A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Увага! Заборонено реалізацію на агропродовольчих ринках риби та морепродуктів!

Дата: 27.06.2023 08:45
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає споживачів від купівлі будь-якої прісноводної риби в місцях стихійної торгівлі на території району.

 

Незважаючи на воєнний стан, Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській областіпродовжує виконання покладених на нього функцій на кожному етапі виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів заради забезпечення харчової безпеки держави, здоров’я українських споживачів і мешканців району зокрема, та вважає за необхідне застерегти від кроків, які можуть згубно позначитися на стані здоров’я людини як сьогодні, так і в майбутньому

Після теракту, вчиненого російськими окупантами на Каховській ГЕС, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській та Дніпропетровській областях спостерігається масовий мор риби та інших водних біоресурсів.

ПідривдамбиКаховської ГЕС у нічпроти 6 червня 2023 року російськимиокупантамипризвів до, ймовірно, найбільшоїтехногенноїкатастрофи в Європі за останнідесятиліття. Затоплені десятки населенихпунктів, Каховська ГЕС повністюпішлапід воду й не підлягаєвідновленню. У річкуДніпровнаслідокпідривуКаховської ГЕС потрапилоблизько 150 т машинного мастила та є ризиквитокущепонад 300 т.

На дніКаховської ГЕС могло бути багатонебезпечних для здоров’яречовин, яківнаслідокїїпідривуможутьстановитизначнунебезпеку для здоров’я людей на підтопленихтериторіях, хімікати, збудникиінфекційних хвороб ізкладовищ, вбиралень, сміттєзвалищможутьопинитися у криницях та відкритихводоймах на території, підтопленійвнаслідокпідриву ГЕС країною-терористом.

У результатіпадіннярівня води масовогинериба. Прісноводнурибу та іншібіоресурсипотік води віднесе в солоні води Чорного моря, щостворюєзагрозу й для Чорноморськоїфауни.

Враховуючи вище зазначенезастерігаємоспоживачіввідкупівлі будь-якоїпрісноводноїриби (живої, снулої, в’яленої, копченої) у місцяхстихійноїторгівлі на територіїнаселених пунктів Миргородського району Полтавської області. Рекомендуємо жителям покивзагаліутриматисявідпридбання й вживання в їжусвіжовиловленоїпрісноводноїриби. Не наражайтеся на небезпеку. Аджедеякінесвідомігромадянивже почали реалізовуватизагиблурибу, яка ураженанебезпечнимихімічними та/абобіологічнимисполуками. Загиблурибуаботаку, щовмирає, неможливозробитибезпечною для споживання. Жоденспосібприготування не зробитьїїбезпечною для вас: такурибу не можнавживати, у тому числісушити, в’ялити, смажитичиварити. Цярибаможеміститизбудникиінфекційних хвороб, паразитівчинебезпечніхімічніречовини!Також категорично необхідновиключитипридбаннявиготовлених в домашніхумовахрибнихконсервів та іншихпродуктівхарчування в місцяхнесанкціонованоїторгівлі у приватнихосіб.

 Одну з найбільшихзагрозможестановитиБОТУЛІЗМ – гостреінфекційнезахворювання. Воновиникає в результатівживанняпродуктів, отруєних токсинами, щовиробляютьсябактеріями-збудникамихвороби. Цей токсинє одним ізнайсильнішихвідусіхвідомихбіологічних отрут. Збудникботулізмустійкий до впливузовнішніхфакторів. Ігноруванняхворобиабонеправильнета несвоєчаснелікуванняможепризвести до паралічу і навітьсмерті.

Живу рибу дозволено споживатитільки ту, яка реалізується в магазинах. Такожтаку, яка реалізується на агропродовольчих ринках, якщо вона пройшла ветеринарно-санітарнуекспертизу в Державнихлабораторіях ветеринарно-санітарноїекспертизи на ринках післявхідного документального контролю:

  • кожнапартіяживоїрибинадходить на ринки тільки за товарно-транспортниминакладними, післячого проводиться її ветеринарно-санітарнаекспертиза в лабораторії ВСЕ на ринку, з видачеюекспертнихвисновків;
  • живу рибуперевозять у спеціальнообладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхніяких легко миються та дезінфікуються;
  • оператори ринку повинні бути забезпеченіповним комплектом санітарногоодягу;
  • коженпрацівник повинен матиособистумедичну книжку встановленогозразка з відміткою про проходженнямедичногоогляду не рідше одного разу на рік.

Працівникисуб’єктагосподарськоїдіяльності, які не пройшлимедичнеобстеження, до роботи не допускаються;

  • умови та термінизберіганнярибиповиннівідповідативимогам нормативно-правовихактів. Термінзберігання й реалізаціїживоїриби за температури води в ємності +11-+15 °C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літнійперіод – 24 години (не більше);
  • не підлягає продажу: жива та охолодженариба з ознакамипаразитологічнихзахворювань, з каламутнимслизом, кислуватим запахом, тьмяноюлускою, каламутнимизапалимиочима.

Повідомляємо, щоз метою забезпечення виконання завдань, визначених у Дорученні Головного державного інспектора та головного державного ветеринарного інспектора Полтавської області щодо участі у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС та з метою недопущення надходження на споживчий ринок населених пунктів Миргородського району продуктів харчування, що несуть небезпеку для життя та здоров’я населення з 08.06.2023 року посилено заходи щодо з упорядкування ринкової торгівлі, зокрема заборона реалізації на агропромислових ринках риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, які походять безпосередньо з акваторії Каховського водосховища.

Працівниками Миргородського районного управління Держпродспоживслужбипроводитьсямоніторингагропродовольчихринків, на якихздійснюєтьсяреалізаціяпродуктівхарчування. Суб’єктамгосподарюваннянадаютьсярекомендаціїта роз’яснення стосовнонеобхідностідотримання Правил торгівлі на агропродовольчих ринках та Закону України «Про основніпринципи та вимоги до безпечності та якостіхарчовихпродуктів».

Вкотре наполягаємо на дотриманні елементарних правил, які допоможуть знизити ризик виникнення гострих інфекційних захворювань та отруєнь у результаті споживання риби.

 

 

 

Миргородське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь