A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Збережемо разом посіви та бджіл – постійний діалог пасічника з аграрієм - запорука підвищення врожайності сільськогосподарських культур та продуктів бджільництва

Дата: 02.02.2023 14:56
Кількість переглядів: 159

Швидко промайнуть зимові місяці і розпочнуться весняно - польові роботи в сільськогосподарських підприємствах і фермерських господарствах.

В даний час, щоб виростити якісний урожай сільськогосподарських культур сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам неможливо обійтись без використання пестицидів. В свою чергу бджолярі виробляють цілющі продукти бджільництва і бджоли опилюють сільськогосподарські культури.

Незважаючи на те, що в даний час лютий місяць, питання проведення заходів по виключенню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами залишається важливим і актуальним.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області в чергове закликає аграріїв і пасічників до співпраці заради недопущення масового отруєння бджіл, яке спостерігається у весняно-літній період при обробках сільськогосподарських посівів.

Отруєння бджіл пестицидами можна уникнути шляхом налагодження комунікації між пасічниками та аграріями.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, що з метою уникнення конфліктних ситуацій важливо беззастережно дотримуватись порядку регламентів застосування пестицидів.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року N 338 затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, даний документ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 283/35905.

Ця Інструкція встановлює основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл та є обов’язковою для виконання всіма державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, юридичними особами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичними особами – підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, що провадять діяльність у галузі бджільництва та фізичними особами.

З метою недопущення виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами, необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:

  1. Пасічники повинні отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у державній лікарні ветеринарної медицини, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл в ветлабораторію.
  2. Поставити пасіку на облік у селищній раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у селищну раду, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000р за № 737/4958, п. 7).
  3. При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це селищні ради, сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства за місцем постійного розташування пасіки протягом 10 днів.
  4. Пасічники повинні отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.
  5. Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно ст. 15 Закону України «Про бджільництво», а розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
  6. Бджолярі повинні повідомити Заявою сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства на територію яких поставлені пасіки, про місце постійного розташування пасіки, біля якого поля знаходяться бджолосім’ї.
  7. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3–5 км від місць проведення наземного обприскування.
  8. Керівники сільгосппідприємства і фермерського господарства повинні отримати в селищній та сільських радах, інформацію на якій території знаходяться стаціонарні та кочові пасіки.
  9. Відповідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» за три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ та (населення) даної місцевості (преса, подвірні обходи, селищна і сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, та у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.
  10. Для невеликих пасік, які не вивозять бджіл, попередити, на який час необхідно прикривати лотки при використанні конкретних пестицидів, згідно «Інструкції по попередженню отруєння бджіл пестицидами». Строки ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах.
  11. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування.
  12. Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України «Про бджільництво» від 2 лютого 2000 N 1492-III (1492-14), суворому дотриманні регламентацій застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.
  13. Безпечніше застосовувати наземний обробіток ніж авіацію.
  14. Обробітки пестицидами проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові (до 10) або вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках.
  15. Для попередження зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м/с (для дрібнокапельного) і 4 м/с (для крупнокапельного обприскування).
  16. Сільгосппідприємствам не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, або проводити їх в нельотний час бджіл ( після 21 год., або в нічний час).
  17. На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди.

Дотримання цих простих правил дозволить уникнути непорозумінь та примножить ваші заробітки. Аграрне виробництво та бджільництво залежні одне від одного. Бджоли дають не лише мед чи пилок, але й збільшують врожайність сільгоспкультур на 30-40%, запилюючи їх. А пасічники матимуть кращий медозбір, якщо поля захищені від шкідників.

Уникнути конфліктних ситуацій набагато простіше, коли існує співпраця та взаєморозуміння між населенням, пасічниками та аграріями!

Тож, закликаємо пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю поставитися до вирішення проблемного питання і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.

Постійний діалог і комунікація між пасічниками та аграріями є запорукою здоров'я бджіл та рослин!

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                        Л.М. БІЛОКІЗ

https://rada.info/upload/users_files/21044600/d9e1e0dc4aefb91fc52b2bc1721f84bb.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь