A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Підготовки насіння до сівби під урожай 2023-го року

Дата: 30.08.2022 16:09
Кількість переглядів: 357

Фото без опису

Незабаром сільгоспвиробників нашої області чекає посів озимих культур. Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертають увагу суб’єктів господарювання, які планують посів озимих культур під урожай 2023 року, що для забезпечення своєчасних дружніх сходів озимих культур необхідно використовувати кондиційне  насіння  лише з насінницьких посівів з високими посівними якостями, що відповідає вимогам  ДСТУ 2240-93.

Підготовка та проведення сівби озимих культур під врожай 2023 р. вимагає вирішення наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою озимих культур, реалізація науково-обґрунтованих заходів та особливості вирощування озимої пшениці в екстремальних умовах, дотримання вимог до якості насіння, підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону.

В підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.

Обов’язковою умовою є сортозаміна  у виробництві старих сортів новими, більш урожайними, з кращою якістю продукції та іншими господарсько-цінними ознаками й властивостями. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно - цінними ознаками. Тому сортозміну необхідно проводити швидко, протягом одного, двох років.                                             

В товарних господарствах області необхідно проводити сортооновлення базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні.

Готуючись до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу –  якість. Для сівби бажано відбирати насіння з масою 1000 зерен понад 40 г, рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту.

   Насіннєвий матеріал сільськогосподарських культур характеризується такими показниками як енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість, чистота, наявність домішок насіння інших культур і бур’янів, зараженість хворобами та заселеність шкідниками.

   В першу чергу варто звернути увагу на схожість. Адже вона вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин і відповідає за нормальне проростання насіння та формування потрібної густоти посівів. Визначаючи основні показники, можна з точністю розрахувати норму висіву на гектар.

    Розрізняють лабораторну та польову схожість посівного матеріалу. Перша визначається в лабораторних умовах згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначання якості», друга — відповідно, в полі, і вона є нижча за лабораторну, оскільки тут свою роль можуть відіграти різні фактори. Проте, ці показники тісно пов’язані: чим вища лабораторна схожість, тим вищий шанс отримати й гарну польову схожість, а у перспективі — запланований рівень врожайності.

  Крім наведених показників якості насіння, важливо визначити також зараженість його хворобами і шкідниками, колір, блиск і запах. Так, втрата насінням природного кольору і блиску часто вказує на втрату схожості. Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії.

   Провести дослідження на посівні якості насіння можна в лабораторії Державної установи «Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія». Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу установи розташований за адресою: м. Полтава вул. В.Козака,1, тел. 095-858-37-00, 097-413-16-20.

Також на території Полтавської області визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (аналізування чистоти і відходу насіння, схожості та енергії проростання, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами, заселеності шкідниками) проводить:

Полтавська обласна філія державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», яка знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. 066-694-45-20;

– ТОВ «Агросерт» лабораторія знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Панянка, 48, тел. 095-624-63-43;

– ТОВ «Агролабтест»;

– ТОВ «Новосерт»;

– ТОВ «Велес-сідс».

 

Основними показниками якості озимих культур є чистота насіння – не нижче 97-99 %  залежно від категорії, схожість – не менше 92 %, або життєздатністю не нижче 95%, вологість – не вище 14,5 %. При визначенні схожості свіжозібраного насіння слід звертати увагу на післязбиральне дозрівання, яке у озимих культур може тривати до одного місяця. Тому таке насіння бажано прогріти при температурі 35-40°С протягом 7 діб і більше.

Насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння і садивний матеріал можуть бути видані, якщо насіння/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Обов’язково перевіряйте залишки насіння, термін дії на яке закінчився.

Нагадуємо та застерігаємо споживачів, що згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

 

провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва

та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Нечитайло А. І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь