A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Яку воду ми п’ємо

Дата: 01.03.2023 08:27
Кількість переглядів: 651

Фото без опису

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. 

Вода  господарсько – питного водопостачання  м. Миргорода та Миргородського району, яка в основному надходить із бучакського водоносного  горизонту, містить фториди природнього походження в кількості 2,1 - 3,2мг/дм3, тоді, коли гранично допустима концентрація (ГДК) не повинна перевищувати  1,5 мг/дм3.  Саме фториди, в концентраціях вище допустимих норм, негативно впливають на формування зубної емалі у дітей, викликаючи  флюороз зубів. Хлориди природнього походження в нашій воді в середньому складають 532 мг/дм3, гранично допустима концентрація  повинна бути не більше 350 мг/дм3.

Альтернативою в даній ситуації було створення на території  міста пунктів розливу очищеної питної води, якими користується населення та велика кількість закладів та організацій, включаючи також дитячі садочки, школи. Крім того, воду питну очищену придбають і мешканці наших сіл.

Але  на сьогодні більша частина пунктів розливу не проводить виробничий лабораторний контроль, який вимагається Державними санітарними правилами і нормами «Гігієнічні вимоги до питної води,  призначеної для споживання людиною» 2. 2 .4 -  171- 10, затв. Наказом МОЗ від 12.05.2010 р. № 400 та «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану», затв. Наказом МОЗ України від 22. 04. 2022 р. № 683.

Враховуючи це, а також умови воєнного стану,  ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій  і  пов’язаних з ними  можливих інфекційних захворювань з водним шляхом передачі, власникам пунктів розливу очищеної питної води були надіслані відповідні листи з рекомендаціями забезпечити виробничим лабораторним контролем свої пункти.

Очищення питної води – досить складний, багато ступеневий процес. Одним із важливих технологічних моментів є своєчасна заміна фільтрів, на яких осідають колоїдні суміші разом з мікроорганізмами,регулювання діаметру мембран для забезпечення відповідного сольового складу води. Тому лабораторний контроль має дуже  велике значення.            

Наведу лише такий приклад: із 15 проб питної води очищеної, яка була досліджена в 2022 році в ході соціально – гігієнічного моніторингу в  навчальних закладах м. Миргорода та Миргородського району, які мають власні очищувальні установки для води,  1 проба не відповідала гігієнічним вимогам по мікробіологічним показникам, а 2  проби -  по мінеральному складу (причому одна з них містила лише сліди мікроєлементів, що  на практиці може бути прирівняно до дистильованої води, а інша – навпаки взагалі не очищувалася). І це в закладах, де з певною періодичністю  проводилися лабораторні дослідження. А що ж тоді говорити про  тих виробників, які зовсім не досліджують воду.

Державними санітарними правилами і нормами 2. 2 .4 -  171- 10 «Гігієнічні вимоги до питної води,  призначеної для споживання людиною» передбачено, що в пунктах розливу питної води очищеної повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду, складу, умов зберігання, дати виготовлення, найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

 Тому звертаюсь до споживачів: купуючи воду в пунктах розливу,  цікавтеся наявністю вичерпної  інформації про неї, результатами її останніх лабораторних досліджень. Адже ви повинні бути впевнений в її якості та безпечності для свого здоров’я.

Для довідки: згідно гігієнічних вимог відомчий лабораторний контроль питної води після очистки повинен проводитися в середньому не рідше 1 разу на місяць.                                                                                        

В свою чергу звертаюся до виробників і сподіваюсь на те, що ваше піклування про власний добробут ніколи не затьмарить цінності людського здоровя!

 

Лікар з гігієни харчування Миргородського РВП

ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»                                                       Лілія  ЯРЕМЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь