A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Деякі питання експорту кукурудзи до Китаю

Дата: 25.04.2024 09:12
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Україна  – один із найбільших у світі експортерів зерна. Експорт української продукції – це необхідна та важлива складова агровиробництва. 

Відповідно до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» якість зерна та продуктів його переробки, що виробляються в Україні або ввозяться на митну територію України, має відповідати нормативно-правовим актам. Якість експортного зерна та продуктів його переробки повинно відповідати вимогам країни – імпортера.

Враховуючи можливі особливості внутрішнього законодавства країни, до якої планується експорт, поряд з вивченням ринку, слід проаналізувати законодавчі вимоги, встановлені для зерна країною-імпортером. З метою дотримання безпечного сільськогосподарського виробництва та екології Китаю, а також на основі результатів аналізу фітосанітарних ризиків ураження шкідливими організмами, були підписані Протоколи фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки.

Зерно, що експортується, повинне відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю, а також не містити живих комах і шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї.

Однією із вимог Китайської Народної Республіки є обстеження посівів кукурудзи, у період вегетації із використанням міжнародно прийнятих методів нагляду та дослідження на предмет присутності таких шкідливих організмів як бактеріальне в’янення (вілт) кукурудзи (Pantoea stewartiї subs. Stewarti), оливкова плямистість (Cladosporium griseo-olivaceum) та вірус смугастої мозаїки пшениці (Wheat streak mosaic virus)

Обстеження проводяться державним фітосанітарним інспектором в періоди вегетації, а саме від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна

Крім того, з метою виявлення шкідливих організмів, які мають карантинне значення для Китаю, проводяться обстеження місць зберігання (складських приміщень, елеваторних споруд і іншого), з яких планується експорт зерна кукурудзи  до КНР.

Для проведення обстежень на предмет відповідності Протоколам суб’єктам господарювання державному фітосанітарному інспектору (смт.Велика Багачка, вул.Загороднього,1) необхідно подати наступні документи:

  • заяву на фітопроцедури із зазначенням Протокола  на відповідність до якого будуть проведені згадані обстеження  із зазначенням переліку полів (з обов’язковим наданням координат геопросторових даних кутових точок  на основі національного геопорталу) та карти, площі полів, кількості місць зберігання зерна, їх завантажувальних об’ємів, площ, а також переліку потужностей для проведення процедур очищення (просіювання) з метою суттєвого зниження можливості перевезення ґрунту, решток рослин, домішок, насіння небезпечних бур’янів та інших зернових;
  • завірену копію договору (та /або іншого документу) щодо намірів купівлі зерна у агровиробників з метою експорту до Китаю;
  • завірену копію документу, що підтверджує впровадження інтегрованої системи захисту;
  • документ, що підтверджує оплату за обстеження
  • лист згода на обстеження

 Причому з необхідністю проведення даних обстежень потрібно визначитись до 01.05.2024 року шляхом подання заяви довільної форми. Решту вище перелічених документів необхідно надати перед проведенням обстежень в (липні-серпні).

 

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин

управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                  Щербак В.В


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь