Великобагачанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Різноякісність насіння та її значення в насінництві

Дата: 07.07.2022 08:40
Кількість переглядів: 1022

Фото без опису
 

Насіння формується в процесі життєдіяльності материнської рослини. Внаслідок впливу різних чинників у різні періоди життя материнських рослин насіння набуває різних змін і відмінностей.

Неоднорідність насіння за фізичними, посівними й фізіолого-біохімічними властивостями в межах норм реакції генотипу на умови зовнішнього середовища, називаються різноякісністю (термін регламентовано ДСТУ 2949-94 Насіння сільськогосподарських культур. Терміни та визначення). 

Різноякісність насіння – широко розповсюджене явище в рослинному світі. Навіть дві насінини однієї рослини не є абсолютно ідентичними. Можна відібрати насінини з однієї рослини однакових розмірів, висіяти їх на ложе з однаковим живильним середовищем, але продуктивність кожної рослини буде різна, що свідчить про їх різноякісність. 

Проблема різноякісності насіння в природних умовах вважається корисною в багатьох випадках для виживання виду. Водночас з агрономічного погляду це небажана ознака, яка заважає отриманню максимального врожаю з партії насіння. 

Належне місце в сучасному вітчизняному насіннєзнавстві вона завдяки дякуючи ґрунтовним роботам М. М. Кулєшова, І. Г. Строни, К. Е. Овчарова, О. Г. Кизилової та інших дослідників. У вивченні різноякісності насіння накопичено значний матеріал щодо її природи та причин виникнення. В той самий час різноякісність насіння вивчена не досконально, а тим паче в конкретних природно-кліматичних умовах. Тому питання вивчення впливу різних факторів на утворення різноякісного насіння, пошук шляхів зменшення негативного впливу цього явища на продуктивність окремих рослин і фітоценозів, розроблення ефективних прийомів сортової агротехніки є доволі актуальними питанням.

Залежно від причин, які викликають різноякісність насіння, прийнято виділяти такі її форми:

- генетична – це сортові особливості певного генотипу, за рахунок чого він відрізняється від інших форм в однакових умовах вирощування. Зазвичай генетична різноякісність притаманна перехреснозапильним культурам. Проявляється у зміні кольору, хімічного складу, врожайних властивостей майбутньої рослини. Прикладом даної різноякісності є ксенійність кукурудзи: коли на одному качані утворюється насіння різної форми, кольору або консистенції. В насінництві негативне значення генетичної різноякісності позначається на втраті сортових особливостей;

- материнська (матрикальна) – виникає внаслідок різного розташування насіння на материнській рослині. Різниця в розміщенні плодів та насіння на материнській рослині зумовлює неодночасність їх утворення й розвиток, неоднаковий захист від впливу несприятливих факторів навколишнього середовища тощо;

- екологічна - виникає внаслідок впливу факторів навколишнього середовища, наприклад, температури, вологості, освітлення тощо. Ця форма різноякісності переважно неспадкова, але може позначатися в спадковості насіння, якщо подібні умови складаються протягом декількох поколінь. Так, наприклад, до неї можна віднести полягання зернових культур, збирання у різні фази стиглості.

Природно, що всі ці типи різноякісності пов’язані між собою, і розуміння їх природи необхідне для аграріїв. 

Великою кількістю дослідів на багатьох культурах показано, що насіння перших періодів формування має більш високі біологічні та врожайні якості. Якщо агрофон поля сильний і вдало складуться погодні умови, то й інші насінини будуть виконані, але за потенціалом вони все одно не вирівняються з раніше сформованими. Цю загальну біологічну закономірність слід враховувати під час вирощування насіння.

Розкрита й інша закономірність: насіння має кращі біологічні та врожайні властивості, якщо воно формується в центральній квітці або суцвітті. У зернових колосових культур найбільш цінне насіння утворюється в середній частині колоса, оскільки воно утворюється першим, є найбільш крупним з  високою схожістю і життєздатністю. Біологічно найбільш цінне насіння вівса – з верхньої частини волоті та з кінців гілок І та ІІ порядку, а у гречки, навпаки, нижні зерна раніше за інших формуються і визрівають. Найбільш повноцінне насіння кукурудзи утворюється в середній частині качана. Насіння кукурудзи, одержане з верхівки – дрібне, часто уражене сажкою та ушкоджене кукурудзяним метеликом. У соняшнику найбільш повноцінним є насіння з периферійної частини. 

Система очищення повинна базуватися на таких принципах: високоврожайне насіння з цих частин суцвіть треба відбирати в першу чергу для сівби, тому що недостатньо виповнене за продуктивністю поступається середнім і великим його фракціям. 

Не менш важливе значення у насінництві кожної культури відіграє маса 1000 насінин, що дає можливість відрегулювати норму висіву, кількість насінин у грамі. Встановлено, що використання для сівби великого, середнього і дрібного насіння забезпечує неоднакову продуктивність посівів. Найбільш врожайне насіння – середнє та крупніше від середнього. До того ж воно повною мірою відображає всі біологічні властивості сорту. Тому для сівби слід відбирати велике та середнє насіння, а дрібне використовувати на корм.

Насіння, яке формується на головному стеблі, за посівними та врожайними властивостями значно краще, ніж насіння, яке формується на стеблах і гілках другого і наступних порядків. Це означає, що агротехніку насінницьких посівів треба спрямувати на вирощування насіння тільки з головних стебел – тоді воно буде максимально повноцінним.

Важливо також відзначити й різноякісність, яка проявляється  на перших етапах росту. Доведено, що насіння, яке проростає раніше, урожайніше, ніж насіння наступних строків проростання, тому енергія проростання, як показник різноякісності набуває особливого значення в насінництві.

Різноякісність проявляється в тому, що насіння однієї рослини або навіть бобу, колоса, качана, стручка, коробочки нерівнозначне за своїми морфологічними, анатомічними та фізіолого-біохімічними показниками. Вона може бути, з погляду людини, позитивною (крупність насіння, висока продуктивність, скоростиглість і т. п.) і негативною (щуплість насіння, пізньостиглість і т. п.).

Усі відзначені закономірності формування насіння потрібно враховувати агрономам під час його вирощування, застосовуючи агрозаходи, адже в аграрне виробництво приходять нові надсучасні технології, нові сорти та гібриди, і які сприяють формуванню позитивної різноякісності, а всі фактори й умови, що
обумовлюють негативну різноякісність – необхідно попереджувати.

Цей матеріал носить лише інформаційний характер та не містить нових правових норм.

 

 

                                  провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва

                        та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки

                    ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                              Нечитайло А. І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь