A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Звіт селищного голови

Дата: 25.11.2016 10:53
Кількість переглядів: 1256

 

Юрій Борисович САКОВСЬКИЙ, Великобагачанський селищний голова

  Діяльність селищної ради та селищного голови протягом звітного періоду була спрямована на реалізацію прав та законних інтересів жителів громади, покращення стану об’єктів інфраструктури та благоустрою, забезпечення фінансового благополуччя місцевого бюджету.

Фінанси

  Протягом звітного періоду надходження селищного бюджету суттєво зросли, головним чином, завдяки змінам до бюджетного законодавства, зокрема, щодо справляння акцизного збору на паливо, алкоголь та тютюн, а також збільшенню ставок єдиного податку.  Це дало можливість фінансувати як видатки, передбачені місцевим бюджетом, так і надавати субвенції на об’єкти і заклади, що фінансуються з бюджетів інших рівнів, а також вживати заходів, спрямованих на забезпечення соціального захисту мешканців громади.

  Зокрема, матеріальна допомога демобілізованим воїнам АТО склала за звітний період 54,6 тис. грн. На благоустрій використані 2965,4 тис. грн. Ці кошти пішли на придбання господарського інвентаря та запасних частин до техніки, заробітну плату для персоналу (до речі, збільшеного) відділу благоустрою, встановлення дорожніх знаків, перильних огорож, дитячих майданчиків тощо. 649,3 тисяч використані на реконструкцію та капітальний ремонт вуличного освітлення у Великій Багачці, Малій Решетилівці та Затоні, 185,8 тис грн. — на встановлення та облаштування автобусних зупинок, 15,4 тис. грн. — на спорудження пам’ятного знаку “Книга”.

  Якщо розглядати витрати селищного бюджету в аспекті утримання закладів освіти, медицини та культури, за вказаний час на утримання клубних закладів спрямовані 105,3 тис. грн., на школи, дошкільні та позашкільні навчальні заклади — 558,3 тис. грн., заклади медичного обслуговування — 186,7 тис. грн. За ці кошти придбавалися підручники і медичне обладнання, виконувалися ремонти і перевезення учнів шкільними автобусами, забезпечувалося харчування учнів у навчальний період та протягом літнього відпочинку. Зауважу, що в багатьох випадках ці витрати мав би нести державний бюджет. За кошти місцевого бюджету отримали службові велосипеди медичні та соціальні працівники, наймалися додаткові працівники для управління праці та соціального захисту населення на період оформлення субсидій, реалізовувалося багато інших корисних ідей і проектів.

 

Інфраструктура

  Виконаний поточний та ямковий ремонт значної кількості доріг комунальної значення, інакше кажучи, вулиць сіл і селища. Якщо говорити більш конкретно, у Великій Багачці ремонтувалися вулиці Набережна, Тітова, Зарічна, Козацька, Європейська, тротуар на вулиці Каштановій, у Довгалівці — вулиця Молодіжна, у Бутовій Долині — вулиця Миру. Протягом тривалого часу у Великій Багачці на багатьох вулицях мала місце проблема відведення талих та дощових вод, внаслідок чого на багатьох вулицях утворювалися чималі калюжі. Протягом останнього року проблема була вирішена на вулицях Миру, Зарічній, Механізаторів.

  За ініціативи селищної ради, за кошти державного бюджету проведений поточний ремонт дороги загального користування до Малої Решетилівки.

  Розпочалася і продовжується реконструкція водогінної системи Великої Багачки. Метою реконструкції є покращення водопостачання жителів вулиць Молодіжної, Зарічної та Скель.

  Розпочав роботу відділ надання адміністративних послуг селищної ради. Спеціалісти відділу надають жителям громади та всім іншим громадянам багато різних видів адміністративних послуг, позбавляючи їх необхідності стояти в чергах в ЦНАП та в нотаріальних конторах.

  Реконструкція зовнішнього освітлення продовжувалась на різних вулицях Великої Багачки; встановлювалися додаткові ліхтарі, автоматичні таймери. В Малій Решетилівці та Затоні мережі вуличного освітлення були фактично збудовані заново.

 

Благоустрій

  Селищною радою приділялося багато уваги покращенню зовнішнього вигляду населених пунктів громади. Ліквідовувалися стихійні сміттєзвалища, приводилося в належний санітарний стан центральне сміттєзвалище Великої Багачки. Здійснювалося організоване вивезення сміття як із кварталів багатоповерхової, так і садибної забудови. В літній рекреаційний період виконувалося прибирання прибережних територій Псла.

  Встановлена значна кількість урн для сміття на вулицях Набережній, Шевченка та багатьох інших. Частина з них встановлена силами депутатів селищної ради та меценатів.

  На вулицях Набережній, Чекалових та багатьох інших, на подвір’ях навчальних закладів висаджені саджанці декоративних та плодових дерев. Силами працівників селищної ради, розташованих на території селищної ради підприємств, організацій, установ регулярно здійснювалися заходи з прибирання територій, покращення зовнішнього вигляду скверів, меморіалів, місць поховань.

  Придбані і встановлені автобусні зупинки в межах населених пунктів в місцях, де зупиняється приміський та міжміський транспорт. Облаштовані клумби вздовж бульвару на вулиці Шевченка, перед об’єктами торгівлі та громадськими місцями.

 

Соціальна сфера

  Протягом року сесіями селищної ради неодноразово надавалися субвенції з місцевого бюджету на співфінансування закладів  соціальної сфери селища і району. Зокрема, центральній районній лікарні на заміну вікон в рамках програми енергозбереження; центру первинної медико-санітарної допомоги на придбання медикаментів для надання невідкладної медичної допомоги та на відкриття фельдшерсько-акушерського пункту в Малій Решетилівці; Великобагачанській загальноосвітній школі на придбання підручників і передплату періодичних видань, на реконструкцію системи водовідведення, на розвиток матеріальної бази для вивчення автосправи тощо.

  Придбані сценічні костюми для ансамблю «Булава» та Бутоводолинського народного аматорського хору, елементи декору для районного методичного центру народної творчості. Передані для сільських бібліотеки громади книжки з Національної бібліотеки України для дітей.

  Шляхом співфінансування жителів громади та місцевого бюджету облаштовані кілька ігрових майданчиків для дітей у різних мікрорайонах Великої Багачки та селах громади.

  Встановлені меморіальні дошки видатним землякам. Виготовлена і встановлена скульптура Царівни-Жаби, як символу-запоруки успішного майбутнього краю.

  Протягом року у Великій Багачці проведені свято кобзарського мистецтва, фестиваль байкерів «Оксамитовий мотосезон-2016» з парадом вулицями селища, День Великої Багачки в розширеному форматі та ряд інших культурно-мистецьких заходів.

 

Проблеми і завдання

  Серед першочергових завдань органу місцевого самоврядування є продовження ремонту дорожнього покриття вулиць населених пунктів, розширення мережі вуличного освітлення, приведення селищного сміттєзвалища до норм чинного екологічного законодавства.

  Важливе значення має продовження розчищення русла Псла з подальшим облаштуванням рекреаційних зон на його узбережжі. Дана робота може бути виконана в разі залучення до неї регіональних та загальнодержавних екологічних програм, щодо чого здійснюється відповідна робота.

  Багато труднощів благоустрою селища завдав факт продажу за борги спеціальної техніки колишнього комбінату комунальних підприємств. В результаті цього селищна рада зіштовхнулася із чималими труднощами щодо вивезення сміття, зимового утримання доріг та виконання багатьох інших своїх обов’язків. Мушу визнати, у справі з продажем спецтехніки ми виявилися не на висоті, були допущені прикрі помилки. Але я, як селищний голова, докладу всіх зусиль для виправлення ситуації, для того, щоб жителі громади не відчували незручності.

  Багато труднощів і клопотів у діяльності селищної ради завдає чинна система закупівель за бюджетні кошти. Якби вона була більш обгрунтованою і передбачуваною, багато наших проектів і планів були би вже реалізовані. Зміна системи закупівель можлива тільки на законодавчому рівні. Відповідна робота в цьому напрямі ведеться, проте вирішення питання лежить поза межами нашої компетенції.

  Значною проблемою є також залучення інвестицій в громаду. В разі приходу серйозних інвесторів до громади можна вирішити різні проблеми — від працевлаштування та росту заробітної плати до покращення перспектив розвитку нашого краю. Виходячи з економічних реалій, найбільш перспективними видаються інвестиції в агропромисловий бізнес та в «зелений туризм». Запевняю, що і  в даному напрямі ведеться певна робота.

 

Об’єднання територіальних громад

  Створення об’єднаних територіальних громад — це й веління часу, й імператив законодавчої бази. Саме тому Великобагачанська селищна рада зніціювала об’єднання навколо себе сільських та селищних рад району. Відгукнулися наразі на нашу пропозицію жителі Якимівської, Степанівської, Багачанської Першої та Радивонівської сільських рад. Хочу підкреслити — йдеться не про поглинання селищною радою названих суб’єктів місцевого самоврядування, а саме про добровільне об’єднання на паритетних засадах. Метою якого є розширення набору послуг, який матимуть можливість жителі об’єднаної громади, збереження і розширення тієї інфраструктури, яка нині є у Великій Багачці. Де-юре об’єднання громад вже відбулося в жовтні 2016 року після ухвалення відповідних рішень сільськими радами. Де-факто воно відбудеться невдовзі після виборів голови, депутатів, старост новоутвореної громади. Більш того, очікуємо, в світлі законодавчих новел, приєднання до нашої громади інших сільських та селищних рад. В будь-якому разі, все це відбуватиметься виключно в інтересах існуючої громади та її жителів.

  На завершення цього звіту щиро дякую депутатам селищної ради, працівникам нашого органу місцевого самоврядування, меценатам-підприємцям, громадянським активістам, усім небайдужим землякам за те, що протягом останнього року вдалося зробити нашими спільними зусиллями. Спасибі вам за ваші старання, за вашу небайдужість! Будемо жити — будемо працювати на благо рідного краю!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь