A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

На Полтавщині завершили перерахунки пенсіонерам, які працюють. Виплати – у червні, але з 1 квітня.

Дата: 01.06.2022 08:43
Кількість переглядів: 343

На Полтавщині завершили перерахунки пенсіонерам, які працюють. Виплати – у червні, але з 1 квітня.

 

            За останніми статистичними даними, на Полтавщині налічується
411,3 тис. пенсіонерів. З них понад 88 тисяч продовжують офіційно працювати. Частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено щорічний перерахунок пенсій такій категорії пенсіонерів з
 1 квітня. Право на перерахунок визначає страховий стаж, набутий людиною на 1 березня року, в якому він проводиться.

         Обов’язковою умовою для зазначеного перерахунку є факт продовження роботи після призначення/перерахунку пенсії та набуття у зв’язку з цим необхідного страхового стажу (якщо особа після призначення чи після попереднього перерахунку пенсії продовжувала працювати та набула не менше 24 місяців страхового стажу, або менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення чи після попереднього перерахунку пройшло не менше двох років).

         Вже другий рік поспіль на час проведення перерахунку впливають зміни, у законодавстві, внесені до термінів і форми подання звітності з єдиного внеску. Адже з 1 січня минулого, 2021 року, здійснюється щоквартальне (замість щомісячного) подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб з розбивкою по місяцях звітного кварталу. Строки подання такої звітності (податкового розрахунку) встановлено протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Відтак податковий розрахунок за 1 квартал 2022 року страхувальники подавали з 1 квітня по 10 травня п.р. Саме тому перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, передбачений законодавством, працівники Фонду провели наприкінці травня, але дата перерахунку залишилася незмінною– 1 квітня.

         Також слід врахувати, що для того, щоб знайти для пенсіонера найбільш вигідні умови, перерахунок проводився за двома напрямками – або лише з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або - у разі доцільності - з урахуванням стажу та заробітної плати, набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. У першому випадку на Полтавщині перерахували понад 37 тис. пенсій, у другому – понад 4,5 тисяч.

         Виплата перерахованих пенсій буде проводитись у червні з доплатою за квітень і травень.

Пенсіонерам не потрібно додатково звертатись до установ Пенсійного фонду, оскільки перерахунок проведений в автоматичному режимі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь