A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Обережно – гриби можуть бути небезпечними!

Дата: 14.09.2021 11:41
Кількість переглядів: 411

Фото без опису

Обережно – гриби можуть бути небезпечними!

Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За інформацією станом на 10 вересня в Україні вже зафіксовано 13 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали 23 людини.

У Полтавській області зареєстровано 3 випадки, постраждали 3 людини, у Житомирській області — 2 випадки, постраждали 3 людини, у Хмельницькій — 2 випадки, постраждали 4 людини. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Волинській (постраждало 5 людей), Миколаївській (3 людини), Донецькій (1 людина), Рівненській (2 людини), Запорізькій (1 людина) і Львівській (1 людина) областях.

Завжди пам'ятайте, що не варто збирати гриби поблизу з полями, де проводилася обробка посівів пестицидами,  а також поблизу автомобільних і залізничних доріг, близько звалищ побутових відходів. Тим паче, на колишніх випробувальних полігонах, так як гриби мають властивість акумулювати солі важких металів і радіоактивні елементи. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний.

Харчування грибів відбувається шляхом простого всмоктування розчинених речовин своїми клітинами. Відомо, що грибниця має велику площу, відбувається «вбирання» токсичних речовин, які потрапляють в грунт. Гриб в таких умовах набуває, як би, нові властивості, і «з'являються мутанти», тому гриби необхідно виварювати перед вживанням. Це дозволить істотно очистити їх від можливої присутності шкідливих сполук, які перейдуть у відвар.

Гриби, по складності травлення для шлунка - вважаються важким продуктом, тому їх не рекомендується вживати вагітним і годуючим  жінкам, також вони протипоказані дітям до 7 років (незалежно від способу і часу приготування). Втім, і надмірне разове споживання грибів може нашкодити і абсолютно здоровій людині.

 Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області ще раз нагадує, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил: 

1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;

- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

- не давайте грибів малолітнім дітям;

- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

Бережіть своє здоров’я!!!

Н.І.Чернецька, заступник начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Миргородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь