Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Інформує Миргородська районна державна адміністрація: Приватизація Єдиного майнового комплексу державного підприємства «Лохвицький спиртовий комбінат» на Полтавщині

Дата: 22.02.2024 14:09
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

  Придбання об’єктів державного майна – це можливість для старту, розширення та модернізації власного бізнесу, створення нових робочих місць та наповнення державного бюджету інвестиціями.

  Одними з найпопулярніших об’єктів для бізнесу є спиртові заводи та комбінати.

  У березні цього року відбудеться онлайн-аукціон з приватизації державного майна Єдиного майнового комплексу Державного підприємства «Лохвицький спиртовий комбінат», що розташовується в Полтавській області, місто Заводське, вул. Озерна, 10. Місто Заводське розташоване на півночі Полтавської області в межиріччі річок Сули та Артополоту в лісостеповій зоні України на відстані 12 км від міста Лохвиці та 160 км від міста Полтави, населення міста - 8053 особи.

  Лохвицький спиртовий комбінат — підприємство харчової промисловості у місті Заводське. Гігант, який комплексно переробляв цукоровмісну мелясу на спирт, дріжджі, діоксид вуглецю.

  Будівництво спиртового заводу розпочалося у 1932 році, а у 1934 році він був уже введений в експлуатацію. У 1937 році — перетворений у спиртовий комбінат.

  Під час Другої світової війни комбінат серйозно постраждав під час бойових дій німецької окупації. У 1944—1949 роках завод був відновлений і знову запрацював. Надалі, підприємство було розширене, а більшість виробничих процесів було механізовано.

  На початку 1981 року, комбінат входив у число найбільших підприємств спиртової промисловості СРСР і був єдиним підприємством у СРСР, що виготовляв ацидин. Головною продукцією комбінату був етиловий спирт, також комбінат виготовляв пекарські дріжджі, зріджений двоокис вуглецю, глутамінову кислоту та упарену барду.

  У радянські часи комбінат входив у число найбільших промислових підприємств міста, на балансі перебували об'єкти соціальної інфраструктури та будинки.

  Після проголошення незалежності України спирткомбінат став найбільшим підприємством спиртової промисловості на теренах України.

  У березні 1995 року Верховна Рада України внесла комбінат у перелік підприємств, приватизація яких заборонена у зв'язку з їхнім державним значенням.

  Після створення, у червні 1996 року, державного концерну спиртової і лікеро-горілчаної промисловості «Укирспирт», комбінат був переданий у ведення концерну «Укирспирту».

  У січні 2000 року Кабінет міністрів України дозволив заводу виробництво компонентів для моторного палива, у липні 2000 року була затверджена державна програма «Этанол», котра передбачала розширення використання етилового спирту у якості енергоносія, разом з іншими державними спиртзаводами комбінат був включений у перелік виконавців цієї програми.

  З 2005 року керування комбінату ухвалило рішення про скороченні невиробничих видатків, питання опалення і електропостачання житлового фонду були передані міським комунальним підприємствам.

  14 січня 2007 року у зв'язку з скороченням державного замовлення на спирт, комбінат тимчасово зупинив виробництво. У 2008 році економічна криза погіршила положення підприємства. У лютому 2009 року комбінат почав промислове виробництво компонента моторного палива КМТА для бензину «Біо-100» у обсязі 10 тис. декалитрів (що забезпечувало можливість виробництва 80 тонн бензину «Біо-100») на добу, але стан підприємства лишився складним.

  У липні 2010 року державний концерн «Укрспирт» був переданий до державного підприємства «Укрспирт», комбінат лишився у веденні ГП «Укрспирт». Наприкінці 2010 року комбінат став банкрутом і одним з найбільших боржників із заработної платні серед підприємств Полтавскої області.

  Настав час визнати, що часто держава – не є найефективнішим власником активів для підприємств , які працюють на висококонкурентних ринках, де для досягнення позитивного результату потрібно змагатися з багатьма приватними інвесторами та постійно інвестувати в оновлення підприємств.

  Одним з найкращих варіантів є їх продаж інвесторам, які готові дати їм раду: розрахуватися з боргами і модернізувати виробництво.

Приватизація – єдиний порятунок.

До складу активу входять:

Будівлі та споруди – 139 об’єктів, загальною площею 28 614,4 м².

Площа земельних ділянок – 19,7179 га.

  Онлайн-аукціон з умовами відбудеться 06 березня 2024 року, цінові пропозиції приймаються до 05 березня 2024 року. Стартова ціна лоту - 11 336 540,05 грн. Посилання на об’єкт – http://surl.li/hjyqy

  Приватизація відкриває нові можливості та перспективи для розвитку бізнесу в умовах воєнного стану. Завдяки даному процесу відбудеться відновлення економіки, яке матиме позитивний вплив на успішність регіону. Запрошуємо підприємців взяти участь в аукціонах та спільно відновлювати економіку Полтавщини та всієї України!

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь