A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Що краще обрати: сорт чи гібрид?

Дата: 07.12.2021 10:45
Кількість переглядів: 438

Фото без опису

        Що краще обрати: сорт чи гібрид?

 Це запитання завжди залишатиметься актуальним для сільгосвиробників. Добір відповідного типу різновиду залежить від багатьох чинників: кліматичні умови, тип ґрунту, особливості сівозміни, наявність необхідної техніки для сівби. Як популяційні сорти, так і гібриди мають свої специфічні вимоги, недоліки та переваги.

Перелік сортів і гібридів сільськогосподарських культур наведено у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

У чому ж полягає відмінність сорту від гібриду? 

Сорт.

 

Сортове насіння  – це результат великої селекційної роботи. Сорт отримують в результаті багаторічного відбору і розмноження найбільш врожайних і стійких рослин. Всі сорти проходять на ВОС – тест (тест на  відмінність, однорідність та стабільність). Всі якості таких рослин максимально яскраво виражені та чітко відрізняються від будь-якого іншого сорту ( ознака відмінності).  При цьому сортові культури зберігають свої властивості і в наступних декількох поколіннях ( ознака стабільності). Також сорт вважається однорідним, якщо з урахуванням особливостей його розмноження рослини сорту залишаються достатньо подібними за своїми основними ознаками, визначеними під час морфологічного опису. Зазвичай, коли сорт однорідний, він може вважатися стабільним.

Сорт – найдешевший засіб підвищення врожайності, поліпшення якості продукції, зниження її собівартості. А саме це є головною метою вирощування кожної культури. Науковцями встановлено, що врожаї та валові збори врожаю с/г культур підвищуються на 20–25% за рахунок використання високоякісного насіннєвого матеріалу нових та перспективних сортів. Проте,  тривале вирощування одного сорту призводить до зниження врожайності, втрати якісних показників продукції, стійкості проти хвороб і несприятливих погодних умов.

Сортозаміна – заміна сортів що вирощуються новими, занесеними до державного Реєстру, сортами. Таку роботу необхідно проводити раз в 5–7 років так як  нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно – цінними ознаками.

Сортооновлення – це періодична заміна насіння культури, яка втратила у процесі вирощування продуктивність і якість, на високоякісний насіннєвий матеріал вищих генерацій цього самого сорту. Сортооновлення необхідно проводити базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації.

Переваги   сорту:

  • високий потенціал урожайності, однак нижче, ніж у гібридів;
  • більша різноманітність;
  • гарно витримують ранню сівбу з огляду на повільніший розвиток рослин восени;
  • застосування регуляторів росту й розвитку не є обов’язковим, проте для сортів зі швидким початковим розвитком це сприяє поліпшенню зимостійкості;
  •  нижча вартість посівного матеріалу.

Вимоги виробництва до сорту. Сорт як засіб сільськогосподарського виробництва застосовують для підвищення врожайності та якості продукції сільськогосподарських культур. Ґрунтово-кліматичні й агротехнічні умови вирощування, напрями використання культури визначають вимоги виробництва до сортів. Вимоги до сортів усіх сільськогосподарських культур: висока і стійка врожайність по роках; стійкість до несприятливих умов середовища; висока екологічна пластичність; тривала і особливо комплексна стійкість до хвороб і шкідників; придатність до інтенсивної технології, механізованого вирощування, збирання та переробки; висока якість продукції, заради якої культивується сорт.

 

 Гібрид –  (від лат. «гібрид» – «суміш»)  організм, який поєднує ознаки і властивості генетично різних батьківських форм.

Їх отримують шляхом схрещування спеціально підібраних пар:

?  різних сортів одного виду (міжсортовий гібрид);

?  лінії з сортом (лінійно-сортовий гібрид);

?  двох ліній (простий гібрид);

?  двох простих міжлінійних гібридів (подвійний міжлінійний гібрид).

Гібриди між різними видами в межах одного роду – міжвидові гібриди, між різними родами – міжродові.

Гібридне насіння –  насіння, отримане від схрещування генетично відмінних рослин (батьківських форм гібридів).

Перше покоління позначають знаком F1 (від лат. Filii — діти). Гібриди дають більш рясний урожай, вони менш схильні до різних захворювань, стійкіші до несприятливих умов, відрізняються високою якістю плодів у порівнянні з сортами. Але всі ці властивості гібриди зберігають тільки в першому поколінні F1. Тому збирати їхнє насіння для майбутніх посівів не доцільно, оскільки в наступному поколінні (F2) рослини не тільки не повторюють вихідних якостей гібрида (F1),  через кілька поколінь повністю вироджуються.

Головною особливістю гібриду є прояв ефекту гетерозису ( гібридної сили) в першому поколінні. Гетерозис – явище, коли перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого (різні види, сорти) схрещування, має підвищену життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників, хвороб тощо.

Основна причина гетерозису полягає в усуненні в гібридах шкідливого прояву рецесивних генів, що накопичилися. Інша причина – об’єднання в гібридах домінантних генів батьківських особин і взаємне посилення їх ефектів.

          До переваг гібридів можна віднести:

  • вищий потенціал урожайності (мінімум на 15–20%);
  • менш уразливі до стресових факторів, таких як: нестача вологи, висока температура, засоби захисту рослин тощо;
  • менше залежать від природи-погоди і навіть запилення. Є гібриди, які плодоносять взагалі без запилення (партенокарпічні гібриди).
  • швидше розпочинають вегетацію навесні;
  • менш уразливі до хвороб;
  • швидше відновлюються після пошкоджень захворюваннями;
  • нижча норма висіву.
  •   вища товарність;
  •   однорідність;
  •   відповідність рослин заявленим характеристикам;
  •   значно ширший вибір гібридів порівняно з вибором сортів.

Гібриди порівняно із сортами потребують більшої уваги до живлення, боротьби з бур’янами та захисту і коштують вони дорожче, так як виробляють їх лише  високопрофесійні компанії.

 Головною перевагою сорту над гібридом є те, що при використанні сорту  головні його  ознаки будуть передаватися з покоління в покоління без змін, але за умови, що вони не перезапилялись із рослинами інших сортів, інакше існує ймовірність, що у майбутньому вони покажуть гірші сортові характеристики. Є можливість культивувати рослини з отриманих насінин.

Тож  чи варто відмовлятися від сортів, якщо вони дають високі врожаї і навіть у найпосушливі роки забезпечують добрий врожай високоякісного насіння? Чи варто впровадити звернути увагу на гібридне насіння з метою  одержання підвищеної врожайності культури в першому поколінні?

 Як бачимо, і гібриди, і сорти мають свої переваги. Вибір – за аграрієм.

                                                                                                                                                        провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва

                                                                  та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

                                                                  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                                                                          Нечитайло А. І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь