A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Порядок нарахування і сплати податку на нерухомість

Дата: 21.09.2021 08:10
Кількість переглядів: 382

 

 

Фото без опису

Місцевий бюджет – одна із найважливіших ланок фінансової системи держави. Вагомим джерелом його доходів є місцеві податки і збори, зокрема податок на майно. Для успішного соціально-економічного розвитку території громади найважливішим є стабільність дохідних джерел. Саме від них залежать фінансова стійкість та самостійність громади, а як наслідок – рівень її життя. Зацікавленість громадян у своєчасній сплаті податків визначається у їх відповідальній позиції. Завдяки цьому громада отримує стабільні надходження та має прогнозоване джерело фінансування місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 265 Податкового кодексу України № 2755-VІ від 02 грудня 2010 року(далі- ПКУ) податок  на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку , плати за землю, туристичного збору. Порядок нарахування та сплати податку на майно визначено згідно ст.266-288 ПКУ.

ГУ ДПС України у Полтавській області  станом на 1 липня 2021 року на адреси платників податків повинні бути  надіслані  повідомлення - рішення  по податку на майно. Податкові зобов’язання сплачуються протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання  протягом встановлених ПКУ строків, то такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу, встановленого п. 124.1 ст. 124 ПКУ:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 5 відсотків  погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10 відсотків  погашеної суми податкового боргу.

Діяння, передбачені пунктом 124.1 статті 124, вчинені умисно, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків  від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання (п. 124.2 ст.124 ПКУ).

Діяння, передбачені пунктом 124.2 статті 124, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов'язання на строк більше 90 календарних днів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків  від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання (п. 124.3 ст. 124 ПКУ).

     Станом на 01 вересня 2021 року відповідно до  наданої    ГУ ДПС України у Полтавській області звітності  по податку на майно з фізичних осіб суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевого бюджету податків та/або зборів  становлять  :

  • нараховано податку - 2108,8 тис.грн;
  • сплачено податку - 1863,3 тис.грн.;
  • сума  податкового боргу - 700,5 тис.грн.;
  •  сума надміру сплаченого податку- 433,9 тис.грн.

 

Прохаємо своєчасно оплачувати податкові зобов’язання та податковий борг з податку на майно з фізичних осіб  та наголошуємо, що сумлінний платник податків  - це  передусім  громадянин, який  свідомо дбає про своє майбутнє та розвиток  своєї громади.

 

 

 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь