A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Безпечність вакцин

Дата: 16.02.2022 18:46
Кількість переглядів: 141

Фото без опису

Безпечність вакцин
 
Чи безпечна вакцина проти COVID-19? 
Як її перевіряють? 
Усі вакцини, які використовує Україна, пройшли стадію перевірки на безпечність.
Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їхнім широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їхнього запровадження. Суворі тести та клінічні випробування, котрі пройшли вакцини, схвалені ВООЗ для використання, підтверджують їхню безпечність та ефективність у боротьбі із захворюваннями. Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів, тільки якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності.
 
Чи вплине мРНК-молекула з вакцини на мої гени? 
 
Ні в якому разі! мРНК, що використовується у вакцинах, ніколи не потрапляє в ядро клітин і не впливає на ДНК. Молекула мРНК існує досить довго, щоб клітини встигли скопіювати інструкції та почати створювати спайковий білок, який використовується для тренування вашої імунної системи проти коронавірусу.
Після того, як молекула виконає свою задачу, клітина позбавляється від неї за допомогою спеціальних ферментів. Важливо розуміти, що вакцина імітує природний процес, який відбувається у вашому організмі щодня.
 
Чи може вакцина викликати безпліддя? 
Ні, не може. Під час клінічних випробувань вакцин проти COVID-19 завагітніла така ж кількість жінок, які були щеплені, як і тих, які отримували плацебо. Вчені уважно слідкували за перебігом їхньої вагітності та не побачили ніяких відхилень чи ускладнень.
Медичні експерти Американської колегії акушерів і гінекологів рекомендують вакцинацію всім жінкам, які планують завагітніти. Такі самі рекомендації надають американські та британські регуляторні органи, а також інституції з охорони здоров’я інших країн.
Крім того, дослідження, в якому використовували дані понад 35 000 вагітних в США, яких щепили проти COVID-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних підстав вважати, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.
 
Чи можна вакцинуватися проти COVID-19, якщо ви вагітні або годуєте грудьми? 
 
Вагітність – це показання до вакцинації від COVID-19, адже невакциновані вагітні можуть тяжко захворіти на COVID-19 і постраждати внаслідок захворювання. Перевага надається мРНК-вакцинам. Жодна з вакцин від коронавірусу не містить часток “живого” вірусу, тому вони не становлять загрози для матері та немовляти. Жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень.
 
Чи слід відкладати планування вагітності через вакцинацію? 
COVID-19 несе високі ризики для вагітних перенести хворобу тяжко, тому лікарі радять вакцинуватися жінкам, які планують завагітніти. Проте відкладати вагітність через вакцинацію не потрібно.
 
 
Чи можна захворіти на COVID-19 через те, що вакцинувався? 
Чи може вакцина спричинити захворювання?
Вакцина проти COVID-19 не може спричинити захворювання. Однак, існує ймовірність того, що ви отримаєте першу дозу вакцини вже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинулись. Або ж інфікуєтесь та захворієте після проведення вакцинації. Нагадуємо, що організм після щеплення напрацьовує імунітет щонайменше три тижні. Як показує аналіз даних клінічних досліджень, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням.
Навіть через три тижні після введення другої дози вакцини існує невелика ймовірність того, що ви все одно захворієте. Але в цьому випадку ви найімовірніше перенесете захворювання легко і без ускладнень.
Загальна слабкість або підвищення температури − це звичайна реакція на вакцину проти COVID-19. Ці симптоми зникають через кілька днів після вакцинації.
Проте якщо у вас з’явились характерні симптоми захворювання на COVID-19: висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку, - слід звернутися до лікаря.
Вакцинована людина захворіла на COVID-19. Як лікувати? Так само як і невакцинованих. Факт проведеної вакцинації проти COVID-19 жодним чином не повинен впливати на терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19.
 
Якщо я перехворів/-ла на COVID-19, чи потрібно мені вакцинуватися? 
Надійних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, котрі перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.
Одне із досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (C.D.C) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID-19 мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані.
Тож якщо ви перехворіли, вам усе одно показано щеплення.
За бажання ви можете відкласти вакцинацію на 3 місяці від часу перебігу COVID-19, або вакцинуватися раніш, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів хвороби.
МОЗ
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь