A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Використання насіння сортів сільськогосподарських культур створених на основі генетично модифікованих організмів

Дата: 25.08.2020 16:40
Кількість переглядів: 1368

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Генетично модифіковані (ГМ) рослини – рослини, генетичний матеріал яких  (послідовність ДНК) був штучно замінений методом генної інженерії.  На даний час, використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». Цим законом передбачено заборону на промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої  із  застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації (стаття 15) та ввезення  на  митну  територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань) (стаття 16). Сорти рослин із застосуванням ГМО, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки. Біологічна безпека, згідно з законом, полягає у відсутності негативного впливу на людину (в тому числі і на майбутні покоління), сільськогосподарські рослини і тварини, а також на інші живі організми. Генетична безпека передбачає відсутність неприродного та неконтрольованого впливу на геном людини, сільськогосподарських тварин та рослин, інші біологічні об’єкти.

Слід зазначити, що на сьогодні інформація про реєстрацію генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі   на території України відсутня. Тому, використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі генетично модифікованих організмів в відкритих системах є незаконним.
В зв’язку з вищевказаним, рекомендуємо перед придбанням насіння сільськогосподарських рослин обов’язково звернути увагу на наявність сортів, що пропонуються до реалізації, в Державному реєстрі сортів рослин придатних до поширення в Україні, перевірити наявність та чинність сертифікатів що засвідчують сортові та посівні янкості насіння, звірити данні занесені до супровідних документів з даними що нанесені на етикетки якими марковано пакування з насінням. Це дасть змогу в певній мірі пересвідчитись, що насіння яке ви купуєте не є генетично модифікованим, так як дія ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» не поширюється на обіг насіння і садивного матеріалу генетично модифікованих організмів (рослин), і відповідно, вищеназвані документи, які передбачені даним законом, видаються лише на сорти рослин які не є генетично модифікованими.

Також, перевірити наявність ГМО в складі насіння, яке ви купуєте, можливо шляхом відбору проб від партій насіння та подальшої їх перевірки в лабораторіях акредитованих на визначення наявності або відсутності генетично модифікованих організмів.
На засіданні Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України 4 жовтня 2019 року розглянуті та схвалені «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна, та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах».

Ці методичні рекомендації поширюється на призначене для сівби насіння, зерно, рослини сільськогосподарських культур та встановлюють вимоги до здійсненя відбору проб насіння, зерна та рослин для проведення оцінки наявності генетично модифікованих організмів.

Проба відбирається з метою забезпечення статистично достовірного результату проведення оцінки наявності генетично модифікованих організмів у насінні, зерні, рослинах.

Правильно здійснений відбір проби та її підготовка до аналізу є обов´язковою умовою для отримання достовірних результатів якісної та кількісної оцінки вмісту ГМО в насінні, зерні, рослинах. Відбір зразків насіння, зерна здійснюється на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю) згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Проводить такий відбір проб посадова особа органу державного нагляду (контролю) в сфері рослинництва та розсадництва – державний інспектор з насінництва та розсадництва терорганів Держпродспоживслужби.

 
Статтею 18 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» передбачено, що порушення вимог цього Закону і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом. В тому числі відповідальність несуть особи, які винні у використанні незареєстрованих ГМО або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей).

 

 

провідний інспектор відділу контролю у сфері     насінництва

та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Нечитайло А. І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь