Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Наші вулиці – історія і сучасність. Запрошення до широкого обговорення

Дата: 07.07.2023 09:31
Кількість переглядів: 330

Фото без опису

  В країні в період війни вкотре продовжилась кампанія по декомунізації, а нині і по дерусифікації назв наших населених пунктів та вулиць. Ця процедура на часі і у нашій громаді.

  На даний період  у Великій Багачці та багатьох селах ще збереглися назви вулиць що носять прізвища радянських і російських діячів, часто зовсім не пов’язаних  з нашим краєм.

  Так музей провів дослідження назв деяких вулиць на території населених пунктів громади, які на сьогодні, на нашу думку потребують або беззастережного перейменування, або обговорення для прийняття рішення жителями громади  чи конкретного населеного пункту.

Наприклад:

  Черкас Василь  Кузьмич - активіст селянського руху за розподіл між селянами Богачки у 1917-18 роках поміщицьких земель. У 1919 році був розстріляний російським білогвардійським загоном армії Денікіна. Рідний брат Степана Черкаса -першого голови ревкому у Богачці.

  Марусенко Петро Кузьмич, активіст селянського руху за розподіл між селянами Богачки у 1917-18 роках поміщицьких земель. У 1919 році був розстріляний російським білогвардійським загоном армії Денікіна.

  Чекалова Василина - відома лікарка місцевої лікарні. Проводила активну просвітницьку роботу, підтримувала радянську владу. Уродженка міста Гурзуф (Крим). Під  час окупації краю у 1919 році білогвардійськими військами генерала Денікіна була вбита  денікінським офіцером Данилевським.

  Чекалов Василь - брат Василини Чекалової, був розстріляний російським білогвардійським загоном армії Денікіна  1919 року у Богачці.

  Всі ці особи в радянський період уособлювались як активісти боротьби за встановлення радянської влади у нашому краї.

  Матросов Олександр Матвійович, Герой Радянського Союзу, під час Другої світової війни закрив власним тілом амбразуру  ворожого кулемета. Росіянин, Уродженець міста Єкатеринослав (Україна). З нашим краєм особа Матросова ніяк не повязана.

  Ватутін Микола Федорович, Герой Радянського Союзу, під час Другої світової війни-генерал армії, командуючий фронтом. Загинув після важкого поранення від рук воїнів УПА. На початку військової карєри брав активну участь у боротьбі з армією Нестора Махна, армією УНР. Росіянин, уродженець Воронезької області. З нашим краєм особа  Ватутіна ніяк не пов’язана.

  Чкалов Валерій Павлович, радянський льотчик-випробувач, Герой Радянського Союзу. Росіянин, уродженець Нижнєгородської губернії. Загинув у 1938 році при випробуванні літака. З Україною і нашим краєм його діяльність не пов’язана.

  Космодем’янська Зоя  Анатоліївна, росіянка, уродженка Тамбовської області. Радянська комсомолка-диверсантка початкової фази німецько-радянської війни. Під час війни — перша жінка, що отримала звання Героя Радянського Союзу.  У радянській пропаганді увійшла в історію як уособлення патріотизму та самопожертви. З Україною і нашим краєм її діяльність не пов’язана.

  Кошовий Олег Васильович, уродженець  міста Прилуки Чернігівської області, українець. Герой Радянського Союзу, член молодіжної підпільної організації «Молода гвардія». Як літературний герой роману О.Фадєєва «Молода гвардія» відомий як комісар підпільної організації (насправді комісаром «Молодої гвардії» був Віктор Третьякевич). З нашим краєм особа Кошового ніяк не пов’язана.

  Короленко Володимир Галактіонович, українець, російський письменник, народився в Житомирській губернії, останні 20 років проживав у м.Полтаві.

  Активно виступав проти царизму, не сприйняв більшовицький переворот. Виступав проти шовінізму та антисемітизму, терору й насильства, засуджував міжнаціональну ворожнечу. В той же час позиціонував себе як російський письменник і патріот росії.

  Гагарін Юрій Олексійович,  Герой Радянського Союзу, перший льотчик-космонавт, росіянин, уродженець Смоленської області Російської Федерації. У Великій Багачці і населених пунктах громади ніколи не перебував. В громаді є декілька вулиць названих на честь Ю.Гагаріна.

  Тітов Герман Степанович, радянський космонавт № 2, росіянин, уродженець Алтайського краю Російської Федерації. У Великій Багачці і населених пунктах громади ніколи не перебував.

  Комаров Володимир Михайлович, двічі Герой Радянського Союзу, льотчик-космонавт, уродженець міста Москва, загинув при виконанні другого космічного польоту.  У Великій Багачці і населених пунктах громади ніколи не перебував.

  Як бачимо у назвах наших вулиць прізвища аж 3-х радянських російських космонавтів, які аж ніяк не пов’язані з нашим краєм.

  Для прихильників увічнення дослідників космосу слід зазначити, що на теренах нашого краю немає назв вулиць на честь першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка (який, до речі,  бував у Великій Багачці) чи вченого в галузі космонавтики українця Сергія Корольова.

  На нашу думку потребують заміни  назви вулиць, які названі на честь комуністичних свят - 1 Травня, Першотравнева, 40-річчя Перемоги, Ювілейна  та інші.

  В той же час хотілось звернути увагу  громадськості на прізвища осіб, які внесли значний вклад у розвиток нашого краю і України в цілому, і які повязані з нашою громадою.

  У Великій Багачці на початку ХХ століття жив і працював відомий класик української літератури Євген Плужник.

  На території нинішнього санаторію знаходився маєток відомого у ХІХ столітті в нашому краї мецената і землевласника Олексія Капніста  (сина письменника Василя Капніста), друга Т.Г.Шевченка, який опікував поета і художника, сприяв публікації його творів.

  Уродженцем селища є всесвітньо відомий вчений-фізик академік Всеволод Фединський.

  При визволенні Великої Багачки у вересні 1943 року героїчно загинув капітан, українець, Михайло Роженко  уродженець Харківської області.

  В Першій Багачці народився і певний час працював у нашому краї  відомий український письменник  Микола Шаповал.

  У Великій Багачці та довколишніх селах неодноразово бував і знімав свої безсмертні кінострічки всесвітньо відомий кінорежисер і письменник Олександр Довженко.  Бували неодноразово у Великій Багачці  українські поети і письменники Павло Тичина, Максим Рильський, Михайло Стельмах.

  На теренах краю доцільні назви вулиць, які підкреслюють українську ідентичність, географічну складову або традиції та історію краю.   Для прикладу вулиці: Кобзарська (на честь наших кобзарів та бандуристів), Троїцька (у Великій  Багачці певний час функціювала Троїцька церква),  вул. Героїв Української Армії (або вул. Героїв ЗСУ).

  Ми  запрошуємо громаду нашого краю до публічного обговорення. Вважаємо,  необхідно почути думки жителів краю, істориків, фахівців і прийняти зважені рішення, які б врахували всі зазначені фактори.

  Відбулося одне із засідань комісії, створеної у 2022 році рішенням виконкому селищної ради з перейменування назв топонімів, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику.

  На засіданні комісії було проведено обговорення попередньої інформації, окремі пропозиції та зауваження громадян, громадських організацій, пропозиції  Українського Інституту Національної Пам’яті.

  Зокрема, по Великій Багачці перейменувати:

- вулицю 40-річчя Перемоги у вулицю героїв ЗСУ або Героїв Української Армії;

- вулицю Тітова у вулицю  Олексія Капніста  або Михайла Роженка;

- вулицю Гагаріна у вулицю Леоніда Каденюка або космонавта Каденюка;

- вулицю Марусенка у вулицю Павла Тичини;

-вулицю Чекалових у вулицю академіка Фединського (всесвітньо відомий вчений-фізик уродженець В.Багачки) або Троїцьку;

- вулицю Черкаса у вулицю Кобзарську;

- вулицю 1-Травня у вулицю Олександра Довженка;

- вулицю Ювілейну у вулицю Євгена Плужника (класик української лутератури, працював у В.Багачці).

По селах громади:

Пилипенки: вул. Гагаріна – вул. Володимира Костенка (відомий режисер, лаурат державної премії України),

вул.1 Травня - вул. Олександра Довженка,

вул.Тітова у вул. Якова Склярова (доктор медичних наук, уродженець с.Довгалівка).

Шепелі: вул Тітова у вул. Козацька.

Довгалівка: вул. 1 травня - у вул.Олексія Лукаша ( герой ЗСУ), провулок 1 Травня - пров. Олексія Лукаша.

Мар”янівка: вул.Пушкіна - вул. Шевченка.

Володимирівка: вул. Гагаріна  у  вул. Леоніда Каденюка або Сергія Корольова, вул. Першотравнева у вул. Героїв ЗСУ або Героїв Української Армії.

Степанівка : вул. Комарова у вул. Івана Радченка.

Перша Багачка: вул. Гагаріна у вул. Миколи Шаповала (письменник, уродженець села).

Широке: вул. Комарова у вул. Миколи Бруяки (героя ЗСУ) або вул. Героїв Української Армії.

Село Радивонівка. Підлягають перейменуванню вулиці:

  Гагаріна, Чкалова, Жовтнева, Прокопенка, Короленка, Матросова, Ватутіна, Комарова. Пропонується обрати варіанти: Козацька, Кобзарська, Українська, героїв ЗСУ, Дениса Часового, Віталія Сторчака, космонавта Каденюка (або Леоніда Каденюка), Михайла Кріпака,  Андрія Шмиги (героя ЗСУ), Станіслава Юрченка (героя ЗСУ) або героїв ЗСУ.

  Село Пушкареве: підлягають перейменуванню вулиці Гагаріна, Комарова, Травнева. Пропонуються варіанти: Козацька, героїв ЗСУ, Каденюка, Українських Героїв.

  Село Широка Долина: підлягають перейменуванню вулиці: Олега Кошового, Зої Космодем'янської,  Гагаріна.

Пропонуються варіанти: героїв ЗСУ, космонавта Каденюка, Олесандра Довженка, Павла Тичини, Михайла Стельмаха, Сергія Корольова.

Село Суржки: вулицю Чкалова перейменувати у вул. Леоніда Каденюка або Сергія Корольова.

Село Лукаші: вул. Першотравневу перейменувати у вул. героїв ЗСУ, адо Героїв Української Армії.

Село Балюки: вул. Гагаріна у вул. Сергія Корольова або Івана Лозо (вчений,уродженець села).

  Інформацію про деяких згаданих осіб можна отримати в книзі «Видатні люди Великобагачанщини».

 

Директор Великобагачанського

краєзнавчого музею                                                       К.Щербина

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь