Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Служба у справах дітей запрошує до співпраці осіб, які мають бажання прихистити дітей, що потрапили у складні життєві обставини та стати патронатними вихователями

Дата: 14.08.2023 15:40
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Що таке послуга патронату

Це «швидка допомога» в громаді для дитини та її сім’ї, яка перебуває в складних життєвих обставинах (СЖО) та не має можливості жити у своїй сім’ї, або тимчасово бути поруч з родичами, знайомими, соціально важливими для дитини особами.

 

Яким дітям може знадобиться патронат:

1)дітям, які за різних обставин тимчасово не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них;

2)дітям, батьки або особи, які їх заміняють, померли, пропали безвісті;

3)дітям, батьки яких потребують термінового лікування;

4) новонародженим ДІТЯМ, від яких відмовились батьки;

5)дітям, залишеним батьками без догляду;

6)дітям з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю.

 

Патронатний вихователь - це спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою підготовки кандидатів та на договірній основі здійснює догляд, виховання та забезпечує реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги патронату, а також:

має позитивний досвід виховання дітей старше 4-х років;

готовий прийти на допомогу «чужій» дитині та підтримати її сім’ю, яка перебуває в складних життєвих обставинах;

має задовільний стан здоров’я, який дозволяє дбати про тимчасово влаштованих дітей;

не був засудженими, або позбавленим батьківських прав;

має житло (власне, або в користуванні), де можна тимчасово розмістити патронатну дитину;

разом з добровільним помічником – дорослим членом своєї сім’ї готові пройти професійну тренінгову програму.

 Добровільний помічник - повнолітній член сім’ї чи повнолітня особа, яка проживає на спільній житловій площі із кандидатом у патронатні вихователі, готова пройти навчання і надавати допомогу у догляді за дитиною, влаштованою до сім'ї патронатного вихователя.

Вимоги до житла патронатного вихователя - наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей за місцем свого фактичного проживання.

 

Грошове забезпечення послуги патронату з державного бюджету

Для утримання та забезпечення потреб кожної влаштованої під патронат дитини патронатний вихователь щомісяця отримує соціальну допомогу в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини (станом на 01.01.2023р. на дитину до 6 років: 2272 грн. х 2,5 = 5 680 грн.; на дитину від 6 до 18 років: 2833 грн. Х 2,5 = 7082,50 грн.).

Грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу складає 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на 01.01.2023 – 13 420 грн.); при влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50% .

       

Права та обов’язки патронатного вихователя регулюються статтями 252-256 Сімейного Кодексу України та Договором про патронат над дитиною.

 

За більш детальною інформацією щодо створення патронатного вихователя  звертайтесь до служби у справах дітей  Великобагачанської  селищної ради за адресою: вул. Шевченка, 73, каб. № 15, ІІ поверх. тел. 0668733807.

 

 

 

 Начальник служби у справах дітей                                Надія ОНУПКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь