • Ефективно у боротьбі з капустянкою використовувати настій валеріани. В 10 л розчинити 3 столових ложки валеріани. Щотижня після основного поливу рослин під кожен кущ чи дерево виливати по склянці приготованого розчину. Звичайно, 3-4 тижнів вистачає, щоб капустянка зникла.

Також для боротьби з капустянкою восени викопайте рови глибиною до 50 см і шириною близько 40 см. Їх треба засипати гноєм. Шкідник, шукаючи місце для зимівлі, перейде ближче до рову. А так як надворі скоро встановиться низька температура, комахи просто вимерзнуть у пастці.

Що стосується хімічного методу боротьби, то при виявленні пошкоджень рослин капустянкою, необхідно провести обробку препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а у приватному секторі від капустянки необхідно застосовувати препарати, дозволені для роздрібного продажу населення, згідно «Переліку».

Захисні обробки сільськогосподарських культур при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години, при суворому дотриманні техніки безпеки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що під час проведення заходів з використанням засобів захисту рослин слід суворо дотримуватися регламентів застосування пестицидів.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                Лариса БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь