Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Опісторхоз та його профілактика

Дата: 22.03.2023 10:26
Кількість переглядів: 596

Фото без опису

Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних  утворень, печінки та підшлункової залози.

Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок Дніпра та його притоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

У Миргородському районі у 2022 році  зареєстровано 14 випадків опісторхозу, у т.ч. 5 – із сімейного вогнища. Причиною захворювання стало вживання в їжу малосольної (секундай) та недостатньо просмаженої річкової риби домашнього приготування.

Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (линь, плотва, чабак, сазан, лящ, червонопірка та ін.).

Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу.

Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту.

 Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення, таких як цироз печінки або навіть смерть.

З метою профілактики опісторхозу необхідно:

  • не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання);
  • не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах;
  • не допускати згодовування сирою рибою котів, собак;
  • не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

                   Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко і тривало лікується.

                   Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати!

                   Головне – не вживати в їжу сиру, малосолену та свіжов’ялену рибу.

                   Смажити велику рибу треба 15-20 хвилин під кришкою, попередьо розрізавши її вздовж хребта; варити теж 15 хвилин з моменту закипання.

                   Перед тим, як в’ялити рибу, для повної загибелі личинок обов’язково

         витримайте її 12-14 днів у 20% розчині солі (2 кілограми солі на відро води).

                   Тільки виконуючи ці рекомендації, Ви вбережете себе та своїх дітей від зараження тяжкою хворобою – опісторхозом.

 

Герасименко А.В. – завідувач, лікар-епідеміолог  віддідення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб

Миргородського РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь