A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Пам’ятка по профілактиці гострих кишкових інфекцій.

Дата: 24.06.2022 10:50
Кількість переглядів: 446

Аналіз інфекційної захворюваності свідчить про те, що в Полтавській області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій.

Так, з початку 2022 року в області зареєстровано 771 випадок   цих захворювань, що складає 27, 49 на 100 тисяч населення.

Показник захворюваності збільшився на на 59. 3% проти минулорічного показника аналогічного періоду

Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах.

До групи гострих кишкових інфекцій належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи, рота вірусна інфекція та інші.

Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки ви обізнані з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.

АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:

  • Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;
  • Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;
  • Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;
  • Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд продукти можуть бути цілком доброякісні.
  •  М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошкиповинні бути окремі для сирого м’ясариби  і готових виробів. Це вкрай важливо !
  • Усі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами.                                Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;
  • Не готувати їжу при ознаках діареї;
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання, а також  - з  річок, озер тощо;
  • Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • Приміщення, де проводиться приготування їжі,необхідно утримувати в чистоті.
  • Пам’ятаючи фразу, - «Мухи – переносники інфекцій», не допускати контакту мух зі стравами, посудом, поверхнями для прийому їжі. Для цієї мети - надійно засітчувати вікна  та двері.

Нагадуємо! При перших симптомах захворювання на ГКІ, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.

 

З повагою Миргородський районний відокремлений підрозділ

Державної Установи «Полтавський обласний центр контролю та

профілактики хвороб Міністерства охорони здоровя України»

Миргородський РВП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь