A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Внутрішньогосподарський контроль при доробці насіння

Дата: 01.02.2022 14:42
Кількість переглядів: 195

Фото без опису

Внутрішньогосподарський контроль при доробці насіння

Використання високоякісного посівного матеріалу належить до основних факторів виробництва сільськогосподарських культур. Значна увага має приділятись галузі насінництва. Головне управління Держпродспоживслужби в Потавській  області рекомендує дотримуватись правил контролю вирощування, збирання, очистки та зберігання насіння в межах господарства.

Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування. Головне завдання внутрішньогосподарського контролю – домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.

Основне завдання внутрішньогосподарського контролю полягає у забезпеченні правильної організації комплексу заходів щодо виробництва сортового насіння, що має відповідати вимогам стандарту, а також унеможливлювати механічне та біологічне засмічення в період вегетації та під час збирання, транспортування, очищення та зберігання.

Технологічний процес післязбиральної підготовки насіння передбачає такі основні операції як приймання, попереднє очищення й сортування, остаточне очищення і сортування, затарення й складування, протруювання (за потреби), реалізація готової продукції.

Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування.

Не допускається завіз на тік і в складські приміщення продовольчого і фуражного зерна. Транспортні засоби використовують після ретельної перевірки і очищення в спеціально відведеному місці. Забороняється перебування на току сторонніх осіб і всіх видів транспорту. Схеми маршрутів складають заздалегідь, ознайомлюють з ними і виконавців і вивішують на видному місці – біля в’їзду на територію комплексу. Біля в’їзду на територію та входу в насіннєві сховища облаштовують дезінфекційні ящики, розміщують протипожежний інвентар. За рекомендаціями Селекційно-генетичного інституту УААН потрібно дотримуватись схеми виконання робіт на насінницьких комплексах, щоб уникнути механічного і біологічного засмічення.

Зібране насіння до засипки на зберігання треба очистити і відсортувати. Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. При очистці із вороху видаляються побічні домішки: шматочки стебел і листя, грудочки землі і пил, насіння бур’янів, биті зерна і інше. Несвоєчасне очищення насіння, внаслідок підвищеної вологості домішок, може зігріватись і втрачати схожість.

Очищене насіння необхідно висушити до кондиційної вологості на площадках, розстеленим тонким шаром, або з використанням спеціальних сушарок і установок активного вентилювання підігрітим повітрям.

Сортування проводиться з метою виділення для сівби найбільш повноцінного, крупного, ваговитого і вирівняного насіння. Таке насіння забезпечує більш високу польову схожість, краще виживання рослин і вищу урожайність. Насіння пропускається через систему решіт з отворами різного діаметру. Основна мета сортування – видалення із насіннєвої партії дрібного і щуплого насіння. Використання сортувальних машин ОС-4,5А, МС-4,5, “Петкус-Гігант” дає можливість виділити із партії 65-75% насіння з високими посівними і урожайними якостями.

Важче сортувати насіння, яке за розмірами і аеродинамічними властивостями близьке до домішок і насіння бур’янів. У такому випадку використовують властивості його поверхні. За різницею в особливостях поверхні насіння очищають на сортувальних столах, гірках та циліндрах. Насіння округлої форми із гладенькою поверхнею (горох, вика), маючи менший коефіцієнт тертя, добре очищається на гвинтоподібних гірках. При продуванні повітря знизу на масу насіння на пневматичному столі легше за масою насіння бур’янів (редька дика в насінні ячменю) спливає під дією потоку повітря.

Очищене, просушене і відсортоване насіння закладається на зберігання в попередньо продезінфіковані зерносховища. Під час збереження треба виключити можливість засмічення і зволоження насіння.

Для покращення якості посівного матеріалу проводять завчасну або передпосівну його підготовку: протруювання, повітряно-тепловий обігрів, обробка імуномодуляторами, інкрустація, скарифікація тощо.

При протруюванні насіння не допускається сортозасмічення. Ведеться контроль за правильним дозуванням препарату, уникають застосування підвищених доз, особливо для травмованого насіння. Від якості підготовки насіння залежать його врожайні і посівні якості.

Найпоширеніші причини погіршення якості насіння під час зберігання: підвищення вологості, самозігрівання, проростання, вплив низьких температур, наявність мікроорганізмів, кліщів, комах тощо. Щоб запобігти цим негативним явищам необхідно ретельно підготувати насіння, правильне розміщення його в складі, дотримуватись оптимального режиму зберігання, постійно спостерігати за ним. Контроль за зберіганням насіння включає в себе постійний моніторинг температури та вологості насіння за допомогою вологомірів та термоштанг, що дає змогу своєчасно виявити та запобігти його псуванню.

Очищене й відсортоване насіння складується (кожна партія окремо), споряджається штабельними ярликами. Мішки маркують внутрішніми і зовнішніми етикетками встановленої форми, зашивають і пломбують.

Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.

Для забезпечення здорової конкуренції на ринку насіннєвого матеріалу слід приділити особливу увагу забезпеченню внутрішньогосподарського контролю для виробництва високоякісного насіння.

 

Звертаємо увагу, що дані рекомендації не є нормативно – правовими актами, а мають лише інформаційний характер.

 

                                  провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва

                        та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

                    ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                              Нечитайло А. І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь