A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Спалювати стерню та суху рослинність заборонено!

Дата: 30.06.2020 11:24
Кількість переглядів: 859

  Останнім часом мають місце непоодинокі випадки спалювання рослинності або її залишків, що призводить до значного забруднення атмосферного повітря та погіршення якості земельних ресурсів. Велика кількість диму від випалювання стерні, поживних решток, сухої рослинності, опале листя, тощо, створює безпосередню загрозу для життя людини.

  Крім того, дим негативно впливає і на стан навколишнього природного середовища - знижується родючість грунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

  Саме із спалювання стерні на полях, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, починається більшість степових пожеж, т.ч. і в прилеглих лісових масивах. Аналогічним чином, існує загроза і загоряння 
житлових будинків.

 Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й коріння майбутньої рослинності, так, що земля, перетворившись на попіл, на кілька років зменшує підріст свіжої зелені.

  Від низового полум’я знесилюється коріння, слабшає здатність дерев боротися із шкідниками. Вигорає лісова підстилка - те саме „сміття” на землі, в якому буяє непомітне життя комах, хробаків та іншої живності, яка є 
незамінною ланкою у природному ланцюгу.

  Пал нищить насіння цінних рослин, особливо лікарських. Доведено, що щорічні пали в одному й тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності і покіс перетворюється на плантацію грубого бур’яну.

  Слід нагадати, що згідно статті 39 Закону України “Про тваринний світ” та статті 27 Закону України "Про рослинний світ” випалювання сухої рослинності або її залишків допускається лише в разі господарської необхідності за 
відповідним дозволом територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів.

  З метою недопущення виникнення вищезазначених негативних чинників, а також керуючись природоохоронним законодавством, Державною екологічною інспекцією в Полтавській області проводяться спеціальні рейди-перевірки суб’єктів господарювання, які допустили на своїй території спалювання сухої рослинності та її залишків без відповідного дозволу.

  13 квітня Верховна Рада ухвалила закон, який посилює відповідальність за спалювання сухої трави. Згідно з 
документом, штраф за знищення або пошкодження рослинності вогнем підняли у і8 разів - з 5 ю о грн до 91 8оо.

  Максимальний штраф за підпали рослинності навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав сягнув 153 ооо гривень. За випалювання трави на землях сількогосподарського призначення тепер навіть можуть покарати обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.За порушення пожежної безпеки в лісах громадянам доведеться заплатити від і 530 грн до 4 390 грн, а посадовим особам - від 4 590 грн до 15 300 грн. За випалювання луків, пасовищ, парків та газонів у населених пунктах - можна отримати штраф у розмірі від з обо гривень до 6 120 гривень. 

  Випалювання рослинності на території заповідників коштуватиме від 6 120 до 30 боо грн.Мінімальний штраф за забруднення повітря, яке створило небезпеку Д Л Я Ж И Т Т Я , П І Д В И Щ И Л И у 20 разів - з 1700 гривень до 30 
боо гривень. Розмір штрафу залежатиме від масштабів шкоди, завданої палієм. Штраф за забруднення повітря накладатимуть відповідно до експертизи стану навколишнього середовища.

Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації звертається до сільгосптоваровиробників, жителів та гостей Полтавської області з проханням зробити все можливе, аби не допускати спалення стерні, залишків сухої рослинності, опалого листя на полях і присадибних ділянках та не спричиняти шкоду довкіллю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь