A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Мишоподібні гризуни - загроза врожаю озимих культур

Дата: 10.11.2022 10:23
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

Проведений моніторинг сільськогосподарських угідь свідчить про міграцію на посіви озимої пшениці, ріпаку та багаторічних трав мишоподібних шкідників. В осередках на озимині чисельність гризунів становить 1 жила колонія/га, багаторічних травах – 2-3 жилі колонії/га, неорних землях-4-5 жилих колоній/га.

Слід мати на увазі, що мишоподібні володіють надзвичайно високим потенціалом розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній, можна отримати близько 600 особин потомства, здатних повністю знищити урожай.

В зв’язку з цим, необхідно ретельно обстежити посіви озимини, багаторічних трав, сади, неорні землі та інші угіддя і за наявності 3-5 жилих колоній на гектарі провести боротьбу з гризунами шляхом внесення дозволених родентицидів на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, флокумафен.

Наголошую на екологічній та економічній доцільності застосування біологічного методу боротьби з гризунами шляхом внесення препаратів Родента Біо (Бактероденцид вологий зерновий - супер), зернова принада 1-2 кг/га, Раттер, р. зернова принада з нормою витрати 2-3 кг/га (3-5г в одну жилу нору), мікробіологічний родентицид Бактоцид, сипуча маса 1-2,5 кг/га, або 2-3г/нору та інші.

Проводячи боротьбу з мишоподібними гризунами, слід враховувати їх видовий склад. Для мишей, що живляться насінням, та для полівок, найкращою принадою є зерно пшениці.

 Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин та з дотримуватись Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

  Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

  Миргородського районного управління

  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                        В.В.Щербак


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь