A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Інформує Миргородський РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»: РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГОВИХ ВІЗИТІВ ПЕРУКАРЕНЬ РІЗНИХ ТИПІВ ПО МІСТУ МИРГОРОД

Дата: 25.08.2023 08:56
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Беручи до уваги, що у порівнянні з іншими областями України,  Полтавська область займає 4 місце по захворюваності на хронічний вірусний гепатит В та 2 місце по захворюваності на хронічний вірусний гепатит С, крім того фіксується зростання захворюваності на грибкові та гнійничкові захворювання шкіри, педикульоз, коросту, виникла потреба у проведенні моніторингових візитів перукарських закладів різних типів в нашому місті. Адже вище зазначені  інфекції можуть передаватися через недостатньо знезаражені інструменти та обладнання, які  використовуються при наданні послуг у закладах побутового обслуговування.

 

Робочою групою, створеною згідно Рішення виконавчого комітету Миргородської міської ради № 40-в від 18 квітня 2023 року,  з квітня по червень  2023 року були здійснені моніторингові візити 55 перукарень різних типів . З них  - 33 перукарені та салони, 7 нігтових салонів (де надаються послуги манікюру та педікюру), 5 косметологічних кабінетів, 6 масажних кабінетів, 2 тату-салонів та 2 кабінетів візажу.

Усі  вимоги санітарно-протиепідемічного режиму викладені у «Державних санітарних правилах для перукарень різних типів» ДСПіН № 2.2.2.022-99, які є  чинним нормативним  та  обов'язковим для виконання  документом. В ході моніторингових візитів зверталася головна увага на дотримання пункту  7.7 Санітарних правил. Це пункт, в якому прописано послідовність знезараження інструментів після надання послуг. Тобто всі інструменти повинні дезінфікуватися у дезрозчині, механічно очищатися від решток волосся, спилу нігтів, шкіри, і в завершенні проходити стерилізацію. Але щоб дотриматися виконання цього процесу перукарський заклад повинен бути відповідно оснащений:

  • приміщення повинне бути обладнане всіма видами інженерних мереж (водопроводом, каналізацією, електропостачанням, вентиляцією);
  • повинен бути відповідний набір приміщень, в т.ч. - для знезараження інструментів та побутова кімната персоналу;
  • для знезараженя інструментів повинні бути  деззасоби (використані згідно інструкції), ємності для дезрозчинів, раковина з  підведеною холодною та гарячою проточною водою;
  • для стерилізації – сухожарова шафа або  розчин для «холодної стерилізації», УФ-стерилізатор для підтримки стерильності.

 

На жаль у приміщеннях 10 закладів (1 кабінеті перманентного макіяжу, 3 косметологічних кабінетах, 2 масажних кабінетах, 3 кабінетах нігтьового сервісу, 1 кабінет віражу ) відсутня холодна та гаряча протічна вода і в зв’язку цим порушуються вимоги дотримання санітарно-протиепідемічного режиму. Інструменти після використання (ножиці, гребінці, масажери і т.п.) промиваються в раковинах для миття рук, що розміщені  в санвузлах загального користування або під краном наливного рукомийника. Електоводонагрівачі відсутні.

Четверта частина закладів,  які надають послуги манікюру, не мають біля робочих місць майстрів раковини для  миття рук та інструментів.

У 40% перукарських закладів відсутнє приміщення або місце для проведення знезараження інструментів, тому ємкості для дезинфікуючих розчинів зберігаються на робочих столах або на підлозі біля робочого місця, також для  миття  інструментів використовуються  раковини  для миття волосся.

У 50% закладів не дотримується концентрація дезрозчинів для знезараження інструментів, відсутня інструкція до їх застосування.

У 40% перукарень не дотримуються послідовність процесів знезараження інструментів: дезінфекція,  механічне  очищення,  промивання  проточною водою та стерилізація.

Не всі працівники закладів знають та дотримуються правил термічної та хімічної стерилізації інструментів, що є результатом відсутності мінімальних санітарних знань.       У деяких закладах не проводиться щоденне вологе прибирання поверхонь та приміщень.

Підтвердження якості стерилізації інструментів та якості прибирань щляхом здійснення лабораторних досліджень відсутні у 71% закладів.

У 92% закладів майстри працювали без змінного або одноразового одягу, крім того було не вирішено питання організованого прання одягу та білизни багаторазового використання.

У 97% працівників закладів на момент моніторингових візитів не вдалося перевірити проходження періодичних медоглядів, бо на робочих місцях були відсутні особові медичні книжки, що передбачено Санітарними правилами та  ст. 21 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб".

У косметологічних кабінетах, кабінетах перманентного макіяжу, тату-салонах залишається невирішеним питання утилізації голок, шприців та флаконів після застосування медичних імунобіологічних препаратів («BOTOX»),  що передбачено розділом V – «Вимоги до відходів категорії В 1» Наказу МОЗ № 325 від 08.06.2015 р. «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами».

Підсумовуючи результати візитів по закладах побутового обслуговування, на жаль, підтверджується той факт, що вони можуть стати  об’єктами  ризику у виникненні та розповсюдженні  згаданих нами інфекційних хвороб. 

Тому рекомендуємо споживачам таких побутових послуг: при відвідуванні майстра ви повинні бути впевнені, що отримаєте не тільки якісну, а й безпечну послугу, і це буде запорукою збереження вашого здоров'я.

 

 

Завідувач відділення епідемічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Миргородського РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»                     Лілія ЯРЕМЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь