A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Про результати проведення на Полтавщині перерахунку пенсій з 1 берез

Дата: 05.03.2019 16:00
Кількість переглядів: 1410

 

Щорічний автоматичний перерахунок пенсій, який відбувся з 1 березня, передбачений пенсійною реформою, що почала діяти в Україні з 1 жовтня
2017 року. Кошти для такого перерахунку заздалегідь заплановано у державному бюджеті на наступний рік, і тому не потрібно приймати окремих рішень Уряду чи парламенту.

Формула перерахунку передбачена законом і залишається незмінною – саме вона застосовувалася для осучаснення пенсій у жовтні 2017 року, за нею розраховуються всі новопризначені пенсії, за нею пенсії будуть автоматично переглядатися і надалі. Ця формула враховує стаж (роки сплати соціальних внесків), рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер, і рівень середньої заробітної плати по країні (спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат). Показник середньої заробітної плати буде тепер збільшуватись на 50% зростання середньої заробітної плати по країні і додаватиметься 50% інфляції. Ця формула працюватиме в 2019 і 2020 роках, але вже з 2021-го для визначення коефіцієнта будуть використовуватися показники зростання зарплати не за один, а відразу за три роки. Отже, щорічно збільшуватиметься і загальний розмір пенсії.

За підрахунками Міністерства соціальної політики, показник середньої заробітної плати в Україні, який враховується у формулі, зріс цього року на 17%. А середній розмір підвищення проіндексованих пенсій складе 255 грн.
І хоча не всі пенсіонери отримають однакову суму, адже кошти розподіляються відповідно до формули, підвищення буде не меншим за 100 гривень.

Пенсіонери, які свого часу отримували високу зарплату, отримають відповідно, більшу надбавку. Українцям з мінімальною пенсією доведеться розраховувати на підвищення виплат до розміру прожиткового мінімуму.

У цілому в державі реальне підвищення відчують 8 мільйонів пенсіонерів, а на Полтавщині – трохи більше, ніж 343 тисячі, що становить майже 92% всіх одержувачів пенсійних виплат. У тих випадках, коли при проведенні перерахунку розмір підвищення не досягав 100 гривень, автоматично встановлювалася доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Саме таким чином в області «підтягли» до 100 грн. понад 79 тис. пенсійних виплат. Це відбулося тому, що формула перерахунку пенсій враховує не тільки стаж, а й заробітну плату. А за радянських часів чимало категорій працівників отримували мізерні зарплати (колгоспники, виховательки, санітарки тощо). Аби захистити інтереси цієї категорії пенсіонерів, Уряд вже розробляє механізм підвищення пенсій для громадян з великим страховим стажем.

Дуже важлива новація цьогорічних перерахунків - доплати за попередні роки у сумі 2410 гривень, які розділять навпіл і виплачуватимуть рівними частинами у березні та квітні пенсіонерам з найнижчими пенсіями. Уряд вирішив направити додатковий фінансовий ресурс, який з’явився від розмитнення так званих «євроблях», на відновлення соціальної справедливості, і тому в цьому році 1,9 млн. українських пенсіонерів, у числі яких 76,4 тис. мешканців Полтавщини, набувають право на одноразову доплату. За словами урядовців, 2 410 грн – це фактично та сума, яку людям не заплатили у 2015-2016 роках, коли була зупинена індексація пенсії. Доплату нарахують тим, чиї пенсії не перевищують 1669 грн, і тим людям, які вийшли на пенсію до 2011-го року та мають робочий стаж не менше 25-ти років у чоловіків і не менше 20-ти років – у жінок. Щодо пенсіонерів, яким пенсія призначена вже після 2011-го року, то право на зазначену виплату набувають жінки за наявності 30-ти років страхового стажу та чоловіки з 35-річним страховим стажем.
Як свідчить аналіз, проведений у Головному управлінні, після масштабного березневого перерахунку полтавські пенсіонери за сумою нарахованого підвищення розподілилися таким чином:
  • до 100 грн включно – 79 071 особа;
  • від 100 до 500 грн – 135 366 осіб;
  • від 500 до 1000 грн – 42 797 осіб;
  • понад 1000 грн – 85 882 особи.
Сума, яку необхідно виділити з пенсійного бюджету для виплати пенсій і доплат на Полтавщині, збільшується у березні-квітні більше ніж на 189,5 млн.грн. Зрозуміло, що людей найбільше турбує питання - чи вистачить у держави грошей на підвищення пенсій, адже при солідарній пенсійній системі, яка зараз діє, пенсії виплачуються із внесків працюючих громадян до Пенсійного фонду. У нашій країні зараз платять внески 10 млн українців, які працюють, а пенсіонерів налічується 11 млн осіб. Допомога держави у формі дотацій дозволить забезпечити достатній ресурс для проведення осучаснення пенсій.

Працівники Фонду різними засобами комунікації намагаються донести своїм підопічним відомості про те, як зміняться їх пенсійні виплати у березні, з яких складових частин будуть формуватися, чому через кілька місяців сума може змінитися.  Як згадувалося вище, найбільш малозабезпечені категорії пенсіонерів, які відрізняються від інших тим, що мали свого часу низькі заробітки, але напрацювали чималий стаж, можуть отримати відразу і кошти за субсидію, і безпосередньо підвищену пенсійну виплату, і частину індексації за два попередні роки, розподілену на два місяці (березень, квітень).

Незважаючи на комплекс підготовчих заходів, практика показує, що завжди після проведення будь-яких масових перерахунків блискавично зростає кількість звернень громадян до пенсійних установ. Інформацію з питань перерахунку пенсій можна отримати особисто в установах Пенсійного фонду за місцем проживання, на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України або за такими телефонами:

 0-800-50-25-10 (безкоштовна обласна «гаряча» лінія)

 (0532) 56-53-29 (Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області)

 (05345) 9-18-64 (Великобагачанське об'єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь