A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Як обприскувати рослини в саду і чому це треба робити восени

Дата: 04.11.2021 09:49
Кількість переглядів: 352

Як обприскувати рослини в саду і чому це треба робити восени

Обприскування після листопаду доступніше і дозволяє знизити ризик

Жовтень – листопад - кінець сезону вегетації рослин-відмінно підходить для обробки саду сильно діючими препаратами .

НАВІЩО ОБПРИСКУВАТИ САД ОСІННЮ?

    Після листопада і культури, і шкідники готуються пережити несприятливі зимові умови. До того ж кора рослин і спокійні бруньки набагато краще переносять дію агресивних речовин, ніж трав'янисті пагони і листя. Крім того, в зимуючої стадії шкідники, спори грибів, що покривають стовбури і гілки, і лишайники в цей час відносно доступні. І ще один плюс – в жовтні – листопаді немає ризику "зачепити" однорічні культури, що знаходяться по сусідству, і немає сенсу хвилюватися про термін очікування, який повинен пройти після обробки хімічними препаратами – до врожаю більше півроку . Все це-ідеальне обґрунтування для викорінюючого  обприскування саду . Ця обробка призначена для знищення шкідників ,які  розмножилися за літо  і збираються зимувати, що накопичилися на рослинах  і грунті спорах хвороботворних грибів,  які  розрослися на гілках лишайників. Ефективність пізньо осіннього обприскування саду-саме в профілактиці захворювань і спалахів  розмноження шкідників. Тобто така обробка вирішує проблеми ,які ще не виникли.

ЧИМ МОЖНА ПРОВЕСТИ ТАКУ ОБРОБКУ?

   Перед тим, як проводити пізньо осіннє, обприскування, варто згадати, які проблеми відвідали ваш сад в минулому сезоні. У цьому році багато садівників зіткнулися з моніліальним опіком кісточкових, паршею яблуні і груші, борошнистою росою, іржею плодових і декоративних рослин. Різкі коливання температури, висока вологість повітря, дощі і роса в травні-червні сприяли значному розвитку грибних захворювань. "У цьому випадку є сенс основну увагу приділити боротьбі зі збудниками грибних захворювань рослин. Найпоширеніший і загальновідомий вид обробок, спрямований на боротьбу з такими хворобами, як кучерявість персика, парша плодових, мілдью винограду, різноманітні плямистості листя декоративних рослин, іржі та інші ураження – "блакитне обприскування". Свою назву воно отримало через те, що розчини з'єднань міді у воді мають, як правило, блакитний або синій колір. обприскування проводять 3% розчином мідного купоросу або бордоської суміші. Крім мідного купоросу, можна використовувати препарати, діючою речовиною яких є гідроксид міді, або такі препарати, як хлорокись міді (ХОМ), або оксихом. Оскільки хлорокись міді більш

ТЕХНІКА ОБПРИСКУВАННЯ

   Така обробка добре підходить навіть прихильникам органічного землеробства-в ньому допускається використання препаратів, що містять мідь. При проведенні обприскування потрібно домогтися, щоб суміш повністю покрила гілки дерева або куща. Для цього використовують розпилювач з подовженою штангою . Щоб суміш краще прилипала до кори, проникаючи в мікроскопічні тріщини, в неї додають прилипач. З ним і розчин купоросу протримається на гілках довше, і ефективність  обробки буде врази вище ефективна, ніж мідний купорос, використовують 0,4% розчин цього препарату. Іноді проводять обприскування рослин 5-7% розчином карбаміду . У такій концентрації ця речовина знищує спори грибів-збудників захворювань, тому відбувається дезінфекція кори і  бруньок рослин . Крім того , сечовина-відмінне азотне добриво. На жаль, рослининами в період спокою азотне добриво не засвоюється, а за зиму велика його частина вимиється з грунту зі снігом і талими водами. Тому такий варіант обприскування більше підходить для ранньої весни ,коли карбамід послужить ще і ефективним  азотним добривом.Обприскування карбамідом особливо ефективно, якщо потрібно посилити зростання рослин в саду. Якщо ви хочете позбавити дерева від лишайника, найбільш ефективним буде осіннє обприскування 1-3% розчином залізного купоросу. Оскільки лишайники самі по собі мають складну поверхню, та й поселяються, як правило, на деревах з тріщинуватою корою, до розчину обов'язково потрібно додавати прилипач. Карбамід і залізний купорос відмінно сумісні в баковій суміші. Крім того, обприскування рослин залізним купоросом на грунтах з лужною реакцією і дефіцитом заліза здатне трохи допомогти компенсувати цей недолік. На жаль, залізо в грунті і на повітрі швидко окислюється до недоступної рослинам трьохвалентної форми, і засвоїтися встигає тільки невелика частина цього елемента. Крім того, сьогодні існують спеціалізовані препарати на основі мінеральних масел і фосфідів металів, які ефективні по відношенню до зимуючих стадій шкідників саду-яєць, лялечок і спочиваючих дорослих особин. Тому,якщо на ваших деревах падалиця,щитівка,плодожерка,має сенс використовувати саме ці препарати.

ЯК КОМПЕНСУВАТИ ДЕЯКІ НЕДОЛІКИ?

"Недоліком    обприскування рослин мідевмісними препаратами є те, що ці речовини пов'язують фосфор в грунті, переводячи його в погано розчинну ,недоступну рослинам форму. Тому, якщо на весні після "блакитного обприскування"  у  рослин  виявляються ознаки нестачі фосфору,потрібно буде додатково підживити їх фосфорними добривами. У будь-якому випадку ,осіннє внесення таких добрив принесе тільки користь вашим рослинам,збільшивши їх зимостійкість і врожайність".

    Оскільки використовувані для обприскування препарати досить агресивні, слід уникати їх потрапляння в очі, на волосся і шкіру : краще захиститися окулярами, рукавичками та спецодягом. Після закінчення обприскування обов’язково  промийте обприскувач. Зрозуміло, проводити обприскування треба в суху погоду і при температурі вище 0 С.Високі вологість і температура зменшують захисний період.

     Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

     Миргородського районного управління                                            В.В.Щербак

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь