A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Особливості збирання врожаю сільськогосподарських культур з насінницьких ділянок

Дата: 07.07.2022 08:39
Кількість переглядів: 1192

Фото без опису
 

Сучасні методи збирання врожаю забезпечують повну механізацію усіх процесів та в короткий термін  дають можливість зібрати врожай з мінімальними  втратами, зберігаючи при цьому високу якість насіння.

Вимоги до якості збирання насінницьких посівів більш високі, ніж до збирання посівів продовольчого і кормового призначення, оскільки важливо не тільки зібрати високий урожай, а й отримати насіння з високими посівними якостями.

Основні показники якості насіння – енергія проростання, лабораторна і польова схожість, маса 1000 зерен, вологість і строки післязбирального їх дозрівання – залежать від термінів і способу збирання насінницьких посівів, технічного стану зернозбиральної  техніки.

Передчасний збір врожаю призводить до отримання щуплих та неповноцінних насінин, а пізній – до великих втрат через висипання найбільш зрілого та виповненого насіння. Якщо збір врожаю провести невчасно, із затримкою –  насіння швидко втрачає  свою якість за рахунок розвитку хвороб, проростання у колосі, втрати сухої речовини внаслідок  дихання та вимивання  з дощами розчинних речовин з насіння.

Головними способами збирання насіннєвих посівів є двохфазний (роздільний) або однофазний (прямий).

Прямий спосіб  збирання застосовують, коли  насіння знаходяться у повній стиглості або у кінці воскової стиглості при вологості –   18 – 20 %. При більш ранньому збиранні  обмолочувати насіння вкрай важко через його високу  вологість.

При двохфазному способі чистота насіння вища, так як підсушені насінини бур’янів та інші домішки краще відокремлюються при очистці під час обмолоту. Схожість та особливо енергія проростання також підвищується, оскільки у насінні, підсушеному у валках швидше проходить післязбиральне дозрівання. При цьому відбувається вирівнювання вологості всієї зернової маси і насіння  краще обмолочуються.

Важливо не допускати великий розрив  у часі між скошуванням і підбиранням валків, так як при довгому знаходженні скошеної маси у валках збільшуються  його втрати при обмолоті та дуже знижується якість насіння.

При затяжній похмурій погоді слід використовувати прямий спосіб, оскільки на корені рослини краще продуваються повітрям та скоріше просихають.

При великих площах насіннєвих посівів зернових культур рекомендують починати  його збір у середині воскової стиглості двохфазним способом, а при настанні повної стиглості переходити на пряме комбайнування. Раціональне поєднання двохфазного способу та прямого комбайнування дозволяє провести збір насіння зернових культур в оптимальні терміни – не більш ніж за 10 – 12 діб.

За несприятливих погодних умов у період збирання врожаю обмолот вимушено проводять при підвищеній вологості насіння (18-22%), передбачивши  при цьому термінову очистку та сушку насіннєвого матеріалу.

Під час проведення всього періоду збирання і підготовки насіння до посіву необхідно на всіх технологічних етапах  проводити внутрішньогосподарський  контроль за його якістю.

Дані рекомендації мають лише інформаційний та роз’яснювальний характер.

 

 

                                  провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва

                        та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

                    ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                              Нечитайло А. І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь