A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Заборона спалювання сухої рослинності або її залишків

Дата: 31.03.2023 14:45
Кількість переглядів: 157

З настанням весни громадяни починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Щорічно, під час спалювання сухої рослинності, звичайна людська недбалість й необачність призводить до загоряння господарських будівель, житлових будинків, транспортних засобів.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку та завдає значних збитків.

Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

У зв’язку з вищезазначеним, Миргородське РУ ГУ ДСНС України у Полтавській області звертається до громадян з проханням, дотримуватися правил пожежної безпеки, відмовитися від спалювання сміття й рослинних залишків.

Згідно з чинним законодавством, ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків.

Якщо Ви бачите, як палять листя чи будь-яку природну рослинність – повідомляйте відразу Пожежну охорону за номером телефону 101 та Національну поліцію за номером телефону 102.

Відповідно до статті 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема збільшено розміри штрафів:

 

  • за самовільне випалювання рослинності або її залишків (від 3 060 грн до 21 420 грн);
  •         за                 самовільне      випалювання рослинності           або її залишків           в                      межах заповідників (від 6 120 грн до 30 600 грн);
  • за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (від 1 530грн до 15 300

грн).

 

 

Увага! До Кримінального кодексу України внесено зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і «навмисні підпали», зокрема й сухої рослинності. Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

 

Начальник Миргородського РУ

ГУ ДСНС України у Полтавській області

полковник служби цивільного захисту       Олександр КОРКІШКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь