A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

НАША ГРОМАДА №12 (146 [215])

Дата: 19.03.2020 15:15
Кількість переглядів: 1132

Наша ГРОМАДА

     Інформаційний бюлетень №12 (146 [215])                 19.03.2020             

 

Виконавчий комітет Великобагачанської селищної ради звертається до всіх жителів громади:

суворо дотримуйтесь заходів обережності з метою недопущення можливого поширення коронавірусу.

   Прохаємо дотримуватися правил санітарії щодо попередження захворюваності та зменшення впливу та передачі ГРВІ, а саме:

1. Часто і ретельно мийте руки водою і милом протягом щонайменше 20-30 секунд, адже від якості миття залежить ваша безпека, а також людей навколо.

2. Не торкайтеся брудними руками очей, носа чи рота.

3. Уникайте тісного контакту з хворими людьми та натовпу.

4. Ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця.

5. Уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

  Якщо маєте симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших:

  • залишайтеся вдома, якщо захворіли,
  • уникайте тісного контакту з іншими людьми,
  • прикривайте рот і ніс серветкою під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мийте руки,
  • регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні,
  • будьте на зв’язку зі своїм сімейним лікарем,
  • використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати) у публічних місцях,
  • якщо ви подорожували країнами, в яких виявлено вірус і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться за медичною допомогою.
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки
  • дезінфікуйте поверхні, яких торкалася інфікована людина.

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ГРОМАДИ!

Дбайте про свою безпеку і безпеку своїх рідних та близьких вам людей.

 

  • Відбулось засідання комісії з питань ТЕБ та НС селищної ради по запобіганню та поширенню ГРВІ, спричинених коронавірусом

   16 березня під головуванням селищного голови Юрія Саковського відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Великобагачанської селищної ради по запобіганню та поширенню ГРВІ, спричинених коронавірусом. На засіданні були присутні керівники селищної ради, відділів виконавчого комітету селищної ради, керівники медичних закладів, представники поліції та державної служби надзвичайних ситуацій, депутати селищної ради.

   Комісія заслухала інформацію про обмежувально-профілактичні заходи, що проводяться на території громади.

   Головний лікар КНП «Великобагачанська центральна районна лікарня» Леонід Гавловський проінформував про заходи, проведені в ЦРЛ. Так, відмінені планові операції, профілактичні огляди, комісії та інші заходи, для відвідувачів підготовлені спеціальні буклети. Відділення працюють у звичному режимі. Забезпечення масками та бахілами медперсоналу наразі недостатнє. Є потреба у дезінфікуючих засобах та забезпеченні медикаментами. У випадку масового лікування коронавірусних хворих у лікарні буде виділено близько 60 ліжок. На минулій сесії Великобагачанська селищна рада виділила 14 тис. грн, на які будуть закуплені дезінфікуючі засоби та препарати. За словами головного лікаря, кошти на деззасоби поки що виділила тільки Великобагачанська ОТГ.

   Головний лікар КНП «Великобагачанський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Валентина Хан повідомила, що медпрацівники починають працювати в режимі пандемії. ПМСД мобілізує всі сили для забезпечення профілактики і недопущення розповсюдження інфекції на території району та громади зокрема. Загалом а території Великобагачанської ОТГ знаходиться 9 ФАПів і 3 амбулаторії.

    Всі заходи відпрацьовуються, ведеться моніторинг захворюваності на вірусні інфекції. Станом на 16 березня на території району є випадки захворюваності на грип, вітряну віспу, зафіксовані випадки хвороби Лайма та укусів скажених тварин, тому медпрацівники працюють в посиленому режимі. Також було прийняте рішення про розмежування потоків пацієнтів у КНП «Великобагачанський РЦ ПМСД», тобто пацієнти з респіраторним синдромом будуть заходити через окремий вхід. Таким пацієнтам будуть видаватись маски. Зараз лікарі забезпечені засобами захисту на 10 днів.
Валентина Хан наголосила на тому, що в даний період самоізоляція хворих є дуже важливою, а лікарі готові надавати консультації (в тому числі хронічним хворим) та виписувати рецепти в телефонному режимі. У громаді ФАПи та амбулаторії працюють у режимі 6 днів на тиждень.

   На засіданні був присутній лікар із загальної гігієни Миргородського міжрайонного відокремленого підрозділу ДУ «ПОЛЦ» МОЗ України Юрій Лутай. Він висловив думку про необхідність врегулювання в’їзду відпочиваючих на територію селища. В навчальний період шкільні приміщення та автобуси мають оброблятись дезінфікуючими засобами щодня. Зараз слід рекомендувати обробляти приміщення дезінфікуючими засобами магазинам.

   Представник ДСНС Андрій Капінус повідомив, що підрозділ переведений на посилений варіант несення служби, за рахунок внутрішніх резервів особовий склад доукомплектовується необхідними засобами, ситуація тримається на контролі Головного управління, куди щоденно відправляються звіти. Представник поліції Олександр Падусенко повідомив, що поліція працює в штатному режимі.
   Депутат селищної ради Андрій Мороз висловив думку про необхідність введення жорстких методів під час карантину на території ОТГ.

   За результатами роботи комісії було прийнято ряд важливих рішень.

   Зокрема селищною радою вирішено виділити додаткові кошти на придбання дезінфікуючих засобів та медикаментів для лікарняних закладів.

   Відмінено всі масові заходи та стихійні зібрання людей. Буде обмежена робота ринків у Великій Багачці. До закладів громадського харчування направлені рекомендації про призупинення роботи на час карантину.

   Що стосується закладів освіти, то на час карантину планується організувати дистанційне навчання. Педагогічні працівники працюватимуть в режимі карантину. Як повідомила начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко, зараз заклади освіти повністю забезпечені дезінфікуючими засобами.
   До батьків направлені звернення з проханням поставитися з усією відповідальністю до протиепідеміологічних заходів щодо профілактики інфекційних захворювань (коронавірусу) та контролювати дотримування карантину дітьми.

   Заклади культури теж призупиняють роботу. Відміняються масові зібрання людей.

   Надані рекомендації територіальному центру соціального обслуговування населення щодо роботи з людьми, яких обслуговують працівники центру вдома. Так, рекомендовано мінімізувати контактне спілкування з підопічними з метою недопущення поширення інфекції, а якщо це неможливо – відвідувати людей потрібно в масці та рукавичках. Особистий прийом громадян в територіальному центрі теж призупинено.

   Також призупинено безпосередній прийом громадян відділом «ЦНАП» та в старостинських округах. Рекомендовано громадянам подавати звернення з особистих питань, заяви на отримання адміністративних послуг засобами наявного телекомунікаційного зв’язку: телефон - (05345) 9-10-38, моб. телефон - 0956945998, ел.пошта - viddiladmin2016@ukr.net, у старостинських округах можна звертатись у телефонному режимі до діловодів.

   Селищна рада поки що працює в звичному режимі. Громадянам рекомендовано не відвідувати установи громади без нагальної потреби.

   Про подальші засідання комісії буде додатково проінформовано.

 

  • ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ СЕСІЇ: виділено 120 тис. грн для недопущення та поширення на території ОТГ випадків COVID-19

   18 березня в закритому режимі відбулось чергове засідання 45 сесії Великобагачанської селищної ради 7 скликання. Перед початком засідання депутати селищної ради Андрій Мороз та Віктор Бутенко організували вимірювання у всіх присутніх температури безконтактним термометром. Так, один депутат з підвищеною температурою не взяв участі у засіданні.

   Спочатку присутні заслухали інформацію завідувача ЦРЛ №87 філії Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» Павла Кравченка про фінансовий стан аптечної мережі і наявність необхідних засобів для боротьби з коронавірусом.

   До слова був запрошений начальник Великобагачанського районного сектору ГУ ДСНС України у Полтавській області Сергій Гайворонський, який повідомив, що пожежно-рятувальний підрозділ не повністю забезпечений і не зовсім готовий до боротьби з коронавірусом. Гостро стоїть питання з нестачею захисного одягу, тому, у зв’язку з цим до селищної ради було направлене звернення про виділення коштів для його закупівлі.

   Також на засідання були запрошені головні лікарі КНП «Великобагачанський РЦ ПМСД» Валентина Хан та КНП «Великобагачанська ЦРЛ» Леонід Гавловський, які проінформували про заходи, які проводяться в медичних закладах з метою недопущення та поширення випадків коронавірусу.
   Валентина Хан повідомила, що на території області лабораторно поки що не підтверджено випадків захворюваності на коронавірус, на території Великобагачанскього району станом на 18 березня ситуація спокійна, підвищення захворюваності на ГРВІ немає, ситуація контролюється. Але, починаючи з цього тижня, наші люди повертаються з відпочинку з-за кордону. Лікарі не отримують інформації про те, хто саме має знаходитись на самоізоляції, тому Валентина Хан звернулась з проханням повідомляти про таких людей, тому що вони повинні щодня у телефонному режимі звітувати сімейному лікарю про свій стан здоров’я і 2 тижні пробути на самоізоляції, ні в якому разі не виходити з дому, щоб не розповсюджувати інфекцію. Центр ПМСД має засоби захисту на тиждень, в залежності від того скільки хворих буде виявлятись та якою буде потреба в наданні допомоги. Зараз у приміщенні центру ПМСД введені карантинні заходи та розмежований потік пацієнтів. Головний лікар зазначає, що забезпечити потік пацієнтів без емоційної напруги важко, але лікарі стараються. Всі заходи постійно відпрацьовуються. Для продовження забезпечення подальшого захисту Валентина Хан подала звернення до Великобагачанської селищної ради про виділення коштів у сумі 50 тис. грн. За словами головного лікаря, поки що фінансову допомогу не надала жодна інша ОТГ району.
   Леонід Гавловський закликав серйозно поставитись до пандемії коронавірусу. Було повідомлено, що кошти, виділені на минулій сесії селищної ради, використані на закупівлю інсуліну, оплату теплопостачання, електроенергії та водопостачання. У лікарні працює дитяче, терапевтичне, хірургічне, реанімаційне, гінекологічне відділення та операційний блок, а також постало питання про відкриття старого інфекційного відділення для перебування ймовірних хворих.
   Начальники відділів виконавчого комітету селищної ради коротко проінформували про роботу, що проводиться в громаді щодо попередження захворюваності на коронавірус. Так, начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко повідомила, що ще перед початком карантину приміщення закладів освіти були оброблені дезінфікуючими засобами. Зараз для проведення дезінфекцій закуплені та передані в заклади освіти 11 обприскувачів. Навчання буде проводитись дистанційно. У зв’язку з карантином, були розроблені та відправлені батькам і вчителям спеціальні пам’ятки.
   Завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура повідомила, що заклади культури, в тому числі дитяча музична школа, теж призупинили свою роботу. Бібліотечні заклади не працюють з відвідувачами. Відмінені всі заплановані культурні масові заходи, репетиції.
   Начальник відділу соціального захисту населення Світлана Голокоз повідомила, що була проведена робота з працівниками територіального центру соціального обслуговування населення щодо правильного обслуговування підопічних. Відділення центру громадян не приймають.
   Депутати селищної ради підтримали рішення про виділення субвенції районному бюджету для КНП «Великобагачанський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» в сумі 110 тис. грн (40 тис. грн – на оплату працівників ФАПів , розташованих на території Великобагачанскої селищної ради, 18 тис. грн – для відшкодування оплати комунальних послуг за спожиту електроенергію ФАПу с.Степанівки, 2 тис. – для оплати послуг по заміні газового лічильника у приміщенні ФАПу в с. Довгалівці, 50 тис. грн – для придбання дезінфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту).
   Було виділено субвенцію районному бюджету для КНП «Великобагачанська центральна районна лікарня» у сумі 104 тис. 890 грн (54 тис. 890 грн – для забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном, 50 тис. грн – для придбання дезінфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту).
   Для Місцевої пожежної охорони було виділено 70 тис. грн (20 тис. грн – на закупівлю захисних костюмів, 50 тис. грн – на ремонт приміщення Місцевої пожежної команди в Радивонівці).
   Також під час засідання сесії було затверджено Положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виконавчого комітету селищної ради. Було внесено зміни до Програми підтримки соціально-вразливих верств населення по Великобагачанській селищній раді, зокрема додано пункт про надання матеріальної допомоги на поховання неповнолітніх громадян у сумі 3 тис. грн та збільшення одноразової матеріальної допомоги на лікування онкозахворювання, яка з 1 квітня 2020 року становитиме 5 тис. грн. Розглянули ряд земельних питань.
   Детальніше з рішеннями можна ознайомитись на сайті селищної ради.

***

   18 березня заступник селищного голови Анатолій Каленіченко, юрисконсульт виконкому селищної ради Дмитро Бут та рядові поліції Яна Заліська і Максим Требін у Великій Багачці провели роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарської діяльності щодо дотримання умов карантину.

  Селищною радою були виготовлені та розповсюджені в установах та організаціях, передані в старостинські округи інформаційні пам’ятки щодо профілактики, інфікування та поширення коронавірусу.

***

   16 березня в селищній раді відбулись установчі збори засновників ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «Люди з інвалідністю «Велика Багачка. Безмежність», під головуванням Гежі Людмили Іванівни та за участю: Валенко Наталії Данилівни, Хохлюка Володимира Олександровича, Тихоненко Ніни Миколаївни, Калюжного Андрія Петровича, Курило Валентини Федорівни. На зборах була присутня начальник відділу соціального захисту населення виконавчого комітету селищної ради Світлана Голокоз. Було прийнято рішення про утворення громадської організації, визначено назву, затверджено Статут, обрано керівника та органи управління, визначено особу, яка має право представляти ГО для здійснення реєстраційних дій.

 

   НОВИНИ КУЛЬТУРИ. 12 березня у Великій Багачці відбувся ІІ етап обласного конкурсу «Найкращий читач Полтавщини» в рамках Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2020».
Перед початком конкурсу присутніх привітав селищний голова Юрій Саковський. Він побажав успіхів учасникам, а також вручив ноутбуки бібліотекарям Радивонівської, Мар'янівської, Довгалівської та Бутоводолинської бібліотек-філій, що були закуплені за кошти селищної ради у рамках комп'ютеризації бібліотечних закладів громади.

  Завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура запросила до слова юних гостей з Багачки Першої Дергай Ангеліну та Щочку Анастасію, які підготували і продемонстрували цікаву тематичну відеопрезентацію.

   Учасники літературних змагань представляли художню книгу, яка не входить до шкільної програми з української чи зарубіжної літератури та записана в читацькому щоденнику. Оцінювало конкурсантів компетентне журі: Проскура Наталія Михайлівна, завідувач сектору культури та туризму (голова журі); Торкут Наталія Іванівна, бібліотекар І категорії Бутоводолинської сільської бібліотеки-філії; Шара Людмила Михайлівна, бібліотекар ІІ категорії Багачанської Першої сільської бібліотеки-філії.

   Усі учасники конкурсу отримали Дипломи та книги в подарунок. А призові місця розподілились так.
Учні 6 класу:
І Неля Щербак (ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ст.») - Ірен Роздобудько «Арсен». ІІ - Владислава Хоменко (Якимівська СБФ) - Марія Хаткіна «Це, мій сину, твоя Україна». ІІІ Ярослав Євпат (Довгалівська СБФ) - Степан Вовкодав «Вічний град».

   Учні 7 класу: І - Дарина Бугай (Степанівська СБФ) - Поль Маар «Що не день, то субота». ІІ - Ілля Биба (Радивонівська СБФ) - «Сім чудес України». ІІІ - Владислава Товстошкур (ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ст.») - Володимир Рутківський «Сторожова застава».

  Подяками селищної ради нагородили всіх керівників, які підготували дітей до конкурсу. Також Юрій Саковський вручив книгу Бориса Олійника «Основи» Інні Каленіченко, вчителю української мови та літератури,  за підготовку призерів обласних олімпіад та конкурсів.

   Дякуємо всім за участь, вітаємо з перемогою і бажаємо не полишати читати, пізнавати світ через віковічну мудрість, яка зберігається і передається від покоління до покоління одним із найцінніших духовних надбань – книгу.

***

   15 березня — День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення. Цього дня відзначають своє професійне свято люди, які роблять наше селище і старостати Великобагачанської громади чистими та ошатними, від сумлінної праці котрих залежить наш побут, комфорт та здоров’я.

   Напередодні свята, 13 березня, у Великій Багачці, у глядацькій залі дитячої музичної школи, відбулись урочистості та концерт для працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.

   Зі святом присутніх привітав селищний голова Юрій Саковський. Він вручив ряд нагород працівникам.
   Департамент будівництва, містобудування та архітектури і житлово-комунального господарства Полтавської облдержадміністрації нагородив Подяками за повсякденну наполегливу працю, невичерпну енергію, активну життєву позицію та з нагоди дня працівників ЖКГ і побутового обслуговування населення робітників з благоустрою відділу благоустрою виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради: Джурку Ларису Павлівну, Онупко Тамару Дмитрівну, Чобітька Володимира Миколайовича, Воліка Анатолія Івановича, машиніста екскаватора відділу благоустрою Пилиповича Миколу Григоровича.

   Подяками виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради за значний особистий внесок у розвиток ЖКГ, багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність, відданість своїй справі та з нагоди професійного свята нагороджені ветерани праці: Замоздря Наталія Петрівна, Петров Григорій Іванович, Середа Микола Пилипович; працівники дільниці №1 смт. Велика Багачка КП «Миргородтеплоенерго»: слюсар-ремонтник Дудка Олег Олександрович, оператор котельні Писаренко Іван Вікторович; працівники КП «Миргородводоканал»: контролер Бережна Наталія Віталіївна, оператор очисних споруд Хоменко Сергій Петрович.

   Також до святкових вітань долучились заступник селищного голови Анатолій Каленіченко, начальник відділу благоустрою виконавчого комітету Леонід Маслов, директор КП «Великобагачанський житлосервіс» Микола Холод, майстер дільниці комунального підприємства «Миргородводоканал В’ячеслав Шостя, майстер дільниці № 1 селища Велика Багачка комунального підприємства «Миргородтеплоенерго» Василь Ільїн.

   Гарним подарунком стала концертна програма, під час якої свої неперевершені номери дарували: хореографічний колектив «Хуторяночка» Балюківського СК (завідувач та художній керівник Валентина М’якота), солісти Сергій Макаренко та Тетяна Іщук, народний аматорський чоловічий квінтет «Булава» Бутоводолинського СБК (директор Тетяна Макаренко, художній керівник – заслужений артист України Віктор Шарий). Провела захід завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура. Дякуємо за озвучення техніку звукозапису РМЦНТ та КДР Анатолію Недосвітію.

 

 За клопотанням сектору культури та туризму виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради до Департаменту культури та туризму Полтавської ОДА двом колективам нашої громади були присвоєні звання «народний аматорський колектив (студія)». Вітаємо вокальний гурт «Елегія» Степанівського СБК (художній керівник Юрій Михайлик) та вокальний ансамбль «Калинонька» Якимівського СБК (художній керівник Тамара Тронько) з отриманням Посвідчення про присвоєння звання «народний аматорський колектив (студія)» за вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність.

***

   13 березня селищний голова Юрій Саковський привітав з професійним святом, Днем землевпорядника, що відзначається щороку в другу суботу березня, начальника земельного відділу Юрія Каравана, землевпорядників відділу Людмилу Прибок, Валентину Нечай, Людмилу Бровко, Лідію Овчаренко та всіх працівників ради, робота яких пов'язана (чи була пов'язана) із земельними питаннями. Жінкам були вручені квіти та солодкі подарунки.

***

  Колективна робота «БАРВИ КОСМОСУ», яку виготовили вихованці Байрацького ЗДО «Ромашка» Фесенко Владислава та Розкладка Віолета (вихователь Ісаєнко Н.С.), була подарована президенту України (1994-2005 рр.) Леоніду Даниловичу Кучмі. Робота вихованки СЮТ Оксани Кузьменко «ДАЛЕКІ ПЛАНЕТИ» була подарована дружині першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка Вірі Каденюк. Віра Юріївна передала книги Леоніда Каденюка «Місія – космос» Оксані Кузьменко, а також члену виконавчого комітету Михайлу Ігнатенкові у знак вдячності за постійну турботу та підтримку людей поважного віку.

 

НОВИНИ БЛАГОУСТРОЮ. 15 березня жителі села Довгалівки організували толоку на кладовищі. Приємно відзначити, що активну участь у прибиранні взяла молодь села. Щира подяка від селищної ради та депутата селищної ради Антоніни Павлівни Живолуп (яка також долучилась до прибирання) всім, хто відгукнувся і допоміг упорядкувати кладовище!

  У Великій Багачці на вулиці Набережній встановлений дерев'яний стільчик для перепочинку, що виготовлений власними силами працівників відділу благоустрою.

   Виконуючим обов’язки старост були роздані близько 500 саджанців берізок та дуба для висадження в старостинських округах.

   Прогрейдеровано дороги у Великій Багачці на вулицях Набережній та Зарічній, а також у селі Шепелі.

  На звернення селищної ради працівники Великобагачанського районного сектору ГУ ДСНС України в Полтавській області (начальник Сергій Гайворонський) своєю технікою розчистили від нанесеного гілля дерев річку Псел у районі підвісного мосту. Дякуємо за допомогу Володимиру Михайловичу Мазурові.

***

   За ініціативою в.о. старости Олександра Лобура в селі Якимове створена футбольна команда, яка готова заявитись до участі в змаганнях. На підтримку новоствореної команди голова Федерації футболу Великобагачанського району, депутат селищної ради Володимир Журавель передав Олександру Лобуру 18 комплектів футбольної форми.

За інформацією Великобагачанського районного відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у лютому 2020 року у Великобагачанській ОТГ зареєстровано: 1 народження, 22 смерті, 4 укладення шлюбів.

ПРЕССЛУЖБА  ВИКОНАВЧОГО  КОМІТЕТУ  ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКОЇ   СЕЛИЩНОЇ   РАДИ

             Наш сайт:    velyka-bagachka-rada.gov.ua                                                 Шеф-редактор Тетяна СЕМЕНЮТА

     Ми у соціальній мережі:     facebook.com/velyka.bagachka.rada

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь