A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Про що необхідно пам’ятати, зважаючи на грип?

Дата: 17.12.2019 13:11
Кількість переглядів: 913

 

 Грип та ГРВІ починаються раптово і бурхливо, супроводжуються лихоманкою, головним, м’язовим, суглобними болями, підвищеною температурою, отруєння організму вірусними білками.
    Інфікуватися можна не тільки при чханні і кашлі хворого та користуючись його речами, а й перебуваючи в приміщенні чи транспорті, де нещодавно знаходився хворий.
  Грип небезпечний, насамперед, своїми ускладненнями особливо для дітей, осіб похилого віку та з хронічними захворюваннями. Найбільш часті ускладнення - легеневі, які спостерігаються в 10-15%, особливо у дітей до 2-х років. Бактеріальна суперінфекція, яка нерідко виникає при грипі, може призвести до розвитку синдрому токсичного шоку. Нерідкими ускладненнями є синусити, отити, ангіни, менінгіти тощо.
    Грип провокує загострення хронічних захворювань легенів, серцево-судинної, ниркової та ендокринної систем. Небезпечний грип для вагітних жінок. Від моменту попадання вірусу в організм до прояву перших ознак хвороби проходить всього 1,5-2 доби, що обумовлено високою швидкістю розмноження вірусу.
    З метою профілактики та лікування захворювань на грип та ГРВІ використовують антивірусні препарати. В осінньо-зимовий період застосовують загальнозміцнюючі препарати. Такі заходи профілактики орієнтовані в основному на корекцію імунного стану. Рекомендується постійне проведення загальновідомого комплексу загартовуючих процедур, самомасажу, ранкової гімнастики, застосовують засоби нетрадиційної ( народної) медицини.
    Лікування грипу є складною проблемою і повинно визначатися тільки лікарем.. Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно.
    Високоефективними є рекомендації загальної санітарно-гігієнічної спрямованості, яких зокрема, необхідно дотримуватись у період підвищення захворюваності:
•    Часто мити руки з милом, особливо після відвідування вулиці ( ВООЗ рекомендовано мінімум 15 сек.., можна застосовувати одноразові серветки із дезінфікуючими компонентами або компонентами спирту, викидати обов’язково у визначені для цього місця - урни);
•    Прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), коли кашляєте та чхаєте;
•    Якщо почуваєте себе погано піднімається температура, з’явилися симптоми грипу та ГРВІ - зверніться до лікарів;
•    Піклуйтесь про своє здоров’я, а також про здоров’я оточуючих, оскільки інфікована людина - джерело інфекції.
Специфічний засіб профілактики - вакцинація населення, що у всьому світі є основним захистом від грипу.
     Вакцинація проти грипу не відноситься до обов’язкових щеплень. Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, актуальним є проведення щеплень контингентів, які мають підвищений ризик інфікування, виникнення ускладнень та з метою індивідуального захисту.


В.І.Костенко, лікар по загальній гігієні Великобагачанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь