Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Купуєте або продаєте товари в Інтернеті та боїтесь шахраїв? Скористайтеся порадами від поліції, щоб уникнути обману

Дата: 28.01.2022 10:58
Кількість переглядів: 452

Фото без опису

 

Купуєте або продаєте товари в Інтернеті та боїтесь шахраїв? Скористайтеся порадами від поліції, щоб уникнути обману

Інтернет-сервіси полегшили життя не тільки добросовісним користувачам, але й аферистам, які спромоглися обернути прогрес на «інструмент» обману.

Серед найбільш поширених варіантів обману в глобальній мережі – створення фіктивних сторінок з товаром на сайтах відомих Інтернет-магазинів. А також поширення сфальшованих постів в чатах мобільних додатків-месенджерів.

Як убезпечити себе під час придбання або продажу товарів в Інтернеті - дотримуватися основних правил безпеки:

•    купувати товар у перевірених продавців;

•    уникати передоплати;

•    купувати та продавати через відділення служби доставки з накладеним платежем;

•    не переказувати кошти на гаманці електронних платіжних систем;

•    якщо вам пропонують перерахувати кошти на картрахунок – вимагайте від продавця (або покупця) копію паспорта, а від Інтернет-магазинів – реєстраційні документи.

 

Додаткова інформація на © Офіційний сайт Національної поліції: https://pl.npu.gov.ua/news/profilaktichni-zaxodi/kupujete-abo-prodajete-tovari-v-Interneti-ta-bojites-shaxrajiv-skoristajtesya-poradami-vid-policziji-shhob-uniknuti-obmanu/?fbclid=IwAR0SjB7I6UZzJAhuQoJ-E0JVkuagPdrz8aYM8Zib0Zh9bOeBR5KoI6ZJHuc

 

 

Текст до файлу про поради для літніх людей:

Аудіопорадник від поліції Полтавщини: «Поради для літніх людей: як уникнути обману?»

Кожен прагне відчувати себе у цілковитій безпеці та не вагатися, приймаючи рішення: купляти чи не купляти, міняти чи не міняти, довіряти чи не довіряти. Яких простих правил слід дотримуватися, щоб не стати наступною жертвою шахраїв?

Відповіді на актуальні запитання слухайте в Аудіопораднику від поліції Полтавщини «Поради для літніх людей: як уникнути обману»? У цій добірці ми пропонуємо рекомендації, які допоможуть уникнути найбільш поширених шахрайських схем, що (на жаль) і донині використовують аферисти для обману людей старшого віку.

Пам’ятайте, тільки вам вирішувати хто може переступити поріг вашого будинку, а також з ким та про що ви будете розмовляти особисто чи телефоном.

Будьте обережними у своїх діях і рішеннях! Радьтеся з тими, кому найбільше довіряєте і нехай нові знання будуть вашим надійним захистом від обману.

 

Додаткова інформація на © Офіційний сайт Національної поліції: https://pl.npu.gov.ua/news/profilaktichni-zaxodi/audioporadnik-vid-policziji-poltavshhini-poradi-dlya-litnix-lyudej-yak-uniknuti-obmanu/?fbclid=IwAR3BMQLcyfVBLwvwW33Jx8rkQP018eizHSL96rMmKw02uKeaofSFeWXe_A4

 

 

Текст до файлу про телефонні шахрайства:

Аудіопорадник від поліції Полтавщини: Як розпізнати телефонне шахрайство та як його оминути?

Чому окремі люди (а надто літнього віку) продовжують вірити телефонним шахраям? Тому що сюжет, який вимальовують в уяві жертви аферисти під час розмови, побудований на найбільших людських страхах: втратити рідних та близьких, а також залишитися без грошей.

Серед найбільш поширених сценаріїв телефонних шахрайств, мета яких переконати жертву перерахувати або передати кур’єром гроші, наступні:

  • ваш родич потрапиву ДТП, лікарню або до поліції;
  • з вашого картрахунку намагаються зняти кошти або банківську картку  буде заблоковано – потрібно змінити ПІН-код, пройти автоідентифікацію… телефоном, або зателефонувати на номер, вказаний в СМС

З перших хвилин розмови шахраї відчувають співрозмовника, а відтак знають кого можна ошукати, а кого – ні. Ось чому їх прийоми не спрацьовують на людях, впевнених у собі та своїх знаннях!

Дослухайтеся до наших порад, щоб отримати знання, які стануть вашою надійною «зброєю» у боротьбі з аферистами:
1.    Якщо цікавляться реквізитами платіжних карт чи іншими персональними даними або вимагають гроші за «допомогу» родичеві – потрібно негайно обірвати розмову.
2.    Знайдіть 5 хвилин, щоб перевірити інформацію – зателефонуйте:

  • родичу, про якого йде розмова
  • на гарячу лінію банку або персональному менеджеру

3. Є тільки один номер контакт-центру банку, який вказаний на зворотному боці карти. Банки ніколи не пропонують телефонувати на інші номери, тим більше вночі!!!

4. Ніколи й нікому не повідомляйте дані вашої платіжної карти. Всі проблемні питання потрібно розв'язувати безпосередньо у банківській установі.

Поінформований – значить озброєний!!!

 Додаткова інформація на © Офіційний сайт Національної поліції: https://pl.npu.gov.ua/news/profilaktichni-zaxodi/audioporadnik-vid-policziji-poltavshhini-yak-rozpiznati-telefonne-shaxrajstvo-ta-yak-jogo-ominuti/?fbclid=IwAR0u96JolKKadQF06kASeHkzZW-Ww4Hr-8-SG70w48E7KXxbhKBkBJBCOHU


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь