A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Інформує відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки: Що потрібно знати обираючи саджанці плодових дерев?

Дата: 15.04.2022 14:25
Кількість переглядів: 448

Фото без опису

Майбутній урожай цілковито залежить від якості посадкового матеріалу і, якщо ви вирішили купити саджанці плодових дерев або кущів, то зробити це потрібно вміло.

Щоб ваші надії виростити гарне плодове дерево справдилися, відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області надає вам поради у вірному їх виборі.

Кожна партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

  • сертифікатами, що засвідчують його сортові якості;
  • сертифікатами, що засвідчують його товарні якості.

Саджанець повинен зовні бути здоровим в усіх відношеннях: мати цілісну кору, кореневу шийку, деревину, живі не підсушені корені, тобто виглядати свіжим, чистим і ні в якому разі не підв`яленим до стану легкої засушеності. Не допускається зморщеність кори, сухість деревини, відшаровування кори від деревини, побуріння, цвіль кори - рослини з такими ознаками брати не можна!

Слід звертати увагу на вік саджанця. Справа в тому, що саджанці діляться на однолітки, дворічники і трирічки. Очевидно, що старші саджанці будуть плодоносити швидше, ніж однолітки, але вкорінення останніх набагато вище.

Висота однорічних зерняткових саджанців повинна становити 1,2-1,3 м, кісточкових - 1,4-1,5 м. Якщо рослина менша, значить, за нею проводився недостатній або неправильний  догляд. Часто невеликий розмір саджанців намагаються виправдати карликовою підщепою, але в розпліднику це великого значення не має. Вже потім, в саду, дерева на карликових підщепах значно раніше вступають в пору плодоношення, сповільнюється їх ріст.

Важливим показником є коренева система саджанця. Якщо саджанці продаються з відкритим корінням, то слід його ретельно оглянути. Коріння повинно перш за все бути акуратно викопане і не пошкоджене. Вибирайте і купуйте рослини у тих продавців, які обережно обгортають коріння вологим матеріалом. Коріння рослин повинно бути свіжим і вологим, світлим на зрізі, а не висушеним. На них не повинно бути ні бурих, ні білих плям, ані будь-яких хвороб. Тоді рослина швидко і добре приживеться.

Уважно огляньте саджанець на якому обов'язково повинна бути добре видна коренева шийка, помітним буде і зріз від обрізаної підщепи. Якщо ви помітили, що надріз погано затягується, то, можливо, саджанець заражений грибком. Вилікувати це захворювання неможливо. Відмінна особливість дички від щепленої рослини в тому, що  на гілках саджанця є в наявності колючки. І наостанок: навесні саджанці можна висаджувати в ґрунт тільки до розпускання бруньок.

 

 

                                  провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва

                        та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

                    ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                              Нечитайло А.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь