A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Легальна зарплата - надійна пенсія

Дата: 29.07.2020 14:12
Кількість переглядів: 808

    Коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення пенсії.

    Чому таке відбувається? 

    Що потрібно робити щоб не потрапити в таку ситуацію?

    Сьогодні це питання актуальне як ніколи. Адже, якщо людина отримує велику зарплату,  це ще не  є гарантією високої пенсії:  заробітки з яких не були сплачені страхові внески до Пенсійного фонду, не беруться до уваги під час визначення права на пенсію та розрахунку розміру пенсії. До того ж для багатьох наших громадян, нажаль є нормою отримання зарплати в “конвертах”. Такий нелегальний заробіток  не хвилює пересічного громадянина на початку трудового шляху.  Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір заробітної плати, але час вже втрачено.

     Ось і виходить, що начебто працювали, а права на пенсію немає, або її розмір незначний. 

     Періоди трудової діяльності  до 1 січня 2004 року зараховуються до стажу на підставі записів трудової книжки та інших додаткових документів. Увесь трудовий стаж який був у людини до 2004 року, автоматично перетворюється в страховий стаж . Фактично за цей період трудовий стаж перейменували  в страховий .  Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб — сплачувати страхові внески.

    Отже якщо заробітна плата отримується в “конверті”, не сплачуються страхові внески, то ні цей стаж, ні зарплата не будуть враховані для обчислення пенсії.

    Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахування єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець, щоб виключити можливість наявності помилок , неточності і недостовірності даних та мати впевненість на одержання справедливо заробленої пенсії.

     Це можна зробити двома способами: особисто звернутись до управління Пенсійного фонду України та одержати інформацію щодо нарахованої заробітної плати , щомісячного розміру сплачених внесків та страхового стажу, або не виходячи з дому скористатись електронним сервісом — веб-порталом Пенсійного фонду України  portal.pfu.gov.ua             

 

 Головний спеціаліст відділу забезпечення

 наповнення бюджету №3

 Головного управління Пенсійного фонду

 України в Полтавській області                                           Віталій ШЕВЧЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь