A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Підготовка насіннєвих складів для зберігання нового врожаю

Дата: 07.07.2021 13:34
Кількість переглядів: 1185

Фото без опису 

 Запах стиглої пшениці, гарячі дні й теплі ночі, сповнені гуркотом комбайнів, високі скирти і гори золотого збіжжя – усе це означає, що прийшли жнива.                                                                                                     Період жнив  короткий – необхідно встигнути швидко і якісно зібрати та зберегти врожай. Тому дуже важливо гарно підготуватися, щоб отримати хороший результат.                                                                                       Успішне завершення жнив - одне з найважливіших питань працівників агропромислового комплексу на сьогоднішній час. У процесі підготовки до жнив увага зосереджена на забезпеченні безперебійної роботи  зернозбиральної техніки. А також дуже важливим є  процес зберігання  нового врожаю, з подальшим використанням  його в якості насіннєвого матеріалу  . Перш за все необхідно підготувати інфраструктуру та обладнання до прийому, післязбиральної доробки та подальшого закладання зерна на зберігання, починаючи від стану зернозбиральної техніки та автомобілів-зерновозів, завершуючи обладнанням для первинного очищення і сушіння, а також стану складів. До початку збирання здійснюються також заходи із підготовки площадок з твердим покриттям, ремонт, видалення сторонніх предметів і сміття, розсипаного зерна.                                       Надзвичайно важливо очистити зерносховища від залишків зберігання попереднього врожаю. Для цього проводиться ретельне механічне очищення підлоги та стін разом із дезінфекцією поверхонь та щілин всередині та ззовні. Потрібно прибрати прилеглу територію, видаливши з неї бур’яни та падалицю культурних рослин для запобігання засмічення насіння та поширення хвороб і шкідників.                                                          Неприпустимо закладати зерно нового врожаю туди, де лишилися минулорічні залишки, а також пил, бруд, сліди життєдіяльності гризунів та комах-шкідників Зернові склади мають бути сухими. В сирих складах насіння легко пошкоджується пліснявою, бактеріями, комірними шкідниками.                                                                                                                 У традиційних зерносховищах на зберігання дозволяється засипати ретельно очищене зерно, у якому відсутні сторонні домішки.   Особливо це стосується насіння бур’янів, полови і соломи, шматочків ґрунту та інших небажаних елементів. У іншому випадку вологість буде занадто високою, що призведе до розвитку різноманітних плісняв і подальших надзвичайно негативних наслідків - псування зерна. А також, сторонні домішки можуть містити збудники захворювань та яйця шкідливих комах.    Насіння, окрім того, що повинно бути очищене від домішок, ще і має бути доведене за вологістю до вимог державних стандартів. Оптимальна вологість при закладанні врожаю зернових культур на тривале зберігання повинна становити 14% і в жодному разі не має перевищувати 15-16%.                                                                        Не менш важливим є забезпечення роздільного зберігання зерна різних партій однієї і тієї ж культури. Це дасть змогу заробити додаткові кошти на різниці класності, вмісту олії та інших показниках.                                      Необхідно звернути увагу на справність зерноочисної техніки. Перевірте відсутність зернових решток в насіннєочисних машинах, за потреби проведіть їх очистку. Очищення насіння від зелених частин рослин та інших решток, що підвищують його вологу, в короткі терміни, дає змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.                                    При купівлі насіннєочисних машин надаємо перевагу сучасним комплексам, завдяки яким мінімізується травмування насіння. Зменшення травмування насіння запобігає зниженню його польової схожості та послаблює ураження хворобами та шкідниками під час зберігання, що позитивно впливає на продуктивність рослин вирощених з такого насіння.                                         Слід пам’ятати, що потрібно постійно контролювати стан зерна у сховищі, і обов’язково періодично особисто обстежувати масу, також вчасно виявити комах-шкідників, гризунів та пошкоджені пліснявами зернівки. Своєчасна підготовка та здійснення внутрішньогосподарського контролю дасть змогу зберегти зібраний врожай та не допустити втрати якості насіння.                  Отже, за умов дотримання усіх необхідних правил, встановлених режимів зберігання. вчасного та якісного проведення усіх необхідних робіт ми обов’язково отримаємо гарний бажаний врожай, а жнива пройдуть легко та з задоволенням. Та й загалом час жнив – це час надій, сподівань на те, що буде хліб, буде й до хліба. Бажаю всім натхнення на трудовій ниві, вдалих та щедрих жнив!

 

                            провідний інспектор відділу контролю у сфері     насінництва

та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Нечитайло А. І.

   Запах стиглої пшениці, гарячі дні й теплі ночі, сповнені гуркотом комбайнів, високі скирти і гори золотого збіжжя – усе це означає, що прийшли жнива.                                                                                                     Період жнив  короткий – необхідно встигнути швидко і якісно зібрати та зберегти врожай. Тому дуже важливо гарно підготуватися, щоб отримати хороший результат.                                                                                       Успішне завершення жнив - одне з найважливіших питань працівників агропромислового комплексу на сьогоднішній час. У процесі підготовки до жнив увага зосереджена на забезпеченні безперебійної роботи  зернозбиральної техніки. А також дуже важливим є  процес зберігання  нового врожаю, з подальшим використанням  його в якості насіннєвого матеріалу  . Перш за все необхідно підготувати інфраструктуру та обладнання до прийому, післязбиральної доробки та подальшого закладання зерна на зберігання, починаючи від стану зернозбиральної техніки та автомобілів-зерновозів, завершуючи обладнанням для первинного очищення і сушіння, а також стану складів. До початку збирання здійснюються також заходи із підготовки площадок з твердим покриттям, ремонт, видалення сторонніх предметів і сміття, розсипаного зерна.                                       Надзвичайно важливо очистити зерносховища від залишків зберігання попереднього врожаю. Для цього проводиться ретельне механічне очищення підлоги та стін разом із дезінфекцією поверхонь та щілин всередині та ззовні. Потрібно прибрати прилеглу територію, видаливши з неї бур’яни та падалицю культурних рослин для запобігання засмічення насіння та поширення хвороб і шкідників.                                                          Неприпустимо закладати зерно нового врожаю туди, де лишилися минулорічні залишки, а також пил, бруд, сліди життєдіяльності гризунів та комах-шкідників Зернові склади мають бути сухими. В сирих складах насіння легко пошкоджується пліснявою, бактеріями, комірними шкідниками.                                                                                                                 У традиційних зерносховищах на зберігання дозволяється засипати ретельно очищене зерно, у якому відсутні сторонні домішки.   Особливо це стосується насіння бур’янів, полови і соломи, шматочків ґрунту та інших небажаних елементів. У іншому випадку вологість буде занадто високою, що призведе до розвитку різноманітних плісняв і подальших надзвичайно негативних наслідків - псування зерна. А також, сторонні домішки можуть містити збудники захворювань та яйця шкідливих комах.    Насіння, окрім того, що повинно бути очищене від домішок, ще і має бути доведене за вологістю до вимог державних стандартів. Оптимальна вологість при закладанні врожаю зернових культур на тривале зберігання повинна становити 14% і в жодному разі не має перевищувати 15-16%.                                                                        Не менш важливим є забезпечення роздільного зберігання зерна різних партій однієї і тієї ж культури. Це дасть змогу заробити додаткові кошти на різниці класності, вмісту олії та інших показниках.                                      Необхідно звернути увагу на справність зерноочисної техніки. Перевірте відсутність зернових решток в насіннєочисних машинах, за потреби проведіть їх очистку. Очищення насіння від зелених частин рослин та інших решток, що підвищують його вологу, в короткі терміни, дає змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.                                    При купівлі насіннєочисних машин надаємо перевагу сучасним комплексам, завдяки яким мінімізується травмування насіння. Зменшення травмування насіння запобігає зниженню його польової схожості та послаблює ураження хворобами та шкідниками під час зберігання, що позитивно впливає на продуктивність рослин вирощених з такого насіння.                                         Слід пам’ятати, що потрібно постійно контролювати стан зерна у сховищі, і обов’язково періодично особисто обстежувати масу, також вчасно виявити комах-шкідників, гризунів та пошкоджені пліснявами зернівки. Своєчасна підготовка та здійснення внутрішньогосподарського контролю дасть змогу зберегти зібраний врожай та не допустити втрати якості насіння.                  Отже, за умов дотримання усіх необхідних правил, встановлених режимів зберігання. вчасного та якісного проведення усіх необхідних робіт ми обов’язково отримаємо гарний бажаний врожай, а жнива пройдуть легко та з задоволенням. Та й загалом час жнив – це час надій, сподівань на те, що буде хліб, буде й до хліба. Бажаю всім натхнення на трудовій ниві, вдалих та щедрих жнив!

 

                            провідний інспектор відділу контролю у сфері     насінництва

та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Нечитайло А. І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь