A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

НАША ГРОМАДА№5 (139 [208])  

Дата: 30.01.2020 10:15
Кількість переглядів: 928

Наша ГРОМАДА

     Інформаційний бюлетень №5 (139 [208])       30.01.2020     

  • Відбулось засідання виконкому

 

   28 січня відбулось засідання виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради. Першочергово члени виконкому заслухали звіт про роботу в.о. старости Якимівського старостинського округу Олександра Лобура про виконання наданих повноважень та покладених обов’язків відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Положення про в.о. старости у Великобагачанській селищній раді. Присутніх було ознайомлено з роботою закладів освіти, культури та охорони здоров’я, що діють на території округу, а також з роботою працівників старостату. Виконуючий обов’язки старости доповів про виконання в населених пунктах робіт з благоустрою, про особистий прийом громадян округу, про організацію зборів жителів щодо вирішення актуальних питань округу та ін. Під час наступних засідань виконавчого комітету буде заслухано звіти решти виконуючих обов’язки старост.

   Заступник селищного голови Віктор Беркало прозвітував про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Великобагачанської селищної ради за 2019 рік. Загалом на реалізацію заходів Програми використано 11578742 грн (з них: власні кошти місцевого бюджету – 7367587 грн, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури ОТГ – 2989000 грн, кошти фонду розвитку територій області – 1222155 грн). У 2019 році особлива увага приділялась об’єктам галузі освіти. Проведено капітальні та поточні ремонти закладів освіти, зміцнювалась їх матеріально-технічна база, а найбільше коштів протягом минулого року було витрачено на покращення енергоефективності закладів освіти (капітальний ремонт системи опалення Степанівського ЗЗСО І-ІІ ст., капітальний ремонт із заміною котлів котельні Степанівського ЗЗСО І-ІІ ст., заміна вікон та системи опалення ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» (початкова школа), заміна вікон приміщення Багачанського Першого ЗЗСО І-ІІ ст., заміна вікон в Якимівському ЗЗСО І-ІІІ ст.). Було відкрито заклад дошкільної освіти в селі Радивонівці, у Великобагачанському закладі дошкільної освіти «Дзвіночок» проведено капітальний ремонт музичної зали за кошти обласного бюджету. Були виділені кошти на монтаж  електричного опалення в Якимівському сільському будинку культури та Балюківському клубі. На проведення ямкового ремонту доріг комунальної власності було освоєно 1950000 грн (ремонт проведено в смт Велика Багачка, селах Балюки, Степанівка, Семенівка, Радивонівка, Довгалівка). Постійно продовжуються роботи з реконструкції та поточного ремонту вуличного освітлення населених пунктів, будівництво нових ліній вуличного освітлення проводилось в селах Байрак і Шепелі. У 2019 році був офіційно відкритий відділ виконавчого комітету «Центр надання адміністративних послуг». Проводились роботи по виготовленню Генерального плану смт Велика Багачка. Детально зі звітом можна ознайомитись на офіційному сайті селищної раді та на сторінці у Facebook.

   Виконуючий обов’язки начальника Місцевої пожежної охорони Володимир Гаркушка проінформував присутніх про виконання заходів пожежної безпеки на території Великобагачанської ОТГ. Він повідомив, що протягом 2019 року на території населених пунктів нашої ОТГ було здійснено 83 виїзди по гасінню пожеж, ДТП, буксируванню заметів. У зв’язку з трагедією, що сталась 4 грудня в місті Одесі, Головне управління ДСНС у Полтавській області направило доручення Прем’єр-міністра України «Про проведення позапланових перевірок закладів, установ та організацій з масовим перебуванням людей». Інспекторами районного сектору було перевірено заклади освіти Великобагачанської ОТГ та виявлено ряд недоліків, над якими буде проведена відповідна робота. Під час доповіді Володимир Гаркушка зазначив, що однією з проблем, що перешкоджає ефективному виїзду підрозділу на місце пожежі, є незадовільний стан автодоріг. Також у багатьох селах громади немає протипожежних вододжерел, тобто немає можливості оперативно забрати воду пожежним автомобілем. Одним із пріоритетних напрямків роботи у 2020 році буде створення місцевої пожежної команди та пожежного депо в селі Радивонівці, що стане позитивним вирішенням ефективного та своєчасного гасіння пожеж у віддаленому старостинському окрузі громади.

  Було затверджено звіт про роботу із зверненнями громадян до виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради за 2019 рік, який підготував начальник загального відділу Олег Онищенко. Так, протягом 2019 року було зареєстровано 2691 звернень, що стосувались земельних відносин, соціального захисту, благоустрою та інших питань. Члени виконкому погодили Графік прийому громадян у Великобагачанській селищній раді на 2020 рік. На засіданні затвердили план підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, з яким ознайомила завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура. А після засідання виконкому відбувся оргкомітет щодо відзначення цього Дня, на якому детально обговорили всі організаційні питання.

 

    Всього члени виконавчого комітету розглянули 15 питань порядку денного та прийняли відповідні рішення.

 

   Після закінчення засідання начальник відділу "Центр надання адміністративних послуг" Сергій Андріященко ознайомив членів виконкому зі змінами в частині покращення надання адміністративних послуг, зокрема - передачею окремих повноважень адміністраторів ЦНАП виконуючим обов'язки старост на округах з метою наближення адмінпослуг до населення.

 

* * *

  На замовлення виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради ПОГ «Інститут культурної спадщини» ВРОКСУ розробив «Історико-архітектурний опорний план смт Велика Багачка з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів».

   24 січня у Києві відбулось засідання Науково-методичної ради ПОГ «Інститут культурної спадщини» ВРОКСУ, на якому був присутній завідувач сектору містобудування та архітектури виконавчого комітету селищної ради Олександр Микитенко. Під час засідання була розглянута і детально обговорена науково-проектна документація з виготовлення цього плану. Науково-методична рада рекомендувала план до затвердження у  Міністерстві культури, молоді та спорту України.

***

   28 січня селищний голова Юрій Саковський взяв участь у роботі виїзного засідання в Білоцерківській ОТГ, що пройшло під керівництвом голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова. Також на нараді були присутні керівники установ Великобагачанського району, голови найближчих ОТГ Полтавщини, директори обласних Департаментів. У ході заходу обговорювались питання проблематики діяльності об’єднаних територіальних громад, їх результативність та дієвість.

НОВИНИ ОСВІТИ

 

   23 січня в Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського було проведено дві інструктивно-методичні наради з питань підсумків проведення міжнародного дослідження якості освіти PISA - 2018 та особливостей реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання у 2020 році. Участь у роботі нарад взяла начальник відділу освіти, молоді та спорту  виконавчого комітету селищної ради Оксана Яценко. На нараді з питань особливостей реєстрації на ЗНО-2020 учасники детально ознайомилися з термінами та порядком реєстрації випускників закладів загальної середньої освіти для участі у ЗНО-2020, особливостями роботи з електронними ресурсами та оформленням відповідної документації. Реєстрація на ЗНО-2020 розпочнеться 3 лютого і триватиме до 24 березня. Випускникам минулих років, які мають бажання зареєструватись для проходження ЗНО потрібно звернутись у ЗЗСО громади.

  27 січня начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко, начальник служби у справах дітей Великобагачанської РДА Надія Онупко, дільничний офіцер поліції Олександр Хавер відвідали 6 сімей з Радивонівки, Мар’янівки, Багачки Першої, Степанівки та Якимового, які опинились у складних життєвих обставинах. Були виявлені зауваження стосовно виховання і умов проживання дітей, але хочеться відзначити і позитивні зміни, що відбулись у деяких сім’ях. Відділом освіти, молоді та спорту був організований збір продуктів харчування та одягу для однієї з цих сімей.

  29 січня у закладах освіти пройшли тематичні заходи з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут. Також участь у них брали бібліотекарі сільських бібліотек-філій, директори клубних закладів.

 

 Вітаємо ученицю 9 класу ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» Карпову Світлану-Юліану, яка посіла І місце на обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з біології (учитель В.В. Соболєва),  учня 10 класу Маленка Данила, який посів ІІ місце на обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з англійської мови (учитель О.Г. Молчанова), ученицю 10 класу Сень Владиславу, яка посіла ІІ місце на обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з історії (учитель Ю.В. Осовський)!

  Троє педагогічних працівників нашої громади виявили бажання взяти участь у сертифікації вчителів початкових класів.  Метою сертифікації є виявлення та заохочення педагогічних працівників з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

  Кращі роботи вихованців Станції юних техніків та Будинку творчості дітей та юнацтва відправлені на Всеукраїнську виставку-конкурс декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій рідний край». Бажаємо успіхів та чекаємо результатів.

НОВИНИ КУЛЬТУРИ

 

   24 січня у селищній раді відбулась нарада працівників бібліотек-філій Великобагачанської ОТГ під керівництвом селищного голови Юрія Саковського та за участю завідувача сектору культури та туризму Наталії Проскури.

   На початку наради підсумували роботу за 2019 рік. Протягом року бібліотекарі активно брали участь у різноманітних конкурсах і досягли значних результатів. Зокрема, у 2019 році читач Довгалівської сільської бібліотеки-філії став переможцем Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу. Також маємо хороші результати на рівні області. У минулому році були проведені заходи, направлені на покращення умов роботи бібліотекарів. Так, почався ремонт приміщення у Мар'янівської СБФ та ремонт у кімнаті Якимівського сільського будинку культури, куди перенесли бібліотечний заклад. У Балюківському сільському клубі, де знаходиться і бібліотека, встановлено систему опалення. У зв'язку з аварійним станом приміщення колишнього Довгалівського сільського клубу, бібліотеку, що там розташовувалась, перемістили у будівлю місцевого ФАПу. Вже на початку 2020 року почалось розширення площі Радивонівської сільської бібліотеки філії. У 8 з 9 бібліотечних закладів був проведений інтернет, а у цьому році відбудеться забезпечення комп'ютерною технікою. Так, для бібліотек громади вже закуплені 5 ноутбуків.

   Юрій Саковський знову наголосив на тому, що наша громада стала переможцем Всеукраїнського проєкту «Децентралізація та реформа культурних послуг», що проводить ГО Товариство дослідників України за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), у співпраці з Міністерством культури України та Асоціацією ОТГ. Найближчим часом з робочою поїздкою до нас знову прибудуть представники проєкту, тож спільно з працівниками бібліотек було обговорено ряд організаційних питань.

   Наталія Проскура ознайомила бібліотекарів із підсумками проведення атестації бібліотечних працівників, з обчисленням стажу роботи. Присутні детально зупинились на обговоренні участі в культурно-мистецьких заходах згідно плану роботи Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА.

   23 січня на відділі музично-теоретичних дисциплін та сольного співу Великобагачанської дитячої музичної школи ім. Ф.Д. Кушнерика (директор Романенко О.М.) відбулась загальношкільна лекція-концерт «Музика, що не знає кордонів». Всі присутні мали можливість духовно збагатитися, вирушивши в мандрівку у прекрасний світ музики, яким захоплюються всі люди. Музична подорож охопила мистецькі простори різних країн.

   Вокальні та інструментальні твори, що представляють ці країни виконували учні ДМШ: Живолуп Даша, Гнедько Іванна, Закладна Анастасія, Городнича Вікторія, Майборода Валерій, Пономарьова Софія, Ноженко Ксенія, Квєткіна Софія, Овчаренко Іван, Коритіна Валентина, Близнюк Вікторія, Ковальчук Максим, Живолуп Юлія, тріо бандуристок у складі Шемет Валерії, Тимар Вероніки та Криндач Катерини, яких підготували до виступу викладачі Великобагачанської ДМШ: Майборода О.М., Серьожкіна М.Г., Гирка В.А., Марченко Р.В., Серьожкіна А.О., Криндач Ю.П., Романенко О.М.
Підготувала і провела захід викладач та завідувачка відділу Іщук Т.В., яка зазначила важливість проведення подібних лекцій-концертів, адже, щоб помандрувати - не обов’язково кудись їхати, достатньо увімкнути гарну музику, відвідати концерт професійних артистів або завітати на лекції та уроки музичної літератури ДМШ.

 

НОВИНИ БЛАГОУСТРОЮ

   Працівники відділу благоустрою на чолі з начальником Леонідом Масловим провели роботу з очищення дороги від пилу та бруду на вулиці Чекалових у Великій Багачці. Загалом з цієї дороги було вивезено більше 20 тонн вуличного змету. Дякуємо за сприяння у проведенні робіт жителю вулиці Віталію Вікторовичу Нагозі.

  Продовжуються ремонтні роботи у додатковій кімнаті Радивонівської сільської бібліотеки-філії, де працівники відділу благоустрою виконали бетонування підлоги.

  Під керівництвом заступника селищного голови Анатолія Каленіченка був проведений виїзд працівників відділу благоустрою у Радивонівку з метою організації збору сміття на центральних вулицях. Також робота зі збору сміття триває в кожному старостинському окрузі громади.

  Минулого тижня у Великій Багачці та селі Байрак працювали бригади з ремонту вуличного освітлення.

СПОРТИВНІ НОВИНИ

 

   Триває Зимова Спартакіада серед жителів Великобагачанської ОТГ, організована відділом освіти, молоді та спорту виконавчого комітету селищної ради.

  25 січня 3 команди нашої громади змагались за перемогу в змаганнях з волейболу. З вітаннями до учасників Спартакіади звернулись селищний голова Юрій Саковський, начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко. У напруженій боротьбі  І місце виборола волейбольна команда села Якимове. ІІ місце посіла команда "Молодь" (Велика Багачка), ІІІ - команда вчителів ОЗ "Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів". Призери були нагороджені медалями та Дипломами відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради. Дякуємо всім, хто взяв участь у підготовці та проведенні змагань з волейболу! Про дату та час проведення наступних етапів зимової Спартакіади буде додатково повідомлено.

   26 січня у селі Полив’яне відбувся І тур Чемпіонату Полтавської області з футзалу. Нашу громаду представила команда юнаків Великобагачанського ДЮСЗ (тренер Віктор Скороденко). Першу гру хлопці виграли у команди з м. Гадяча з рахунком 4:1, другу програли команді з м. Миргорода з рахунком 1:5. Бажаємо юнакам успіхів у наступному турі, що пройде 23 лютого.

 

 

  Донорський рух продовжується

   Вже вкотре на теренах Великобагачанщини проводяться виїзні Дні донора. 29.01.2020 року за ініціативи адміністрацій КНП «Великобагачанський районний центр ПМСД» та КНП «Великобагачанська ЦРЛ» Полтавською обласною станцією переливання крові проведено черговий виїзний день донора на базі КНП «Великобагачанська ЦРЛ». До даного заходу було залучено 58  добровільних донорів, які проживають на території району. Всього було заготовлено близько 26 л крові.

   Велика подяка та низький уклін кожному донору!

   Крім того, організатори Дня донора висловлюють щиру вдячність керівникам ПП «Комунар», СФГ «Грунтознавець», СФГ «Берест», Великобагачанського відділу поліції за організацію та підвезення працівників до пункту забору крові.

   Активну участь у здачі крові взяли і жителі Великобагачанської ОТГ. Зокрема, для мешканців Степанівки селищною радою був організований підвіз.

  Завдяки виїзному донорству створюється «банк» крові для Великобагачанського району. Без заготовленої заздалегідь крові жителі можуть залишитися без медичної допомоги. Тому не залишайтеся байдужими. Пам’ятайте, що донорство не лише рятує життя, а й здатне принести користь тому, хто зважився здати кров. Для декого воно стає важливою складовою здорового способу життя, сприяє профілактиці захворювань імунної системи, знижує ризики розвитку серцево-судинних захворювань.

* * *

   З 13 по 24 січня у Бутовій Долині працювали мобільні бригади відділення денного перебування Великобагачанського територіального центру соціального обслуговування для надання соціальної допомоги людям похилого віку та інвалідам, старше 18 років. За два тижні послуги були надані 86 разів.   З 27 січня по 7 лютого мобільні бригади працюватимуть у селі Довгалівці.

 

 

ПРЕССЛУЖБА  ВИКОНАВЧОГО  КОМІТЕТУ  ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКОЇ   СЕЛИЩНОЇ   РАДИ

             Наш сайт:    velyka-bagachka-rada.gov.uа                          Шеф-редактор Тетяна СЕМЕНЮТА

     Ми у соціальній мережі:     facebook.com/velyka.bagachka.rada      

Фото без опису                                               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь