A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Податкова служба інформує

Дата: 25.01.2021 11:41
Кількість переглядів: 521

Закон № 1072: списання сум недоїмки, штрафів і пені з єдиного   
  внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Законом України від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо  соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» внесено зміни до пункту 9 (прим. 15) розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ. Цими змінами фактично продовжуються процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені на виконання вимог Закону України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі - Закон № 592) зі змінами, внесеними Законом України від 14 липня 2020 року № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».
Коло суб’єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особи - підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Однак встановлюється новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням - це можна зробити до                 1 березня 2021 року. 
Таким чином, усі, хто з будь-яких причин не зміг звернутися до контролюючих органів за списанням або виконати необхідні для цього умови у термін, попередньо визначений Законом № 786 (який сплив 31 серпня 2020 року), зможуть це зробити.
Підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному Законом №1072-ІХ від 04.12.2020, несплачені станом на 1 грудня 2020 року з урахуванням особливостей, суми недоїмки, нараховані фізичним особам - підприємцям на загальній системі оподаткування та особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки. 
Умовами для проведення списання є:
 - відсутність у зазначених платників єдиного внеску отриманого доходу (прибутку) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020року;
- подання до 1 березня 2021 року :
1. державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність - - до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску);
2. до податкового органу - звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 цього Закону за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року. Такі документи подаються платниками (особами) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше;
3.  до податкового органу заяви про списання заборгованості.
Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій та пені не підлягають поверненню.
Податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:
1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року;
2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом.
У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.
Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені пунктом 7 частини одинадцятої статті 25 Закону про ЄСВ, за наведених умов не застосовуються.
Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу   «InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot
Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державка податкова служба України https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/
Підписуйтесь     на    канали    інформування    ДПС    Телеграм          https://t.me/tax_gov_ua Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine .
Головне управління ДПС у Полтавській області

Закон № 1072: прощення фінансових санкцій 
Законом України від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо  соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» доповнено підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу новими пунктами, через які законодавець передбачив одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків - боржників, зокрема, прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій (пункт 2 (прим. 3) підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).
Для прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись зазначеною нормою Закону № 1072 та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань.
Штрафні санкції та пеня будуть списані, якщо:
- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;
- погашення здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності законом №1072 (тобто з 10 грудня 2020 року по 10 червня 2021 року);
- платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих податків.


Норма розповсюджується на платників податків, що станом на                         1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням:
- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;
- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;
- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;
- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;
- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.
Платнику податків, який бажає скористатись зазначеним, необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про такий намір.
При цьому застосовується черговість зарахування коштів, що сплачує такий платник податків, у рахунок погашення податкового боргу.
Таким чином, платник податків має бути зацікавлений в найшвидшому погашенні основної суми податкового боргу, щоб якомога більша сума штрафних санкцій та пені була списана.
У разі, якщо всі умови виконано, розрахунки проведено у термін до               10 червня 2021 року - штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню.
Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу   «InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot
Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державка податкова служба України https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/
Підписуйтесь     на    канали    інформування    ДПС    Телеграм          https://t.me/tax_gov_ua Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine .
Головне управління ДПС у Полтавській області

У 2021 році  РРО не застосовують платники єдиного податку другої - четвертої груп, але за певних умов
Законом України від 01.12.2020 № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» внесені зміни до            ст. 291.4 ст. 291 ПКУ.    
Відповідно до них суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, зокрема фізичні особи - підприємці, поділяються на такі групи платників єдиного податку:
- перша група фізичні особи-підприємці, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року 9 (у 2021 році – 1 002 000 грн.);
- друга група фізичні особи-підприємці, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 834 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році – 5 004 000 грн.);
- третя група фізичні особи-підприємці, обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році - 7 002 000 грн.). 
Також з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності (у 2021 році – 1 320 000 грн.), крім тих, які здійснюють :
- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.
Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу   «InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot
Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державка податкова служба України https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/
Підписуйтесь     на    канали    інформування    ДПС    Телеграм          https://t.me/tax_gov_ua Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine .
Головне управління ДПС у Полтавській області

До уваги платників податків: оновлено навчальні модулі з роз’ясненнями щодо застосування РРО (ПРРО) 
Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що Державною податковою службою оновлено навчальні модулі з роз’ясненнями для суб’єктів господарювання та громадян чинних норм законодавства щодо застосування РРО (ПРРО). 
Вони дозволяють користувачам уникнути помилок при застосуванні РРО (ПРРО) та невірного тлумачення законодавчих норм. 
У модулях висвітлені відповіді на питання: 
- Хто застосовує РРО? 
- Хто НЕ застосовує РРО? 
- Хто застосовує РРО у ФОП? 
- Коли застосовується РРО у ФОП? 
- Як проводяться розрахунки? 
- Особливості торгівлі через Інтернет. 
- Яка відповідальність за порушення при застосуванні РРО? 
- Які переваги застосування РРО? 


Ознайомитися з оновленими навчальними модулями можна за посиланням: https://tax.gov.ua/data/files/253983.pdf
Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу   «InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot
Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державка податкова служба України https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/
Підписуйтесь     на    канали    інформування    ДПС    Телеграм          https://t.me/tax_gov_ua Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine .


Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь