A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Польове оцінювання насінницьких посівів

Дата: 18.05.2021 11:12
Кількість переглядів: 620

Польове оцінювання насінницьких посівів

Польове оцінювання насінницького посіву – один із найважливіших заходів сортового контролю, яке проводять з метою визначення сортової чистоти або типовості рослин, забур’яненості, ураженості хворобами та пошкодженості шкідниками.

На сьогоднішній день роботи з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу мають право здійснювати:

  • ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції»;
  • Незалежні експерти.

Аудитори із сертифікації ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання добазового, базового та сертифікованого насіння.

 

Незалежні експерти мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання тільки сертифікованого насіння.

Незалежним експертом є особа, яка отримала Свідоцтво аудитора із сертифікації (агронома-інспектора)  і включена до Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів). У свідоцтві зазначається вид робіт, які аудитор із сертифікації має право здійснювати.

Ознайомитись з Реєстром аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів)можна за посиланням

Для проведення польового оцінювання посіву або насадження суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву або насадження заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу:

  • не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин;
  • не пізніше 10 травня поточного року – для садіння щепленого винограду;
  • не пізніше 15 червня поточного року – для весняного та літнього садіння хмелю із закритою кореневою системою та літнього садіння саджанців винограду, які перебувають у стані росту;
  • не пізніше 15 жовтня поточного року – для осіннього садіння хмелю з відкритою кореневою системою.

До заявки на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу додаються:

  • документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);
  • копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;
  • схема розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;
  • для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту;
  • інформація про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить діяльність як незалежний експерт.

Польове оцінювання посівів проводять у два етапи: попереднє та остаточне.

Під час попереднього уточнюють відомості, представлені виробником насіння при поданні заяви на проведення польового оцінювання насінницьких посівів.

Остаточне оцінювання посівів проводять у фази розвитку рослин, коли проявляється найбільше сортовирізняльних ознак. Для пшениці, жита, тритикале, ячменю, вівса, рису – це кінець воскової – початок повної стиглості зерна, для проса – поява забарвлення квіткових плівок, для гречки – побуріння нижніх плодів.

За результатами визначення сортових якостей незалежний експерт видає акт польового оцінювання, який є підставою для видачі сертифіката, що засвідчує посівні якості. Для цього один примірник акта надсилається до органу із сертифікації або його підрозділу, до якого заявником подано заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу. На підставі акта польового оцінювання орган із сертифікації або його підрозділ, оформляє сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, видає його заявнику не пізніше десяти робочих днів після попередньої оплати за його видачу та вносить відповідні дані до Реєстру сертифікатів на насіння або садивний матеріал.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє, що використання для сівби насіння або садивного матеріалу, яке не має відповідного сертифіката, забороняється (стаття 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»).

Якщо виникнуть питання і вам потрібна буде консультація, звертайтеся до фахівців відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області , за адресою: смт. Велика Багачка, вул. Загороднього 1.

провідний інспектор відділу контролю у сфері     насінництва      

                                                                 та розсадництва управління фітосанітарної безпеки

                                                                                      ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                      Нечитайло А. І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь