Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

НАША ГРОМАДА №8 (142 [211]) 

Дата: 20.02.2020 10:30
Кількість переглядів: 822

Наша ГРОМАДА

     Інформаційний бюлетень №8 (142 [211])                 20.02.2020 

 

  • 18 лютого відбулось засідання 43-ї сесії сьомого скликання Великобагачанської селищної ради. На порядку денному було більше, ніж 300 питань.

   Перед початком роботи сесії депутат обласної ради Ніна Мацько привітала з ювілеєм депутата селищної ради Петра Корнієнка та вручила йому Почесну грамоту Полтавської обласної ради. Селищний голова Юрій Саковський представив депутатам керівників нових структурних підрозділів виконавчого комітету селищної ради - начальника служби у справах дітей Надію Онупко та начальника відділу соціального захисту населення Світлану Голокоз.

  Депутати затвердили Положення про службу у справах дітей, про відділ соціального захисту населення та службу з перевезень «Соціальне таксі» при структурному підрозділі. Була затверджена Програма придбання у комунальну власність Великобагачанської селищної ради нерухомого майна, а також виділені кошти на придбання у комунальну власність службового житла в с. Радивонівка для лікаря. Депутати проголосували за надання згоди на реорганізацію шляхом перетворення Великобагачанського територіального центру соціального обслуговування в територіальний центр соціального обслуговування виконавчого комітету селищної ради. Затвердили акт приймання-передачі приміщення Великобагачанської дитячої музичної школи імені Ф.Д. Кушнерика у комунальну власність селищної ради.

   Згідно з рішеннями сесії були виділені кошти на: збільшення дозволеної потужності електрообладнання Степанівського ЗЗСО І-ІІ ст., виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту: «Капітальний ремонт фізкультурно-спортивного приміщення з частковим ремонтом покрівлі (заміна водостічної системи) ОЗ «Великобагачанський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів», а також по об’єкту: «Капітальний ремонт переходу між корпусами Великобагачанського ЗДО «Дзвіночок». Виділили додаткові кошти на придбання ноутбуків для сільських бібліотек-філій та закупівлю матеріалів для проведення поточного ремонту приміщень бібліотек-філій у Радивонівці та Мар’янівці. Були заслухані та затверджені фінансові звіти КП «Великобагачанський житлосервіс» за 2019 та 2020 роки. Виділили субвенцію з місцевого бюджету державному бюджету на виконання Програми підготовки молоді Великобагачанської селищної ради до військової служби і призову її до Збройних Сил України, субвенції районному бюджету на утримання КНП «Великобагачанська центральна районна лікарня», КНП «Великобагачанський районний центр ПМСД» та на Управління соціального захисту населення Великобагачанської РДА. Проголосували за надання матеріальної допомоги ряду жителів громади. Також розглянули 263 питання, що стосувались земельних відносин. З усіма прийнятими рішеннями можна ознайомитись на сайті селищної ради. Перед сесією провели роботу постійні депутатські комісії. 

***

  19 лютого у селищній раді відбулась робоча зустріч селищного голови Юрія Саковського з головою ГО «Полтавська обласна організація інвалідів» Сергієм Чумаком. Було обговорено створення у Великобагачанській ОТГ організації інвалідів, яку очолить Людмила Гежа, а також інші питання.

НОВИНИ ОСВІТИ

   14-15 лютого в Полтаві був проведений ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України. Участь конкурсі-захисті взяли 6 учнів ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»: Олександр Кір’ян, Владислава Сень, Данило Маленко, Максим Заколотнєв, Аміна Алхатіб, Софія Чишко (керівник – учитель української мови та літератури І.М. Каленіченко).

   Після написання контрольних робіт з базових дисциплін та захисту науково-дослідницьких робіт, троє учнів посіли призові місця у відділенні літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства: ІІ місце - Олександр Кір’ян (секція: українське народне мистецтво), ІІІ місце - Владислава Сень (секція: літературна творчість) та Данило Маленко (секція: фольклористика). Вітаємо!

   15 лютого в Полтаві відбулись обласні змагання учнівської молоді з судномодельного спорту, на яких виступила команда Великобагачанської Станції юних техніків у складі: Струтинського Гліба, Джурки Дениса, Талашова Євгенія (керівник гуртків І.І. Аулова). Наші діти здобули ІІІ місце, взявши участь у цих змаганнях вперше. Вітаємо з хорошим дебютом!

  Учениці ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» Світлана-Юліана Карпова та Владислава Сень перебувають на тренувальних зборах у Полтаві, метою яких є підготовка до IV етапу Всеукраїнських олімпіад з біології та української мови.

* * *

  З 13 лютого при виконавчому комітеті селищної ради працює служба у справах дітей, яку очолила Надія Петрівна Онупко. Служба у справах дітей стоїть на захисті прав та законних інтересів дітей, яка регламентована чинним законодавством України.

   17 лютого 2020 року начальником служби у справах дітей Надією Онупко спільно з начальником відділу освіти, молоді та спорту Оксаною Яценко відвідано Якимівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. Під час перебування в даному закладі в присутності директора Наталії Пицяк, в.о. старости Якимівського старостинського округу Олександра Лобура, класного керівника Вікторії Кущ проведено індивідуальну профілактичну бесіду з учнями.

   Із старшокласниками обговорено питання про обмеження перебування дітей у вечірній час на вулицях без супроводу дорослих, звернено увагу на правила дотримання дисципліни у школі, вживання алкоголю, наркотичних речовин, попередження скоєння злочинів та правопорушень.

   Після бесіди з школярами поспілкувалися із директором закладу дошкільної освіти Лідією Вишар та завідувачем ФАП Тетяною Явтушенко з питання вчасного реагування на виявлення насильства батьками над дітьми, також відвідали сім’ю, яка перебуває на обліку служби, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах.

НОВИНИ КУЛЬТУРИ

   Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

   14 лютого у Великобагачанській ОТГ, що на Полтавщині, відбулись урочисті заходи з нагоди пам’ятної дати. Ранок почався покладанням квітів на могили загиблих та померлих воїнів-«афганців» та воїнів-інтернаціоналістів. У селах громади зібрались виконуючі обов'язки старост, голови ветеранських організацій, бібліотекарі, директори закладів освіти та активні жителі, щоб вшанувати пам'ять про воїнів хвилиною мовчання та квітами. Тим часом селищний голова Юрій Саковський, член виконкому Анатолій Писаренко, голова районної організації УСВА Володимир Галенко поклали квіти до могил загиблих воїнів-«афганців».

  Великобагачанська ОТГ має кого пам'ятати і ким пишатись. Наш земляк Геннадій Захарченко героїчно віддав своє життя на Афганській війні в 1983 році. За мужність і відвагу він нагороджений двома Орденами Червоної Зірки. Делегація у складі селищного голови Юрія Саковського, заступника селищного голови Анатолія Каленіченка, завідувача сектору культури та туризму Наталії Проскури, голів селищної та районної організацій УСВА Анатолія Шендрика та Володимира Галенка відвідали могилу воїна та поклали до неї квіти.

  Так, на честь Геннадія Захарченка названа одна із вулиць у селищі, на якій в знак вшанування героя встановлений пам'ятний камінь. За ним постійно доглядає житель вулиці Григорій Андрійович Сидорук, учасник бойових дій республіки Чехословаччина. Взимку він відкидає сніг, а влітку дбає про зелені насадження. Жителі Великої Багачки вдячні чоловіку за небайдужість та гарний приклад. Разом з Григорієм Сидоруком заступник селищного голови Анатолій Каленіченко, завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура, учасник бойових дій республіки Афганістан Олександр Кіяшко поклали квіти до каменю.

  Традиційно центральною вулицею селища Велика Багачка пройшла пам'ятна хода. Участь у ній взяли представники влади, керівники установ та організацій, воїни-інтернаціоналісти, жителі громади. Учасники ходи зупинились біля будинку, де проживав Геннадій Захарченко, та поклали квіти до пам’ятної дошки. Біля закладу загальної середньої освіти до колони приєднались учителі та старшокласники, які несли власноруч виготовлену гірлянду. Хода спинилась біля пам’ятного знаку воїнам-«афганцям», де відбувся мітинг. З промовами виступили селищний голова Юрій Саковський, голова районної ради Григорій Полтавець, в.о. голови РДА Андрій Филипась, депутат обласної ради Олег Діденко, голова районної організації УСВА Володимир Галенко. Вони привітали всіх присутніх з 31-ю річницею закінчення військових дій в Афганістані та звернулись зі щирими словами вдячності до воїнів-«афганців» та воїнів-інтернаціоналістів.

   Селищний голова Юрій Саковський передав воїнам вітання від голови Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергія Червонописького, діючого голови Полтавського обласного відділення УСВА Олександра Раська та почесного голови Валерія Корчукова. Він повідомив, що днями до нашої громади приїздили Олександр Расько та Валерій Корчуков, які привезли з собою відстріляну реактивну протитанкову гранату, що була використана під час підготовки військовослужбовців, та дали доручення передати її у кабінет Захисту Вітчизни опорного закладу «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» для навчально-виховного процесу і практичних занять з вогневої підготовки. Під час урочистих заходів Юрій Саковський передав гранату учню 10 класу Дмитру Шепелю. Присутні поклали квіти до пам’ятних знаків воїнам-«афганцям», воїнам АТО, а також до Меморіалу слави, та вшанували хвилиною мовчання пам’ять про загиблих і померлих.

   За сприяння селищної ради для воїнів-«афганців» та воїнів-інтернаціоналістів нашої громади були організовані концерт та святкове застілля у ресторані. Завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура провела цікавий захід, під час якого виступило вокальне тріо «Елегія» Степанівського СБК (художній керівник Юрій Михайлик). З вітаннями до присутніх звернулись селищний голова Юрій Саковський та голова селищної організації УСВА Анатолій Шендрик.

   Юрій Саковський вручив воїнам ряд нагород. Медаллю «За звитягу» був нагороджений Пицяк Віктор Петрович, учасник бойових дій республіки Афганістан. Медаллю «За заслуги» 1 ступеню нагороджені: Свічкар Сергій Іванович, учасник бойових дій республіки Афганістан; Свічкар Віктор Іванович, учасник бойових дій республіки Афганістан; Гришко Юрій Дмитрович, учасник бойових дій республіки Афганістан; Пульс Микола Михайлович, учасник війни республіки Чехословаччина. Медаль «За заслуги» 2 ступеню була вручена: Зіненку Віталію Олександровичу, учаснику бойових дій республіки Афганістан; Кулиничу Сергію Івановичу, учаснику бойових дій республіки Афганістан. Грамотою Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) нагороджено: Дзюбенка Михайла Івановича, учасника бойових дій республіки Афганістан; Шалаєнка Григорія Григоровича, учасника бойових дій республіки Афганістан; Приходька Володимира Михайловича, учасника бойових дій республіки Афганістан.

   Дякуємо за сприяння у проведенні свята депутату селищної ради Антоніні Павлівні Живолуп та ПП Віктору Володимировичу Шалаєнкові, техніку звукозапису РМЦНТ та КДР Анатолію Дмитровичу Недосвітію за озвучення заходу, вокальному тріо «Елегія» за гарний концерт.

   Згідно з Указом президента України №53/2020 від 14.02.2020 року "Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав" голову громадської організації «Великобагачанська районна організація ветеранів війни в Афганістані», учасника бойових дій в Афганістані Галенка Володимира Івановича нагороджено орденом «За заслуги» III ступеня за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов'язку, патріотичне виховання молоді та активну громадську діяльність. Вітаємо!

***

     15 лютого у Полтаві відбувся пам'ятний захід з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, у якому взяли участь селищний голова Юрій Саковський, голова громадської організації «Великобагачанська районна організація ветеранів війни в Афганістані», учасник бойових дій в Афганістані Володимир Галенко, воїн-«афганець» Михайло Дзюбенко. Під час заходу голова Полтавської організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) Олександр Расько вручив медаль "За звитягу" Михайлу Івановичу Дзюбенкові, жителю селища Велика Багачка, учаснику бойових дій в Афганістані.

***

   15 лютого в селі Широке відбувся святковий концерт до Дня Святого Валентина, проведений силами народного аматорського вокального ансамблю «Любава» Багачанського Першого СБК (художній керівник Валентина Вовк). Жителів села привітала зі святом в.о. старости Лідія Гордусенко.

***

  18 лютого відбулось свято першого академічного концерту учнів Великобагачанської дитячої музичної школи імені Ф.Д.Кушнерика. Діти вперше виступили перед найдорожчими глядачами - своїми рідними. Це був дебют маленьких музикантів, які за пів року навчання у школі вже багато чого навчилися, пізнали та зрозуміли. Наприкінці заходу з вітаннями до учнів та батьків звернулась директор музичної школи Олена Романенко.

  19 лютого відбулось свято першого академічного концерту учнів Радивонівської філії Великобагачанської дитячої музичної школи імені Ф.Д. Кушнерика.

   Нагадаємо, що філія була відкрита у вересні 2019 року і в ній навчаються 20 дітей на різних відділах (гітара, сольний спів та фортепіано). За пів року діти познайомилися зі своїми музичними інструментами, почали вивчати нотну грамоту, знайомитися з кращими зразками світової та української музичної літератури. Попереду їх чекає величезний яскравий світ музики, який поступово вмілі та талановиті викладачі школи будуть для них розкривати.

   На свято завітали батьки та родичі дітей, а також селищний голова Юрій Саковський, Герой України Іван Балюк, в.о. старости Лідія Філіпенко, завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура, директор дитячої музичної школи імені Ф.Д. Кушнерика Олена Романенко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко. Окрім вітань, діти отримали солодкі подарунки від спонсорів. Також приємним сюрпризом стали класичні твори у виконанні викладачів філії: Володимира ЗІненка та Марини Серьожкіної.

***

   19 лютого відбулась нарада керівників клубних закладів під керівництвом селищного голови Юрія Саковського та завідувача сектору культури та туризму Наталії Проскури. Директорам було повідомлено, що 24-25 лютого в громаді працюватиме соціолог проєкту «Децентралізація та реформа культурних послуг». Так, Великобагачанська ОТГ стала 1 з 4 громад України, що потрапили в цей проєкт.

   Протягом наради обговорили підготовку до огляду народної творчості аматорських колективів клубних закладів виконавчого комітету  Великобагачанської селищної ради, проведення регіонального етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості, проведення культурно-масових заходів клубними закладами в березні місяці згідно календаря державних та професійних свят і знаменних дат та інше.

   НОВИНИ БЛАГОУСТРОЮ. Для запобігання паркування автомобілів на тротуарі та безпеки руху пішоходів на вулиці Каштановій у Великій Багачці почалась робота з установлення обмежувальних стовпчиків.

  Біля приміщення Степанівського старостату підсипано щебінь.

  У Якимовому додатково встановлений контейнер для ПЕТ-пляшок на вулиці Дружби.

  Завдяки сприятливій погоді на території громади проводяться заходи з благоустрою: прибирання у населених пунктах, збирання сміття, вирубування сухих та аварійних дерев, наведення ладу на кладовищах.

***

  19 лютого, за зверненням громадян села Якимове, відбулась робоча зустріч заступника селищного голови Анатолія Каленіченка, завідувача сектору містобудування та архітектури Олександра Микитенка та в.о. старости Олександра Лобура з провідним інженером відділу технічного контролю ДП «Агенство місцевих доріг Полтавської області» Олексієм Грисенком. Обговорили можливість встановлення автобусних зупинок у селі, а також питання стосовно ремонту доріг загального користування місцевого значення на території ОТГ.

   З 10 по 21 лютого в Байраці працюють мобільні бригади відділення денного перебування Великобагачанського територіального центру соціального обслуговування для надання соціальної допомоги людям похилого віку та інвалідам, старше 18 років. З 10 по 19 лютого послуги були надані 67 разів.

   З 24 лютого по 6 березня мобільні бригади працюватимуть у Мар’янівці.

Шановні жителі громади!

   У зв’язку з формуванням адресного електронного реєстру громади при первинному зверненні до адміністраторів відділу «ЦНАП» та уповноважених осіб старостинських округів для отримання різного виду довідок (про склад сім’ї, для пред’явлення до нотаріальної контори, пенсійного фонду, управління соціального захисту населення та ін.) в обов’язкому порядку подаються ксерокопії правовстановлюючих документів на майно та документи, що посвідчують особу усіх членів домоволодіння, які зареєстровані або проживають без реєстрації.

   Після опрацювання всі документи будуть занесені в єдину базу і при повторному зверненні вимагатись не будуть.

   Просимо вибачення за незручності і сподіваємось на розуміння.

   Також повідомляємо, що з 19.02.2020 року всі послуги місцевого значення можна замовити безпосередньо у своїх старостинських округах через визначених уповноважених осіб.

ПРЕССЛУЖБА  ВИКОНАВЧОГО  КОМІТЕТУ  ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКОЇ   СЕЛИЩНОЇ   РАДИ

             Наш сайт:    velyka-bagachka-rada.gov.ua                      Шеф-редактор Тетяна СЕМЕНЮТА

     Ми у соціальній мережі:     facebook.com/velyka.bagachka.rada             

Фото без опису                                   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь