A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Обережно! Ботулізм

Дата: 21.07.2020 15:24
Кількість переглядів: 907

Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні.

         У випадку ботулізму ситуація зовсім інша. Ботулізм, позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, призводить до важкого перебігу.

       В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

     Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями.

     Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

  • з диспептичним синдромом,
  • з розладом зору,
  • з порушенням дихання.

         Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюються ковтання і мова. Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту. З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками. У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним. Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.

       Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одужання.

         Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

    - захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

    захист риби від потрапляння збудника:

    - рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

    - посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

    - ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

    - не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

    - не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

    - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності:

    - вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю:

    - слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

        Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Н.І.Чернецька, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великобагачанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь