A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Доходи пенсійного бюджету Полтавщини у січні-вересні на 26 % більші, ніж рік тому

Дата: 31.10.2023 16:23
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

У той час, коли через війну держава потребує все більше й більше коштів, а кожна структура намагається максимально вплинути на покращення фінансово-економічної ситуації, варто проаналізувати, з чого складаються доходи Пенсійного фонду?

Як відомо, з жовтня минулого року Фонд став відповідальним за виплату пільг і житлових субсидій, а з січня нинішнього повноваження розширилися у зв’язку із передачею функцій із соціального страхування. Зважаючи на це, наразі ресурсами наповнення пенсійного бюджету є такі: власні доходи Фонду (зі сплати громадянами ЄСВ); дотація з держбюджету на виплату пенсій; кошти для виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг; кошти на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На сьогоднішній день фінансовий стан Пенсійного фонду дозволяє виконувати всі зобов’язання щодо виплати пенсій, страхових платежів, житлових пільг і субсидій.

Зокрема, загальна сума коштів, спрямована на пенсійні виплати в області упродовж 9 місяців цього року зросла, порівняно з попереднім роком, майже на 17% і досягла 18 млрд 892 млн грн. На виплату субсидій і пільг найменш соціально захищеним мешканцям регіону за цей же період витрачено 1 млрд 451 млн грн. Окрім того, опікуючись страховими виплатами, до складу яких входять лікарняні, Пенсійний фонд вчасно забезпечив жителів Полтавської області фінансовою підтримкою у сумі понад 619 млн грн.

В умовах воєнного стану пенсійники Полтавщини, розуміючи, що на них лежить додаткова відповідальність за колег з найбільш постраждалих від війни областей, доволі успішно забезпечували реалізацію визначених Урядом пріоритетних завдань щодо наповнення пенсійного бюджету. Відтак доходи Головного управління, - як з єдиного внеску, так і з власних надходжень, - у січні – вересні 2023 року склали 9 млрд 526 млн грн. Проти аналогічного періоду минулого року вони збільшились на 26 %, або на 750 млн грн.

За платежами, сплату яких адмініструють органи Пенсійного фонду, до бюджету області надійшло 239,5 млн грн. Планові показники виконані на
120 %, що на 15% більше, порівняно з попереднім роком.

Аналіз свідчить, що головним фактором зростання власних надходжень залишаються виплати військовим, а також поступове відновлення росту середніх зарплат по економіці та відновлення ринку праці.

За даними реєстру застрахованих осіб, які підтримує в актуальному стані Пенсійний фонд, нині на Полтавщині налічується 309,7 тис. офіційно працевлаштованих осіб, за яких роботодавці сплачують єдиний соціальний внесок, частка якого спрямовується на пенсійні і страхові виплати. Порівняно з аналогічним минулорічним періодом кількість застрахованих осіб збільшилася майже на 15 тисяч (близько 5%), але кількість працівників, що одержували заробітну плату у розмірі менше мінімального, навпаки, збільшилася майже на пів тисячі і становить 57,2 тисяч.

Що в даній ситуації непокоїть працівників Пенсійного фонду? Те, що виплата зарплати «в конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, встановлені державою, позбавляє наших громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію. До місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем, скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.

Тож сподіваємося, що всі роботодавці, підприємці та наймані працівники Полтавського краю будуть свідомими та соціально орієнтованими громадянами, які знають свої права та обов'язки та у яких моральні цінності не нівелюються матеріальними благами.

 

Принагідно нагадуємо, що перевірити інформацію про сплату внесків та зарахування стажу можна дистанційно – через вебпортал Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua). Кожний зареєстрований користувач цього зручного сервісу, який має кваліфікований електронний підпис, має змогу постійно контролювати свого роботодавця, перевіряти розмір своєї офіційної заробітної плати, сплату страхових внесків, період загального страхового стажу та отримувати багато іншої корисної інформації з соціального і пенсійного забезпечення.

 

Головне управління Пенсійного фонду України

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь