A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Пенсійний рік завершується грудневими перерахунками

Дата: 01.12.2022 08:19
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області провели автоматичні (без додаткового звернення особи) перерахунки пенсій з 1 грудня 2022 року.

 

Законодавчими підставами для перерахунків стали такі документи:

  •  стаття 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»;
  •  пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 15.09.2021 № 963 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому»;
  •  постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 в редакції постанови від 09.12.2021 № 1307.

 

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 грудня зросте з 2 027 грн  до 2 093 грн. Відтак відповідно на 66 грн і на 660 грн зростуть мінімальний і максимальний розміри пенсії за віком непрацюючих пенсіонерів.

Отже, з 1 грудня мінімальний розмір пенсії становитиме 2 093 грн, максимальний розмір – 20930 грн. Відповідно зростуть і доплати за понаднормативний стаж, розміри надбавок, доплат, підвищень, які залежать від розміру прожиткового мінімуму. Зважаючи на соціальні перспективи прийнятого на 2023 рік бюджету, протягом усього наступного року розміри зазначених виплат залишаться на тому ж рівні.

У Полтавській області в результаті зазначеного перерахунку підвищення отримають 331,2 тис. громадян, що становить близько 85% від загальної кількості пенсіонерів. І хоча підвищення будуть незначними, але додаткова потреба для виплати пенсій щомісячно складатиме близько 10 млн грн.

 

Також з 1 грудня встановлюється мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих одержувачів пенсій за законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» віком до 70 років. Як свідчить статистика, на Полтавщині таких людей налічується 32,4 тис. (8% контингенту). Обов’язковими умовами при цьому є 30-річний страховий стаж для жінок і 35-річний - для чоловіків. Такі пенсіонери одержуватимуть виплати на рівні 2500 грн або пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 2500 грн. Середнє підвищення у даному випадку склало 90 грн, а щомісячні додаткові видатки Фонду - близько 3 млн грн.

 

Окрім того, у грудні суттєво зростуть пенсії так званої категорії «чорнобильців». Зокрема, тих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що одержують пенсії по інвалідності, та непрацездатним членам їх сімей у зв’язку з втратою годувальника. Уряд, незважаючи на вкрай складну ситуацію в економіці, виконує минулорічні зобов’язання щодо зміни показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій зазначених осіб. За попередніми підрахунками, в деяких випадках їх пенсії зростуть в кілька разів і можуть досягати десятки тисяч гривень. Однак при цьому слід зважати на той факт, що згідно із законодавством новопризначені та перераховані пенсії не можуть перевищувати максимального розміру 20930 грн.

 

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь