A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

КОРОНАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ COVID-19

Дата: 16.03.2020 10:49
Кількість переглядів: 1654

Оперативна інформація

Станом на ранок 15 березня в Україні зареєстровано 3 лабораторно підтверджені випадки COVID-19: 2 — у Чернівецькій області, 1 — у Житомирській (завершився летально).

Усього з початку 2020 року до Центру громадського здоров’я надійшло 79 повідомлень про підозру на COVID-19 (3 випадки підтверджено лабораторно, 64 — негативні, 12 зразків досліджують). Вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ протестувала на COVID-19 уже близько 500 зразків.

Протягом 14 березня до ЦГЗ надійшло 12 повідомлень про підозру на COVID-19 (Черкаська — 1, Волинська — 1, Чернівецька — 5, Рівненська — 3, Київська — 1, Тернопільська — 1).

У світі на ранок 15 березня було зареєстровано 156 400 випадків захворювання на COVID-19, зокрема 5 833 летальні, а 73 968 (47,3%) людей одужали. За межами Китаю зафіксовано 75 405 випадків у 134 країнах/територіях/регіонах.

У Європейському регіоні ВООЗ зареєстровано 44 529 випадків захворювання на COVID-19 (Італія — 21 157, Іспанія — 5 753, Франция — 4 500, Німеччина — 3 795, Швейцарія — 1 359, Великобританія — 1 144, Нідерланди — 959, Швеція — 924, Норвегія — 907, Данія — 827, Бельгія — 689, Австрія — 655, Греція — 190, Ізраїль — 178, Фінляндія — 155, Чехія — 150 , Ісландія — 138, Ірландія — 129, Румунія — 113, Португалія — 112, Естонія — 79, Сан-Марино — 77, Словенія — 57, Польща — 49, Словаччина — 44, Сербія — 41, Албанія — 38, Російська Федерація — 34, Хорватія — 31, Грузія — 30, Латвія — 26, Угорщина — 25, Білорусь — 21, Кіпр — 21, Азербайджан — 19, Боснія і Герцеговина — 13, Північна Македонія — 13, Мальта — 9, Фарерські острови — 9, Вірменія — 8, Литва — 8, Республіка Молдова — 8, Болгарія — 7, Казахстан — 6, Люксембург — 5, Ліхтенштейн — 4, Україна — 3, Андорра — 2, Джерсі — 2, Монако — 2, Гернсі — 1, Гібралтар — 1, Ватикан — 1, Туреччина — 1) та 1 736 летальних випадків.

13 березня генеральний директор ВООЗ оголосив, що Європа стала епіцентром пандемії: тут реєструють більше випадків і смертей, ніж у решті світу, за винятком Китаю. Зараз щоденно реєструють більше випадків, ніж у Китаї в розпал епідемії.

11 березня ВООЗ охарактеризувала спалах COVID-19 у світі як пандемію. Організація визначила чотири сценарії розвитку подій у країнах для COVID-19 і розробила рекомендації щодо забезпечення готовності та реагування для кожного сценарію: Critical preparedness, readiness and response actions for COVID-19.

Також ВООЗ оновила настанови для клініцистів «Клінічне ведення тяжкої гострої респіраторної інфекції (SARI) за підозри на захворювання COVID-19»: Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected.

З 14 березня 2020 року, з метою координації дій у період складної епідеміологічної ситуації, у Центрі громадського здоров’я України працює внутрішній Оперативний штаб, який займається виключно питаннями COVID-19, відповідями на запити, збиранням, обробкою та наданням аналітичних висновків, що будуть основою для прийняття рішень на рівні країни. До складу Оперативного штабу увійшли представники ЦГЗ, міжнародних та інших організацій, які працюють у режимі ненормованого робочого дня.

РНБО ухвалила рішення про закриття державного кордону України через загрозу поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19: з 00:00 16 березня до 00:00 3 квітня 2020 року буде припинено в’їзд на територію України для іноземців та осіб без громадянства. Заборона на в’їзд може бути скасована чи продовжена залежно від ситуації із поширенням коронавірусу в світі. Детальніше про новий порядок перетину кордону: роз’яснення від МЗС України.

Міністерство охорони здоров’я України інформуватиме населення про заходи боротьби з коронавірусом за допомогою СМС-повідомлень.

У зв’язку із поширенням COVID-19 у світі громадянам України рекомендовано тимчасово утриматися від поїздок до країн чи окремих територій держав, найбільш уражених вірусом. Зокрема до Іспанії, північних регіонів Італії, Франції, В’єтнаму, Республіки Корея, Японії, Ірану. Відповідні рекомендації щодо кожної з таких країн: https://bit.ly/2wFYj4O.

Перший випадок COVID-2019 в Україні було підтверджено 3 березня. Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області, який з дружиною повернувся з подорожі до Італії і почувався зле. Дружина хворого як контактна особа перебуває в самоізоляції вдома. За нею організовано медичне спостереження. Чоловік госпіталізований, ізольований та перебуває під медичним наглядом. Зразок матеріалу, взятого у пацієнта, надіслано для остаточного підтвердження до ВООЗ. В області відповідні фахівці здійснюють увесь спектр протиепідемічних заходів та відстеження контактів. На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Чернівецької ОДА ухвалено рішення рекомендувати на території області призупинити навчальний процес у закладах дошкільної, загальної та вищої освіти, а також обмежити проведення масових заходів.

За даними МЗС, станом на 7 березня 2020 року інформація про наявність громадян України серед інфікованих коронавірусом на території КНР до нашого посольства не надходила.

У Посольстві України в КНР цілодобово працює оперативна група з надання допомоги громадянам України, що у режимі реального часу опрацьовує звернення наших співвітчизників, здійснює комунікацію з громадянами України, які перебувають у Китаї. Особливу увагу надають трьом громадянам України, яким китайський санітарно-епідеміологічний контроль через підвищену температуру тіла відмовив у посадці на український евакуаційний літак 20 лютого. В однієї громадянки зафіксовано захворювання нирок, в іншого громадянина — ускладнення після запалення легень. Стан здоров’я третього громадянина повністю задовільний. Усі вони перебувають у м. Ухань в умовах загального безстрокового карантину, який запроваджено у провінції.

Станом на 7 березня 2020 року дипустанові відомо про 41 громадянина України в м. Ухань та інших містах провінції Хубей, на які поширюються карантинні заходи.

На консульському обліку Посольства України в КНР, а також Генеральних консульств України в Шанхаї та Гуанчжоу перебувають 592 громадянина України. За офіційними даними китайської влади, в КНР проживають 4 803 українських громадянина.

За інформацією Корейського центру профілактики та контролю захворювань (KCDC), серед заражених на коронавірус у РК громадян України немає.

Рішенням Уряду Італії від 7 березня 2020 року закрито на карантин та запроваджено додаткові обмежувальні заходи на території всього регіону Ломбардія та 11 провінцій країни: Модена, Парма, П’яченца, Реджо-Емілія, Ріміні, Пезаро й Урбіно, Венеція, Падова, Тревізо, Асті та Алессандрія.

В Італії у громадянки України, яка прибула з м. Кремона, діагностували COVID-19 . Наразі вона перебуває у лікарні Cotugno (м. Неаполь), а її життю, за даними лікарів, нічого не загрожує. Родичі, з якими контактувала громадянка, у карантині. Зазначена ситуація перебуває на особливому контролі Генерального консульства України в Неаполі та Посольства України в Італії.

Італійська сторона наголошує, що уряд повністю контролює епідеміологічну ситуацію у державі.

27 лютого розпочалася висадка пасажирів із круїзного лайнера Diamond Princess, серед екіпажу якого є 25 громадян України. Після висадки всі пройдуть двотижневий карантин, після чого, за умови повторних негативних результатів відповідних тестів, вони зможуть виїхати за межі Японії. Станом на 9 березня двоє громадянин України, у яких виявлено вірус SARS-CoV-2, продовжують перебувати в медичних закладах м. Токіо. Стан наших співвітчизників задовільний. Двоє інших громадян України вже пройшли необхідний курс лікування, були виписані з лікарні та перебувають у місцевих готелях.

28 лютого до Центру громадського здоров’я МОЗ України надійшли 2 повідомлення про підозру на COVID-19 з Івано-Франківської та Кіровоградської областей. В обох випадках особи повернулися з Італії та мають прояви гострого респіраторного захворювання. Попередні результати ПЛР-дослідження матеріалів, узятих у цих пацієнтів, у вірусологічних лабораторіях обласних лабораторних центрів дали негативний результат на віруси грипу. Зразки для подальшого дослідження були надіслані до вірусологічної-референс лабораторії.

28 лютого по всій Україні у визначених медичних закладах почалися навчання (симуляційні вправи) на випадок фіксації коронавірусу. У них беруть участь медики, рятувальники, представники поліції та органів місцевої влади.

На засіданні Кабінету Міністрів України 11 березня запропоновано обмежити проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також заплановано карантин у навчальних закладах на три тижні.

Крім того, ухвалено рішення закупити інфрачервоне обладнання для скринінгу на відстані в Міжнародному аеропорті Бориспіль, а також засоби індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств, служб і для поповнення держрезерву. Водночас, до 1 червня заборонено експорт товарів протиепідемічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення.

Медична система повністю готова на випадок фіксації коронавірусу. В Україні є близько 12 000 ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 000 лікарів-інфекціоністів та 5 000 інших медичних працівників, які працюють в інфекційних лікарнях та боксах.

ЦГЗ за підтримки ВООЗ організував дводенний тренінг, учасники якого отримали вичерпну інформацію про новий коронавірус, останні рекомендацій ВООЗ, а також алгоритми роботи у лабораторіях з випадком, що відповідає визначенню COVID-19. Окрім цього, тренінг включає сесію з комунікації: як працювати з інформацією під час кризової ситуації, пов’язаної зі спалахом COVID-19 у світі.

У тренінгу взяло участь понад 70 лікарів — епідеміологів та вірусологів з Києва та регіонів України.

В Україні зареєстрували швидкі тести на SARS-CoV-2 (вірус, що спричиняє COVID-19). Можливе їх використання вже на 4 добу після появи симптомів. Результат готовий за 10 хвилин.

У 8 регіонів України додатково спрямовано німецькі тест-системи для виявлення коронавірусу COVID-19. Зокрема, тести вже доставлено або буде доправлено найближчим часом до Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Києва, Рівного, Львова, Запоріжжя. Триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей. Усі тести сертифіковані ВООЗ. Набори розроблені з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу.

??МОЗ України закупило швидкі тести для виявлення нового коронавірусу: швидкі тести на грип А+В (для виключення грипу та переходу на дослідження коронавірусу), набір реагентів для виявлення коронавірусу і швидкі тест-системи на SARS-CoV-2, які дають змогу здійснювати дослідження безпосередньо біля ліжка хворого. 19 600 пачок таких тестів вистачить для перевірки понад 90 000 людей.

Нагадаємо, що 24 лютого розпочався скринінг температури у людей, які в’їжджають на територію України. Наразі такий контроль здійснюють в усіх контрольно-пропускних пунктах і в аеропортах країни. Тут працюють епідеміологи, бригади екстреної допомоги. За даними Держприкордонслужби, станом на 6 березня було перевірено близько 540 000 осіб.

За підсумками позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося 10 березня, Кабінет Міністрів України обмежить кількість активних пунктів пропуску через державний кордон та посилить на них контроль.

Крім того, в Україні може бути запроваджено облік осіб, які в’їжджають з епідемічно небезпечних країн, а в разі ускладнення епідемічної ситуації за ними може бути організовано медичний нагляд.

На сайті Кабінету Міністрів України публіковано Розпорядження від 03.02.2020 № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV».

Що таке новий коронавірус SARS-CoV-2 (2019-nCoV)?

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

Симптоми

У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

  • гарячка;
  • кашель;
  • задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень.

Чи є вакцина?

Наразі немає вакцини для захисту від SARS-CoV-2. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Чи є лікування?

Не існує специфічного противірусного лікування від COVID-19. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми.

Як захиститися від інфікування:

  • уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
  • не торкайтеся обличчя немитими руками;
  • часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
  • ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
  • уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:

  • якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);
  • якщо ви відвідували країни, де зафіксовано випадки COVID-19, і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу;
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
  • необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

Які алгоритм і тактика ведення контактних осіб?

30 січня 2020 року було отримано рекомендації щодо алгоритму і тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ЄЦПКЗ).

Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереженню. Їм рекомендовано самостійні нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого контакту з новим коронавірусом. Ці заходи може бути припинено, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ.

Якщо температура підвищується, таким особам рекомендовано надягнути захисну маску і звернутися до лікаря.

Чи потрібні карантинні заходи щодо пасажирів, які прибули з Китаю?

Ізоляція пасажирів не призводить до підвищення ефективності як виявлення нових випадків, так і стримування поширення епідемії.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ і ЄЦПКЗ розрізняють два можливі типи контакту:

  • високого ризику;
  • низького ризику.

Перебування в Китаї та навіть переліт із хворим належать до низького ступеня ризику. Наразі немає доказової бази, що карантин буде ефективним методом стримування чи попередження імпорту нового типу коронавірусу.

Водночас, усі дії Центру громадського здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України спрямовано на максимально швидку локалізацію коронавірусу, якщо він буде завезений на територію нашої країни.

Де можна відстежувати актуальну інформацію про коронавірус SARS-CoV-2 у світі?

Головний інформаційний ресурс — офіційна сторінка Всесвітньої організації охорони здоров’я, де створене спеціальне сховище даних і актуальних інструкцій з епідеміологічних особливостей, профілактики і клінічного ведення нового коронавірусу. Цю інформацію оновлюють щоденно.

На сайті Європейського центру з профілактики та контролю захворювань є інформація щодо правильного поводження із контактами високого та низького ступенів ризику.

Також була створена онлайн-платформа для відстеження актуальної інформації щодо нового коронавірусу на сайті Університету Джона Гопкінса.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь