A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Інформує Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки Миргородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби: Оленка волохата-НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК ПЛОДОВИХ ТА ЯГІДНИХ КУЛЬТУР

Дата: 16.05.2022 13:04
Кількість переглядів: 400

Фото без опису

Оленка волохата — жук, доволі поширений в усіх регіонах України. Особливо сильні пошкодження наносить в посушливі роки. Спалахи її розмноження вчені пов'язують із змінами ритму сонячної активності, а також однією з причин зростання чисельності оленки є те, що всі стадії її розвитку пов'язані з ґрунтом.  Але на сьогодні не всі інтенсивно обробляють землю в саду . Розвивається шкідник в одному поколінні. У роки масового розмноження  завдає значної шкоди садам, ягідникам, овочевим та декоративним культурам. 

    Жуки розміром 8,5-12 мм., тіло чорного матового кольору, вкрите густими довгими волосками світлого кольору. Надкрила в білих крапочках. Зимують молоді жуки в коконах у ґрунті на глибині 15-30 см,  а навесні під час цвітіння кульбаби виходять з ґрунту. Жуки літають у теплі сонячні години дня. Харчуються цвітом, виїдаючи тичинки і маточки, обгризають пелюстки спочатку на кульбабі, потім тюльпанах, нарцисах, після чого перелітають на квітучі кісточкові культури (абрикос, персик, черешню), трохи пізніше на зерняткові (яблуню, грушу), ягідні (суницю, смородину). Потім перелітають на квітучі бур'яни.

    Заходи боротьби з цим шкідником є різні. Прості та доступні використовують особливість поведінки оленки волохатої та її біологічні особливості. Молодий жук зимує у коконі в землі, тому осіння обробка ґрунту дає можливість знищити імаго оленки. Так само перелопачують компостні купи, саме в них можуть відкладати яйця жуки.

    У ранкові і вечірні години жуки малоактивні, завмирають і не літають. Тому їх струшують з дерев, кущів на розстелений брезент, поліетилен (можна у відкриту парасольку), а з низькорослих рослин жуків збирають вручну.

    Звертаємо увагу, що найбільше їх під час цвітіння. При перекопуванні грядок бажано вибирати та знищувати  личинок.

    Ефективний прийом масового знищення оленки ґрунтується на такій особливості її біології, як інтенсивна опушеність імаго густими волосками. Суть прийому полягає у тому, що у період масового заселення оленкою кущів або рослин їх обприскують чистою річковою водою всередині дня, коли жуки найбільш активні. Краплі води концентруються на волосках, внаслідок чого жуки втрачають рухову та льотну активність. Через кілька хвилин їх обтрушують, збирають і знищують. За високої чисельності шкідника такий прийом необхідно проводити кілька разів на день. Зрозуміло, що цей спосіб можна застосовувати лише у приватних і дачних господарствах.

    Цікаво, що жуків приваблює синій та фіолетовий кольори, що також можна використовувати для збирання шкідника. Під деревами встановлювати  пастки – яскраво-сині чи фіолетові ємкості з холодною водою або з водою, затравленою одним із інсектицидів.

    Оскільки квітки трав’янистих і плодових рослин є джерелом нектару для бджіл та інших корисних видів, згідно Закону України «Про бджільництво» забороняється застосовувати засоби захисту  рослин та здійснювати будь-які роботи,  що  можуть  призвести  до  фізичного знищення бджіл під час медозбору.

    Згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» в яблуневих насадженнях проти оленки волохатої, за умови дотримання рекомендованих норм витрат застосовують препарати:  Каліпсо 480 SC ( 0,25-0,3 л/га) та  Маврік, ЕВ (0,2-0,6 л/га), які безпечні для бджіл та джмелів та ефективні від ряду інших в цей період комах-шкідників саду (хрущів, гусениць листовійок, попелиць, кліщів, листоблішок).

    На присадибних ділянках дозволено до застосування  Каліпсо 480 SC  з нормою витрати 2,0 мл препарату на 10 л води на 1 сотку саду.

    Слід зазначити, що для захисту посівів ріпаку проти оленки волохатої, відповідно до «Переліку …», дозволено застосовувати  інсектициди Маврік, ЕВ (0,35 л/га) та  Біскайя 240 ОD. (0,3-0,4л/га).

    При роботі з засобами захисту рослин слід суворо дотримуватись регламентів застосування пестицидів, державних санітарних правил ДСП 8.8.1  та  правил особистої  гігієни.

   

 Провідний спеціаліст відділу

фітосанітарної безпеки Миргородського

районного управління

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                        Віктор Щербак

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь