A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Інформаційний бюлетень Великобагачанської об'єднаної територіальної громади

Дата: 31.10.2019 09:22
Кількість переглядів: 650

НАША ГРОМАДА

                 Інформаційний  бюлетень №126 (195)              31.10.2019

           Великобагачанської  об’єднаної  територіальної  громади

  • Відбулось засідання виконавчого комітету

   29 жовтня відбулось чергове засідання виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради. Члени виконкому заслухали та взяли до відома інформацію начальника фінансового відділу Людмили Дяченко про виконання дохідної частини бюджету Великобагачанської ОТГ за 9 місяців 2019 року. Зокрема вона повідомила, що дохідна частина загального фонду бюджету Великобагачанської об`єднаної селищної  територіальної громади за 9  місяців 2019  року виконана на 105,7 % (план - 34 337,8тис.грн., фактичне надходження  36 289,9тис.грн.), понадпланово до місцевого бюджету надійшло коштів в сумі 1 952,2 тис. грн. У складі  доходів загального фонду бюджету Великобагачанської об`єднаної селищної  територіальної громади складають податкові надходження 106,2 %  (план – 33599,8тис.грн.,  фактично надійшло – 35684,0тис.грн.). У складі  доходів загального фонду бюджету Великобагачанської об`єднаної селищної  територіальної громади неподаткові надходження за 9 місяців 2019 року склали – 605,9 тис. грн., що становить 82,1% до плану в розмірі 738,0 тис.грн. Фінансування видатків проводилося згідно кошторисних призначень, в межах фактичних надходжень та залишку коштів на початок року.  За 9 місяців 2019 року  заплановано касових видатків по загальному фонду на суму 60 430,9тис.грн.,  та профінансовано касових  видатків 55 260,6тис.грн.(91,4%), по спеціальному фонду – план 7 918,1тис.грн., фактично використано – 5 410,3тис.грн.,що становить 68,3 %.

   Члени виконкому затвердили бюджетний та фінансовий звіт виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради за 9 місяців 2019 року. Начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності – головний бухгалтер Наталія Понкрашева повідомила, що за 9 місяців 2019 року по загальному фонду бюджету Великобагачанської об’єднаної територіальної громади затверджено планові показники видатків в сумі 53923073,00 грн., фактично виконано 48752800,81 грн.

  На засіданні заслухали звіт головного лікаря КНП «Великобагачанська районна центральна лікарня» Леоніда Гавловського про використання субвенції, виділеної районному бюджету на забезпечення безперебійної роботи установи. Леонід Олександрович зазначив, що для належного функціонування лікарняного закладу, який з 1 квітня 2019 року отримує гроші за новою моделлю фінансування відповідно до дії пілотного проекту на Полтавщині, вкрай необхідне співфінансування з громадами району. Головний лікар висловив надію на подальшу співпрацю з Великобагачанською ОТГ. Керуючий аптекою «Полтавафарм» Павло Кравченко доповнив інформацію стосовно фінансування закупівлі препаратів інсуліну у 2019 році.

   Начальник загального відділу Олег Онищенко проінформував про організацію особистого прийому громадян у Радивонівському, Багачанському Першому, Якимівському та Степанівському старостинських округах, працівник військового обліку Любов Бієнко доповіла про виконання Закону України «Про загальний військовий обов’язок» та військову службу» на території Великобагачанської селищної ради за 9 місяців 2019 року. Також члени виконкому розглянули та затвердили ряд інших рішень.

 

  • У Лубнах відбулось засідання регіональної платформи

   Минулого тижня у місті Лубни відбулось засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування в Полтавському РВ АМУ: «Реформування адміністративно-територіального устрою. Проблемні питання реалізації повноважень органів місцевого самоврядування на сучасному етапі», участь у якому взяв Великобагачанський селищний голова Юрій Саковський. Учасниками заходу були народний депутат Анастасія Ляшенко, голова Полтавського регіонального відділення АМУ, член правління АМУ, Миргородський міський голова Сергій Соломаха, виконавчий директор Полтавського РВ АМУ Галина Безносик, міські, селищні та сільські голови Полтавщини, депутати всіх рівнів. Були запрошені представники Кабінету міністрів України: Денис Соболь, в.о. керівника експертної групи з надання вторинної та третинної медичної допомоги Департаменту медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України, Сергій Шаршов, Генеральний директор Департаменту з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою, Ірина Вовк, представник Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Вкотре було повідомлено, що децентралізація неминуча. Представник Міністерства розвитку громад Сергій Шаршов вніс пояснення щодо реформи децентралізації та формування нового адміністративно-територіального устрою за формулою «громада – район – регіон». Представник Міністерства охорони здоров’я Денис Соболь відповів на питання у галузі медицини. Зокрема він повідомив, що до 1 травня 2020 року на Полтавщині продовжить діяти пілотний проект, який, на думку більшості присутніх на засіданні, у реалізації виявився неуспішним. Знову ж таки, болючим є питання якості доріг у області, адже формула “60 кілометрів – 60 хвилин”, коли кожний мешканець госпітального округу має за потреби дістатися до лікарні інтенсивного лікування впродовж 60 хвилин, здається нездійсненною.   Обговорювались освітні питання. Задля забезпечення рівного доступу до якісної освіти триває створення мережі опорних шкіл на території Полтавщини. Тим часом зменшується мережа малокомплектних шкіл, які не можуть надати якісні освітні послуги. Одним із пріоритетних напрямків в області є створення інклюзивного середовища, бо йдеться про надання якісних освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами. Також розглянули ряд питань, що стосуються бюджетів громад, медичної та освітньої субвенції, соціально-економічного розвитку.

 

.

НОВИНИ ОСВІТИ

 

  • Відбулась нарада директорів закладів освіти

    24 жовтня у Великобагачанській селищній раді відбулась нарада директорів закладів освіти Великобагачанської ОТГ під головуванням начальника відділу освіти, молоді та спорту Оксани Яценко та за участю селищного голови Юрія Саковського. У залі зібрались директори закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти.

   На початку наради Юрій Саковський повідомив про те, що 8 жовтня у закладах освіти вдало стартував опалювальний сезон, а також подякував директорам за своєчасно проведену підготовку до його початку. Наразі ідуть до завершення роботи з ремонту котельні у Степанівському ЗЗСО. На запрошення керівництва на нараді була присутня начальник служби у справах дітей Великобагачанської РДА Надія Онупко. Вона довела до відома директорів, що спільно із Оксаною Яценко постійно проводяться профілактично-роз’яснювальні бесіди з сім’ями, що опинились у складних життєвих обставинах. Черговий раз Надія Петрівна нагадала директорам про необхідність приділяти підвищену увагу до таких сімей, намагатись бути в курсі їхнього життя. Доцільним було нагадування про проведення профілактичних рейдів з метою контролю щодо обмеження перебування неповнолітніх дітей без супроводу батьків у вечірній час. Наприкінці Надія Онупко зазначила, що в цьому році була охоплена літнім оздоровленням велика кількість дітей Великобагачанської ОТГ, подякувала за організацію оздоровлення та відпочинку дітей селищному голові, начальнику відділу освіти, молоді та спорту, депутатському корпусу селищної ради. Оксана Яценко наголосила на проведенні у закладах освіти інструктажів з техніки безпеки з метою збереження життя і здоров’я дітей під час осінніх канікул, які триватимуть з 28 жовтня по 3 листопада. Також були обговорені такі питання: підготовка дітей до участі у ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади у 2019–2020 навчальному році, проведення конкурсу на вакантні посади директорів закладів освіти (відповідно до Положення та наказу), атестація педагогічних працівників, курсова перепідготовка, участь у конкурсах, акціях та інше.

***

   30 жовтня начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко взяла участь у нараді щодо підготовки до проведення ЗНО у 2019-2020 н.р., що пройшла у Полтавському обласному інституті післядипломної освіти. Присутні ознайомились із планом проведення ЗНО, обговорили проблеми, що виникали під час проведення оцінювання у минулому навчальному році та шляхи їх вирішення.

  Нещодавно у Миргороді відбулось навчання учителів 1-х класів по програмі «The LEGO Foundation», на яке були відправлені вчителі громади. Завершується сесія навчання для вчителів, які з 1 вересня 2020 року будуть працювати у 1-х класах.

  Продовжується чергова реабілітація 6-ти дітей громади у Центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю м. Миргорода (директор Валентина Сіваченко).

  Учні ОЗ «Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» Марія Черевко, Каріна Олефіренко та Марія Кононенко, які стали переможцями минулорічних олімпіад з української мови та літератури та робіт МАН, проходять навчання у НОК «Ерудит» (Кременчуцький район).

  У відділ освіти, молоді та спорту доставлено 324 підручники для 10-х класів з інформатики та мистецтва.

  Під час осінніх канікул для дітей працюють гуртки, спортивні секції. Також організовуються екскурсії у різні міста України.

 

НОВИНИ КУЛЬТУРИ

 

  • 27 жовтня – День автомобіліста і дорожника  

   25 жовтня селищний голова Юрій Саковський привітав з Днем автомобіліста і дорожника водіїв виконавчого комітету селищної ради. Він наголосив на тому, що автомобіліст - дуже напружена і, в той же час, почесна праця, що вимагає високої фізичної та емоційної самовіддачі, професіоналізму. Селищний голова побажав водіям міцного здоров’я, натхнення в роботі та досягнення високих вершин у професійній сфері, широкої дороги та зеленого світла. Подяками виконавчого комітету селищної ради за повсякденну наполегливу працю, високий професіоналізм, майстерність, відданість справі та з нагоди Дня автомобіліста і дорожника він нагородив ГРИГОРІЯ ІВАНОВИЧА КІНАША та ПАВЛА ГРИГОРОВИЧА ХРИСТЕНКА. Усі працівники отримали цінні подарунки. Також до вітань долучились заступник селищного голови Анатолій Каленіченко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко, начальник відділу благоустрою Леонід Маслов, механік відділу благоустрою Валерій Коблик.

   Також у цей день Юрій Саковський привітав працівників філії "Великобагачанський райавтодор" з професійним святом. Він подякував працівникам за їх сумлінну працю на благо громади та якісне виконання робіт. Вкотре Юрій Саковський наголосив на тому, що питання передачі філії у комунальну власність Великобагачанської ОТГ є надзвичайно важливим і наразі відкритим. Селищний голова побажав присутнім щастя, добробуту, нових трудових здобутків, невичерпної енергії, міцного здоров’я, Подяками виконавчого комітету селищної ради за повсякденну наполегливу працю, високий професіоналізм, майстерність, відданість справі та з нагоди Дня автомобіліста і дорожника, а також цінними подарунками було нагороджено заступника начальника з ремонтів та експлуатаційного утримання автомобільних доріг АНАТОЛІЯ ГРИГОРОВИЧА ШЕНДРИКА та водія автомобіля Краз ШАПТАЛУ ЮРІЯ ОЛЕКСІЙОВИЧА. Також з вітаннями виступив начальник філії Олександр Черевко, який вручив ряду працівників Грамоти. Піснями привітали дорожників Віктор Шарий, Сергій Макаренко та Олександр Макаренко.

 

  • 28 жовтня - 75-та річниця з Дня визволення України від нацистських загарбників

 

   28 жовтня у  Великій Багачці біля Меморіалу Слави вшанували пам'ять про наших визволителів. Учасники заходу віддали шану всім відважним воїнам, які в часи воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників, схилили голови перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна. Квіти до Вічного вогню та братської могили поклали керівники селища та району, голови ветеранських організацій, керівники установ та підприємств селища. Долучились до заходу представники футбольних команд, що приїхали взяли участь у фінальних змаганнях Чемпіонату Полтавської області серед ДЮФЛ. Також у цей день були покладені квіти до всіх братських могил, що знаходяться у Великій Багачці. У селах громади пройшли урочисті і пам'ятні заходи та покладання квітів до пам'ятників загиблим воїнам за участю в.о. старост, депутатів, членів виконкому, голів ветеранських організацій, директорів закладів освіти та культури, бібліотекарів.

 

  • Відбулось розширене засідання колегії Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА

 

   30 жовтня у Полтаві відбулось розширене засідання колегії Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА, участь у роботі якого взяла завідувач сектору культури та туризму Наталія Проскура. Учасники засідання були проінформовані про перспективний план формування територій громад Полтавської області та децентралізацію у сфері культури. Було підняте питання збереження та популяризації об’єктів та пам’яток культурної спадщини в контексті децентралізації, новий порядок обліку пам’яток культурної спадщини. Присутні обговорили особливості складання проекту місцевих бюджетів на 2020 рік, планування обласних заходів та їх фінансування, а також інші важливі питання.

 

 

***

   З 25 по 27 жовтня 2019 року у м. Луцьк відбувся Міжнародний конкурс юних бандуристів «Волинський кобзарик», з метою пропаганди традиційної національної культури, популяризації та розвитку народних музичних інструментів, надання пріоритету національному кобзарському руху. Великобагачанську дитячу музичну школу імені Ф.Д. Кушнерика (директор Олена Романенко) представляла учениця класу бандури Живолуп Даша. За підсумками журі, яке складалося з кращих бандуристів України, у старшій віковій категорії Даша нагороджена Дипломом ІІІ ступеня.

 

НОВИНИ БЛАГОУСТРОЮ

  У Великій Багачці проведено грейдерування на вулицях Сонячній, Механізаторів (частково), Набережній, а також дороги у напрямку на Боси. Під керівництвом начальника відділу благоустрою Леоніда Маслова роботи виконував працівник філії «Великобагачанський райавтодор» Юрій Шаптала.

  Ліквідовано два пориви водогону на вулиці Каштановій, за що дякуємо Євгену Проскурі та Віталію Проскурі. Роботою керував механік відділу благоустрою Валерій Коблик. Екскаватор для виконання робіт надала селищна рада.

  У ході підготовки до вшанування Дня памяті жертв Голодомору було проведено благоустрій на Кургані Скорботи та пофарбовано памятник-хрест.

  Відповідно до рішення виконавчого комітету було встановлено обмежувальні стовпчики на ділянці тротуару по вулиці Європейській (біля перехрестя вулиць Європейської та Каштанової) для збереження тротуарного покриття від наїзду автомобілів.

   У Степанівці закінчено ремонт в приміщенні старостату. Прибрано сміття на центральних вулицях села, наведено лад на дитячому майданчику.

  У Багачанському Першому старостинському окрузі проводяться роботи з випилювання аварійних гілок дерев, що заважають руху транспорту на дорогах.

СПОРТИВНІ НОВИНИ

  • ФК "Комунар" - переможець "Ліги чемпіонів Полтавщини - 2019"

   "Ліга чемпіонів Полтавщини - 2019" - аматорський футбольний турнір найкращих команд чемпіонатів районів області. Цього року участь у турнірі взяли 16 команд. Футбольна команда "Комунар" (с. Степанівка, Великобагачанський район) впевненими кроками йшла до перемоги. 12 жовтня з рахунком 8:1 виграла у ФК Олімпія (Вовчик, Лубенський район), а 19 жовтня з рахунком 2:1 - у ФК "Сенча" (с.Сенча, Лохвицький р-н). 27 жовтня у місті Решетилівці відбулась фінальна гра за перемогу в турнірі. Змагались ФК "Комунар" та ФК «Космос» (с. Тахтаулове, Полтавський район). Знову-таки перевага виявилась на боці нашої команди, адже результат гри - 2:0 на користь "Комунару". Переможні голи забили Артур Кваша та Євген Дудка. Щиро вітаємо ФК "Комунар" та їх тренерів Генадія Подорожного та Віктора Сергійця з черговим тріумфом! Пишаємось вашими досягненнями і бажаємо подальших успіхів!

  • Команда Великобагачанського ДЮСЗ - переможець Чемпіонату Полтавської області з футболу серед ДЮФЛ

   28 жовтня у Великій Багачці відбулись фінальні змагання Чемпіонату Полтавської області з футболу серед ДЮФЛ (юнаки 2006-2007 р.н.). Так, за ІІІ-IV місце змагались команди Пирятинської ДЮСШ та Зіньківська СДЮСШОР, а за I-II - команди Великобагачанського ДЮСЗ та Опішнянської ДЮСШ. На урочистому відкритті змагань були присутні: селищний голова Юрій Саковський, начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Яценко, директор ДЮСЗ Генадій Варченко, голова Федерації футболу Великобагачанського району Володимир Журавель, заступник голови громадської спілки “Федерація футболу Полтавщини” Володимир Олексенко (головний суддя), головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Великобагачанської РДА Віктор Недайкаш, голова ФСТ "Колос" Василь Коцар. З вітаннями до спортсменів та найкращими побажаннями виступили Юрій Саковський та Володимир Журавель. Віктор Недайкаш ознайомив футболістів із організаційними питаннями. Представникам футбольних команд були вручені запашні короваї.

   Першу гру зіграли за ІІІ-IV місце. Так, з рахунком 4:0 ІІІ місце виборола команда Пирятинської ДЮСШ. Другий матч завершився на користь команди Великобагачанського ДЮСЗ з рахунком 4:1. Команди-призери були нагороджені Грамотами громадської спілки "Федерація футболу Полтавщини", Кубками та медалями. Також отримали нагороди кращі гравці турніру, серед яких вихованець Великобагачанського ДЮСЗ Арсеній Ткачук.

   Ще раз вітаємо нашу команду з блискучою перемогою! Дякуємо гравцям та тренеру Віктору Скороденкові за чудовий результат! Спасибі батькам спортсменів за підтримку! Також висловлюємо вдячність за допомогу у організації та проведенні змагань: директору ДЮСЗ Генадію Варченкові, директору ОЗ "Великобагачанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів" Ларисі Марченко, учителям фізичної культури ОЗ Володимиру Мармальову, Володимиру Луценкові, Юрію Яценку, працівникам ОЗ Віктору Яровому та Івану Тулю, головному спеціалісту відділу освіти, молоді та спорту Великобагачанської РДА Віктору Недайкашу, голові районної організації ФСТ "Колос" Василю Коцару, працівниці КНП "Великобагачанська центральна районна лікарня" Людмилі Лукаш, екіпажу КУ «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (головний лікар Ірина Нікітіна), працівникам Великобагачанського відділення поліції ГУНП в Полтавській області (начальник Олександр Клець).

ПРЕССЛУЖБА  ВИКОНАВЧОГО  КОМІТЕТУ  ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКОЇ   СЕЛИЩНОЇ   РАДИ

          Наш сайт:    velyka-bagachka-rada.gov.ua                              Шеф-редактор Тетяна СЕМЕНЮТА

 Ми у соціальній мережі:     faceboкok.com/velyka.bagachka.rada                                        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь